Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKAZ SOLIDARNOSTI

Članice Saveza Alpe - Jadran s više od 1,5 milijuna kuna pomažu žrtvama razornog potresa

Vatrogasci i dalje uklanjaju opasne dimnjake u centru Petrinje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
14.01.2021.
u 12:39

Hrvatske članice su na raspolaganje stavile i interventne sustave operativnih snaga

Pomoć žrtvama potresa na području Sisačko-moslavačke županije pružaju i članice Saveza Alpe – Jadran, kojim trenutno predsjeda župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Članice Saveza iz Hrvatske i Austrije žrtvama pomažu s više od 1,5 milijuna kuna direktne novčane pomoći.

- Ovim izrazom solidarnosti članice Saveza Alpe-Jadran ponovo su pokazale svrhu postojanja ove organizacije, a to je tijekom više od 40 godina prvenstveno razvoj dobrosusjedskih odnosa i poticanje suradnje među građanima. Ta suradnja podrazumijeva brzu reakciju i pružanje konkretne pomoći u teškim situacijama, kao što je bila ova prirodna katastrofa. Solidarnost, prijateljstvo i osjećaj pripadnosti zajedničkoj kulturi i srednjoeuropskom prostoru upravo u ovakvim trenucima dolaze najviše do izražaja. U ime Saveza želim zahvaliti svim članicama, njihovim građanima i operativnim snagama na pruženoj pomoći u bilo kojem obliku - naglasio je župan Čačić.

Varaždinska županija je Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Petrinji donirala 250.000 kuna, Primorsko-goranska županija 400.000 kuna, a Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija po 200.000 kuna. Istarska i Međimurska županija pomoć su slale u novcu i materijalnim donacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Hrvatske članice su na raspolaganje stavile i interventne sustave operativnih snaga (vatrogasce, hitnu pomoć, službe za zaštitu i spašavanje) te koordiniraju prihvat humanitarne pomoći i potrebne opreme.

Austrijske članice Saveza – Koruška, Gradišće i Štajerska namijenile su svaka po 20.000 eura za pomoć stradalima u razornom potresu. Pomoć od ukupno 60.000 eura (450.000 kuna) rezultat je zajedničke inicijative zemaljskog poglavara Koruške Petera Kaisera i njegovih kolega, Hansa Petera Doskozila iz Gradišća te Hermanna Schützenhöfera iz Štajerske, prenosi austrijski Kronen Zeitung.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije