Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović: HDZ BiH pokraden na izborima u Mostaru, želi zatvoriti OHR

Mostar: Dragan Čović
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/4
07.01.2021.
u 11:29

Tu prije svega mislimo na općinu Jug gdje je grubo narušena biračka volja stanovnika koji tu doista žive, govori Čović

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ustvrdio je da je njegova stranka pokradena na lokalnim izborima u Mostaru u prosincu te se ponovno pridružio kampanji Milorada Dodika za zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR), prenio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

U intervjuu za taj list Čović je rekao da je njegova stranka ostala bez očekivanog broja mandata u novom sazivu gradskog vijeća jer je u jednoj od izbornih jedinica navodno bilo fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti.

- Tu prije svega mislimo na općinu Jug gdje je grubo narušena biračka volja stanovnika koji tu doista žive. Izborni inženjering i  fiktivno preseljenje stanovništva koje su odradile pojedine bošnjačke stranke, nepostojanje bilo kakvih informacija o rezultatima, metodologiji brojanja i unošenja glasova, ponovno prebrojavanje na čak 50 posto biračkih mjesta samo su neki od razloga za podnošenje kaznenih prijava", kazao je Čović.

Za navodne neregularnosti zbog kojih je HDZ BiH podnio kaznene prijave županijskom i državnom tužiteljstvu Čović je okrivio Središnje izborno povjerenstvo (SIP) .

Najavio je da će tek nakon razjašnjavanja ovih prigovora HDZ BiH sudjelovati u uspostavi nove vlasti u Mostaru, a za to traži partnere spremne za uspostavu "učinkovite zakonodavne i izvršne vlasti".

HDZ BiH je na izborima za gradsko vijeće Mostara osvojio 13 od 35 mandata, a koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA) 12 pa je najizglednije da te dvije stranke koje su i do sada vladale gradom to nastave činiti i ubuduće.

Blok što ga čine Naša stranka (NS) i SDP BiH s osvojenih šest mandata je partner s kojim želi koalirati SDA no taj se blok do sada nije izrijekom očitovao o toj mogućnosti.

Dragan Čović je izjavio da od građanske države u BiH nema ništa jer bi to bila krinka za uspostavu unitarističke države.

Otvoreno se zauzeo i za zatvaranje OHR-a na čemu posebice inzistira Dodik, a Čovićeva je teza da BiH ne može početi pregovore niti postati članica EU sve dok postoji ta institucija.

Čović je optužio OHR da je međunarodnoj zajednici na iskrivljen način predstavljao stanje u BiH. 

"Zahvaljujem OHR na svemu dobrome što je doprinio u našoj zemlji, ali težina političkih problema koje je u određenim vremenskim intervalima i jednostranim potezima donio debelo premašuje sve ono što je OHR kao međunarodna institucija doprinijela", izjavio je Čović.

Za njegove i Dodikove zahtjeve nitko u Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC), osim Rusije, nema razumijevanja pa nema niti naznake da bi OHR uskoro mogao biti zatvoren.

Umjesto toga Njemačka planira postaviti svog utjecajnog političara Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika koji bi se snažnije angažirao na provedbi nužnih reformi blokiranih već godinama.

Komentara 6

MP
miroslav.petkovic.7564
12:31 07.01.2021.

Iako nisam Covicev fan tocno tako.Netrea tu nitko dolazitiz medunarodne OHR samo donose nesrecu.Treba proglasit Herceg Bosnu treci entitet i to je to. Svak na svoju stranu.

Avatar manjejeviše
manjejeviše
11:50 07.01.2021.

Ovdje više ne možeš ostaviti nikakav komentar. Jadno !

SO
Sobrudolf
17:49 07.01.2021.

Bas mi je zao ovog Dodikovog potrckala Covica, inace predsjednika stranke HDZ iH, s opravdanim razlogom ne pisem HDZ BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije