Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prostor za crno tržište

Danska u borbi s pušenjem, žele iskorijeniti iskorijeniti pušačke navike rođenih nakon 2010.

pušenje
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.03.2022.
u 08:38

Prema vladinom prijedlogu, u sklopu zdravstvene reforme koju je u Kopenhagenu predstavio ministar zdravstva Magnus Heunicke, ova bi odluka mogla uključivati zabranu prodaje duhana i nikotinskih proizvoda toj generaciji.

Danska vlada radi na potpunom iskorjenjivanju pušačkih navika u budućim naraštajima te nastoji zajamčiti da nitko rođen nakon 2010. godine ne počne pušiti niti koristiti druge nikotinske proizvode.

Prema vladinom prijedlogu, u sklopu zdravstvene reforme koju je u Kopenhagenu predstavio ministar zdravstva Magnus Heunicke, ova bi odluka mogla uključivati zabranu prodaje duhana i nikotinskih proizvoda toj generaciji.

"Generacija bez nikotina 2010.+" bit će povijesna prekretnica u sprečavanju bolesti i smrti, objavilo je ministarstvo. Ovaj prijedlog reforme zdravstva dugo se iščekivao te je izrazito sveobuhvatan. Premijerka Mette Fredriksen također je predložila podizanje dobne granice za prodaju alkohola na 18 godina. 

Trenutno u Danskoj osobe koje su navršile 16 godina mogu kupiti pivo, a pića s većim postotkom alkohola mogu kupiti ako imaju 18 godina. Vlada je u prijedlogu istaknula da mladež Danske prednjači po konzumaciji alkohola u Europi te da kultura pretjeranog opijanja nosi sa sobom ozbiljne posljedice.

Stopama Novog Zelanda

O prijedlozima će se raspravljati u parlamentu.

No nije Danska prva zemlja koja se uhvatila u koštac s borbom protiv pušenja. Sličnu je kampanju krajem prošle godine najavio u Novi Zeland.

U pokušaju da postupno ukine pušenje, u Novom Zelandu svatko rođen nakon 2008. neće moći kupiti cigarete ili duhanske proizvode tijekom života, prema zakonu koji bi trebao biti donesen sljedeće godine, piše BBC.

- Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti - rekla je ministrica zdravstva dr. Ayesha Verall.

Liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su "vodeće svjetske" reforme, koje će smanjiti pristup duhanu i ograničiti razinu nikotina u cigaretama.

- To će pomoći ljudima da prestanu ili prijeđu na manje štetne proizvode, te će smanjiti vjerojatnost da mladi ljudi postanu ovisni o nikotinu - rekla je profesorica Janet Hook sa Sveučilišta Otago.

Mnogi su upozorili da bi ovakvi potezi mogli stvoriti crno tržište za duhan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije