Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.04.2020. u 17:38

Poduzete mjere pokazuju da je crkveni vrh ono najsvetije, poput euharistije, podredio mjerama civilnih vlasti.

I Crkva bi, po svemu sudeći, trebala dobro odraditi i drugu fazu borbe s koronavirusom. Baš kao što je u prvoj poslušala epidemiologe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te donijela odluku da nema misa s narodom, sada se očekuje da se nakon povratka misa svi pridržavaju preporučenih mjera opreza, ponajprije propisana razmaka. Prema našim informacijama, vrh Katoličke crkve vrlo pažljivo sluša epidemiologe, kako 20. ožujka kada su uvedene mjere tako i sada.

Naime, HBK je tada prihvatio upravo ono što mu je predložila epidemiološka struka, premda je bilo i disonantnih tonova, tj. sukoba mišljenja među biskupima treba li biti tako rigorozan. Pozivajući se na odgovornost svoje službe, biskupi su odlučili da im je upravo ona ispred svega, a primjere su imali i u drugim zemljama, pa i u samom Vatikanu i papi Franji. Dakako, ta odluka nije bila lišena burnih reakcija vjernika i prepiranja po društvenim mrežama, pa sve do neposluha i prkosa poput slučaja u splitskoj Sirobuji.

No on je, kao što se moglo vidjeti, ostao usamljen i izoliran primjer. Biskupi i sada, nakon najave da će biti omogućeno ponovno vjersko okupljanje od ove nedjelje, čekaju mišljenje epidemiološke struke i tek nakon toga donijet će zajedničku odluku na razini HBK i njome obvezati ostale biskupe na zajedništvo. U međuvremenu su dobili i brojne prijedloge iz župa, od kojih su neki vrlo seriozno napravljeni i mi smo ih objavili u ponedjeljak. Računa se prije svega na propisani razmak, redare na ulazu, dezinfekciju ruku i klupa, s jedne strane ulaz, a s druge izlaz iz crkve, propisani red za pričest pa i sudjelovanje na misi izvan zgrade, uz slušanje sa zvučnika.

Sve su to župe već same predvidjele, što znači da ne bi trebalo biti problema ni sa zaživljavanjem u praksi. Predlaže se i povećanje broja misa kako bi mogli sudjelovati svi vjernici, odnosno da, ako netko ne stane u crkvu, pričeka sljedeću misu. Sve to govori o ozbiljnosti kojom je crkveni vrh shvatio ovu krizu i nešto što je najsvetije, poput euharistije, podredio mjerama civilnih vlasti. Stoga to treba očekivati i dalje, bez trzavica i bilo kakvih iskakanja s jedne strane ili osuda i provokacija s druge. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar MichelleOU98
MichelleOU98
23:34 04.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

Avatar CarolVP82
CarolVP82
23:27 03.05.2020.

w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Avatar NancyUI75
NancyUI75
23:24 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije