Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Der Spiegel

Cameron: Ako Juncker bude šef Komisije, mi Britanci idemo van iz EU

David Cameron
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
31.05.2014.
u 23:00

- Lik iz 1980-ih ne može riješiti probleme u sljedećih pet godina - citira tjednik Der Spiegel navodne Cameronove riječi na marginama summita u utorak navečer u Bruxellesu.

Britanski premijer David Cameron upozorio je da više neće moći jamčiti da će njegova zemlja ostati članica EU ako Jean-Claude Juncker bude izabran za novog predsjednika Europske komisije, piše u subotu njemački tjednik Der Spiegel pozivajući se na izvore koji su neslužbeno otkrili što je Cameron rekao na neslužbenom summitu EU u utorak.

Prema pisanju Spiegela, sudionici tog summita posvećenog raspravi o rezultatima europskih izbora shvatili su Cameronove riječi kao najavu da bi izbor Junckera na čelo Komisije destabilizirao britansku vladu do te mjere da bi Cameron morao ubrzati planove o održavanju referenduma s pitanjem o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU. Cameron je ranije obećao građanima da će imati takav referendum 2017. u slučaju da on bude premijer i nakon parlamentarnih izbora 2015., a Cameronov plan bio je da do 2017. natjera EU na veliku reformu i ispregovara novu povoljniju poziciju za Veliku Britaniju kao članicu. U tom slučaju, Cameron bi, kako je obećao, uoči referenduma vodio kampanju za ostanak u takvoj reformiranoj EU. No, s Junckerom na čelu Europske komisije premijer Cameron ne vidi kako bi se EU mogla znatnije reformirati.

- Lik iz 1980-ih ne može riješiti probleme u sljedećih pet godina - citira tjednik Der Spiegel navodne Cameronove riječi na marginama summita u utorak navečer u Bruxellesu.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

Jean-Claude Juncker bio je premijer Luksemburga od 1995. do prosinca 2013., u EU je bio i predsjednik Eurogrupe od 2005. do siječnja 2013., a uoči europskih izbora Europska pučka stranka istaknula ga je kao vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije. I pučani, kao i europski socijalisti, liberali i zeleni, obećavali su da će novi predsjednik Komisije biti onaj čija grupacija osvoji najviše zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu, a nakon što su rezultati pokazali da su relativni pobjednici upravo pučani Juncker je dobio šansu da pokuša sastaviti natpolovičnu većinu i da postane predsjednik Komisije.

No, Europsko vijeće, u kojemu sjede premijeri ili predsjednici svih 28 država članica EU, je tijelo koje predlaže kandidata za predsjednika Komisije, a nekoliko zemalja poput Velike Britanije protivi se Junckeru i općenito novom sustavu prema kojemu bi netko od vodećih kandidata koje su političke grupacije istaknule prije izbora automatski postao i kandidat Europskog vijeća.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak nakon neslužbenog summita izjavila je da kao pripadnica europskih pučana podržava Junckera ali da nema automatizma u odlučivanju Europskog vijeća o tome koga će predložiti Parlamentu. To je protumačeno kao kancelarkino svrstavanje na stranu Camerona, no u petak je Merkel na skupu u Regensburgu jasno izjavila da očekuje da Juncker postane predsjednik Komisije.

- Vodit ću sve pregovore u duhu toga da Jean-Claude Juncker postane predsjednik EK - rekla je Merkel, što je protumačeno kao svrstavanje protiv Camerona. Neki komentatori s kojima je u Bruxellesu razgovarao Večernji list smatraju da je to "tipična Merkel": ostavlja otvorenima sve mogućnosti, šalje različite signale, a onda na samom kraju donosi odluku.Europsko vijeće ponovo se sastaje 26. i 27. lipnja, kada bi definitivno trebalo odlučiti o imenu kandidata kojeg predlaže Parlamentu za nasljednika dosadašnjeg šefa Komisije Jose Manuela Barrosa. Europski parlament bi nakon toga o predloženom kandidatu za predsjednika Komisije trebao glasati na sjednici sredinom srpnja.

>> Juncker: Pobijedili smo – tražim mandat!

Komentara 18

AF
afer
08:04 01.06.2014.

Vjerujem da bi Europa bila bolja kad bi Engleska bila u svojim gabaritima politički i neovisna. Škoti, Irci i ostali koji su činili UK shvatili su da ucjenama ne mogu se vratiti u viktorijansko vrijeme a to Englezi opet pokušavaju. To im ne će više prolaziti, nije više Europa eskluzivni klub kako su oni to zamislili sa ostalim državama kao batlerima koji im služe.

ZA
zagorjedotokia
09:01 01.06.2014.

Velika Britanija nikada nije i neće biti prijateljski nastrojena prema Hrvatskoj. Ona je stvarala sve dosadašnje Jugoslavije, u domovinskom ratu držala je "štangu" srbima do zadnjeg dana. Ona EU nikada nije prigrlila kao zdravo za gotovo, uvijek traži povlastice i posebne režime. Uz SAD glavni je uzročnik nestabilnosti na ovoj planeti! Uzeti njih kao strateške partnere može samo ili politički nepismen čovjek ili antihrvatski nastrojen političar. A čini mi se da je i njih Zoki odabrao. Onda je sve jasno!

AS
asi2013
08:04 01.06.2014.

Zanimljive su pozicije našeg dragog strateškog partnera. Što su njemu pozicije u EU bolje, naše su lijepo rečeno, iste, ako ne i gore. Toliko se on bori za nas! Jedini je izuzetak borba za neizrućivanje antifašista bilo koje boje u Njemačku. Spasi nas Bože od Njih. Iz vani, izvan EU, neka rade koliko mogu da nam "pomognu". Inače, i sada u EU njih tetoše i daju im povlastice, što smo mi ponekad debelo osjetili i na svojoj koži. A i oni će tada otvorenije moći pokazati svoje anti fašističko lice. Zaboravili su Čerćila, koji je prvi obznanio Željeznu zavjesu od Baltika do Trsta. Ali njima sila sa godinama pada. Najbolje je da budu pedeset i prva ili koja država SAD. Marx ih je označio kao imperijaliste prvog reda, ali sve su manje imperijalisti, a sve više svjetski smutljivci. Nije im lako, jadnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije