Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trodnevna svečanost

Danas blažen, za šest mjeseci svetac

beatifikacija (1)
AFP
01.05.2011.
u 19:28

Relikviju, krv Ivana Pavla II. u ampuli, do oltara je donijela časna Marie Simon-Pierre. Beatifikaciju je pratilo 87 državnih izaslanstava te više od milijun hodočasnika

Crkva je jučer papu Ivana Pavla II. proglasila blaženim, a za šest mjeseci mogla bi i svetim. Uoči ovonedjeljne beatifikacije objavio je to talijanski list La Repubblica, a ta najava već neko vrijeme kruži Vatikanom, posebice nakon što je i službeno objavljeno da su u kauzu za beatifikaciju pristigle potvrde za više od 270 čuda, među kojima ima puno većih i značajnijih od čudesnoga ozdravljenja sestre Marie Simon-Pierre, koje je izabrano za dovršetak procesa beatifikacije. Naime, u procesu beatifikacije (proglašenja blaženim) potrebno je čudo, ali ono nije nužno – npr. kao kod proglašenja blaženim našeg kardinala Alojzija Stepinca koji je, poput mnogih njegovih beatificiranih prethodnika, dao svoj život za kršćansku vjeru i Katoličku crkvu. Dakle, ako nema čuda, nužno je mučeništvo. No kod procesa kanonizacije dokaz o čudu je obvezatan i mora se predočiti po svim pravilima kauze za proglašenje svetim. Budući da je Ivan Pavao II. umro na glasu svetosti i da je vjernička javnost već sljedećeg dana nakon njegova preminuća na vatikanski Trg sv. Petra izašla sa zahtjevom “Santo subito”, svetac odmah, služena je Crkva vrlo brzo pokrenula proces za proglašenje blaženim, koji su mnogi okarakterizirali kao “ekspresni”. Ako Crkva ima u pripravi još jedno čudo među dokazima za više od 270 pristiglih na stol voditelja kauze Slawomira Odera, Ivan Pavao II. mogao bi dosegnuti najvišu razinu čašćenja i postati još jedan u nizu svetaca Katoličke crkve. I to opet “ekspresno”, tj. prema nekim predviđanjima, već ove jeseni.

“Učio sam od njega”

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu jučer je vladalo neviđeno uzbuđenje kada je na pročelju bazilike otkrivena slika Ivana Pavla II.. Dug pljesak, mahanje zastavama, suze u očima... Više od milijun hodočasnika pratilo je, prema procjeni talijanske policije, beatifikaciju. Benedikt XVI. je prvi papa u povijesti koji je beatificirao svoga prethodnika.

– S Ivanom Pavlom II. Božji je narod mogao prijeći prag trećeg tisućljeća. Ivan Pavao II. je blažen zbog svoje vjere, snažne i darežljive, apostolske – kazao je Benedikt XVI. u homiliji tijekom svečane mise. Do oltara na Trgu sv. Petra donesena je relikvija Ivana Pavla II., njegova krv u ampuli smještenoj u relikvijar u obliku maslinove grančice. Donijela ga je časna sestra Marie Simon-Pierre koju je pratila poljska časna sestra Tobiana, koja je pak najdulje bila uz Ivana Pavla II. Joseph Ratzinger, sadašnji papa, bio je suradnikom Ivana Pavla II. od 1982. kada je postao pročelnikom Kongregacije za nauk vjere te je, kako je kazao, izbliza učio od njega.

Dan svetog Josipa Radnika

– Njegova me molitva pogodila i izgradila – priznao je Benedikt XVI., koji je na početku homilije objasnio zašto je za beatifikaciju izabran 1. svibnja. Ovogodišnja prva nedjelja poslije Uskrsa, koji je Ivan Pavao II. proglasio danom Božjeg milosrđa, pala je na 1. svibnja. I zbog toga je za beatifikaciju izabran taj dan. No to je i početak marijanskog mjeseca u kojem se slavi i sjećanje na svetog Josipa Radnika. Beatifikaciju je pratilo i 87 državnih izaslanstava, među kojima i hrvatsko na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, te 2300 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 110 zemalja.

Komentara 89

CH
Charles
19:46 01.05.2011.

Michael Jackson i Elvis Presley zarađuju više novaca sada, kao mrtvi, nego dok su bili živi - jer još uvijek ima živih ljudi koji ih se sjećaju kao živih. Za pedeset godina više nitko neće kupovati njihove ploče. Novac trebaba pokupiti odmah. Crkva brzo uči.

KR
krobi
20:18 01.05.2011.

Viva Papa Ivan Pavao II! Živjela nam vječna Hrvatska!

OB
-obrisani-
22:32 01.05.2011.

- io sam u Vatikanu i papa me pozvao na kavu. Pili mi kavu na balkonu kad dodu dva japanca i pitaju mojeg prijatelja \'\' tko je onaj cika sto pije kavu sa Equinoxom\' Boj se Boga ( ne svjedoci lazno ) Laka noc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije