Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORaH o reformi uprave

Danski model – s pet regija, 50 gradova i do 150 općina – najbolji je za Hrvatsku

nataša beširević
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
15.10.2015.
u 13:35

ORaH poziva sve građane da se uključe komentarima, prijedlozima i kritikama.

Stranka Održivi razvoj HrvatskeORaH danas je u Zagrebu predstavila prijedlog „Politike reforme javne uprave“. Na predstavljanju, predsjednica ORaH-a Mirela Holy te voditelji radne skupine za reformu javne uprave – dr. sc. Nataša Beširević i Luka Keller, mag. iur. istaknuli su da se ORaH snažno zalaže za kvalitativnu reformu javne uprave i teritorijalni preustroj, odnosno regionalizaciju Hrvatske jer to smatraju jednim od temeljnih strukturnih preduvjeta za održivi gospodarski razvoj.

ORaH poziva sve građane da se uključe s komentarima, prijedlozima i kritikama.

Kako bismo to ostvarili, uvest ćemo sustav valorizacije rada službenika na temelju rezultata njihova rada. Kriteriji će biti unaprijed definirani, transparentni, na temelju kojih će se vršiti mjerenje i ocjenjivanje rada. Time se uvodi temeljni red u sustav – svi službenici bit će motivirani kvalitetno odrađivati posao jer na temelju rezultata bivaju nagrađeni ili kažnjeni. Na taj način rezultate rada stavljamo na prvo mjesto te više neće biti moguće na temelju nerada od 8 do 4 zadržati posao u javnoj upravi, a građanima ćemo vratiti povjerenje u institucije države.

Teritorijalnim preustrojem, odnosno ukidanjem županija i osnivanjem pet regija te drastičnim smanjenjem broja jedinica lokalne samouprave osigurali bismo da, umjesto županija, pokretači gospodarskog razvoja postanu veće i snažnije regije. Konkretno, ukidanje 20 županija, 77 gradova, 278-328 općina i uspostavljanje 5 regija, 50 gradova i 100-150 općina. Računajući samo plaće lokalnih dužnosnika u općinama, koje iznose 675 milijuna kuna iz proračuna godišnje, možemo računati na velike uštede koje bismo usmjerili na razvoj i javne usluge građanima.

Ova reforma zahtjeva i cjelovitu financijsku decentralizaciju koju mora slijediti i financijska odgovornost za upravljanje decentraliziranim sredstvima od strane jedinica lokalne samouprave i novoosnovanih regija. Razvoj regija treba temeljiti na konceptu bioregionalne ekonomije, što podrazumijeva provedbu strategije gospodarskog razvoja regije koja počiva na dostupnosti resursa (materijala nužnog za pokretanje industrijske proizvodnje), prometnoj, komunalnoj i tehnološkoj infrastrukturi te ljudskim resursima. Bioregionalni ekonomski strateški pristup je održivo gospodarstvo za ljude, zajednicu i prirodu.

ORaH se zalaže za provedbu cijelog seta nužnih promjena: ukidanja obaveze dostavljanja dokumenata koji su u posjedu tijela javne vlasti; reforme proračuna s tabličnog u projektni uz transparentnost svih novčanih transakcija u tijelima javne uprave objavom na web-stranicama; nadogradnje Centralnih upisnika predmeta sustavima upravljanja projektima; preciznog definiranja poslova i nadležnosti prema razinama vlasti što će dovesti do smanjenja broja ministarstava i agencija; uvođenja pravila do 30 dana, odnosno da se svaki upit ili zahtjev upućen državnoj ili lokalnoj administraciji i upravi mora riješiti u roku 30 dana, a ako administracija ne odgovori, smatrat će se da je riješeno u korist tražitelja te druge mjere.

Smatraju da bi Hrvatska trebala primijeniti model reforme javne uprave i teritorijalnog preustroja kakav je provela Danska, država koja je po veličini i broju stanovnika slična Hrvatskoj. Danska reforma nije se provela preko noći, pripremana je nekoliko godina, javno je raspravljena i utemeljena na spajanju jedinica (općina), ukidanju okruga (županija), formiranju regija te na jasnoj delegaciji poslova i ovlasti između tri razine vlasti – državne, regionalne i lokalne.

Smatramo da reformu javne uprave nije moguće provesti bez konsenzusa građana o ovom iznimno važnom pitanju. Konsenzus je moguće postići samo provedbom kampanje informiranja te argumentirane javne rasprave o planiranim mjerama i očekivanim ishodima. Nakon provedbe javne rasprave o ovom važnom pitanju, nužno je konzultirati građane da o tome odluče na referendumu jer to nije kozmetički zahvat za godinu ili dvije, već korak na pravi put za transformaciju Hrvatske u državu jednakih pravila igre za sve.

Komentara 15

LO
lojtra1
14:33 15.10.2015.

Odlično, unajmimo si onda Dansku vladu neka desetak godina upravlja Hrvatskom!

DU
Deleted user
14:11 15.10.2015.

Ja vidio naslov "Danski model", pa kliknuo, a ono...

Avatar johny21
johny21
14:09 15.10.2015.

svi lupetaju i prave se pametni pred izbore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije