Naslovnica Vijesti Svijet

Izdali vodič za one koji završe u pritvoru: Nemoj očekivati da ćeš biti sam u ćeliji

- Prenapučenost zatvora je problem u Hrvatskoj, stoga ne možeš očekivati da budeš sam u ćeliji. Moraš biti svjestan stanja u toaletima i tuševima - naveli su Britanci najveći problem
27. srpnja 2018. u 15:49 6 komentara 2380 prikaza
Douglas C.
Foto: Dino Stanin/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U Hrvatskoj posljednjih godina boravi sve više britanskih turista kojih bi uskoro moglo biti i više od milijun godišnje. Toga su svjesni i u njihovom Ministarstvu vanjskih poslova, pa su zbog toga izdali Informativni priručnik za sve sadašnje i buduće pritvorenike u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Douglas Cane Ubojstvo na pagu I britanski policajci dolaze u Hrvatsku?

U priručniku se navodi koja prava imaju pritvorenici i zatvorenici, zatim se opisuje kakav je naš pravosudni sustav, ali i uvjeti u zatvorima. U to su se sigurno uvjerili mnogi britanski državljani, a pogotovo  Douglas Cane koji je nedavno uhićen zbog ubojstva na plaži Zrće. 

- Prenapučenost zatvora je problem u Hrvatskoj, stoga ne možeš očekivati da budeš sam u ćeliji. Moraš biti svjestan stanja u toaletima i tuševima. Kad je netko uhićen, na početku ga se vodi u policijsku postaju. Potom se izlazi pred suca koji razmatra dokaze i odlučuje hoće li se osoba pritvoriti. Vlasništvo zatvorenika se šalje u zatvor, ako u njemu ima mjesta. Nažalost nije neuobičajeno da se stvari izgube nakon uhićenja ili tijekom transfera u zatvor. Britansko veleposlanstvo i konzulati ne mogu se pobrinuti za tvoje vlasništvo i čuvati tvoje stvari. Policajac koji te je uhitio možda će htjeti uzeti izjavu od tebe. To mora biti u prisutnosti sudskog tumača za engleski jezik, a sve kako bi razumio što policajac govori. Ako te u nekom trenutku pitaju da potpišeš dokumente koje ne razumiješ, imaš pravo tražiti da se prevedu na engleski jezik. Ovo će produžiti postupak, ali ćeš tada biti siguran što potpisuješ - piše u priručniku u kojem je i mali rječnik hrvatskog jezika, ali i popis odvjetnika u Hrvatskoj koji govore engleski jezik i mogu braniti Britance. 

Douglas C. ZADRŽAN U PRITVORU Šokantan opis zločina: Britanac preminuo zbog presječene vene i aorte

U priručniku se navodi tko će javiti obitelji u Britaniji o uhićenju njihovog člana, objašnjava se kakav je postupak ulaska kaznenog djela u krim-dosje u Hrvatskoj i Britaniji, zatim prava na odlazak stomatologu i liječniku, potom prava žalbe, vrste prehrane, koliko se često može telefonirati, na koji način djeluje hrvatski pravosudni sustav.

- Ako nisi zadovoljan presudom, možeš se žaliti višem sudu. Ali žalbeni postupak je jako spor - pišu Britanci, navodeći da predsjednik države može dati pomilovanje, ali se kazneni dosje ne briše. 

zatvor Statistika U hrvatskim zatvorima najviše ubojica, lopova i prevaranata

Pogledajte video: Sezona partijanja na Zrću

 

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  Kaj ne bi bilo bolje da su ti prepotentni, bahati i oholi otočni srboljubi obavijestili svoje "poštene" građane nek ostanu u domovini, u Hrvatskoj se kriminalci love i zatvaraju? Najbolje da im još damo apartmane sa jakuzijem kad po Hrvatskoj ... prikaži još!j kradu, ubijaju... Javila se rasa poštenjačina, sprdaju se iz Hrvatske, a bolje bi im bilo da se pogledaju u ogledalo, možda spaze kakvog incestog lika.

 • prajdali100:

  .....i još da je ostala milicija imali bi nezaboravnu " uslugu". Oni koji bi došli krivih leđa bili bi ispravljeni, ispeglani i tako to.

 • Avatar 456852
  456852:

  VIZU im opalit i ne pustat nikoga s dosijeom ! i ne treba im tutorial..