Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
provokacija

Branitelji traže kaznu za simbol četništva na mjestu petokrake

uništen spomenik
Danijel Prerad/VLM
17.08.2012.
u 23:00

To je otvoreno isticanje velikosrpstva. Počiniteljima treba suditi, pišu branitelji predsjedniku RH, premijeru, predstavnicima Srba...

Nepoznata osoba umjesto uništene zvijezde petokrake na spomenik poginulim antifašističkim borcima u selu Vukoševcu nedaleko od Sunje stavila je križ s četiri ćirilična slova S. Na to su upozorile udruge branitelja s područja Sunje i Sisačko-moslavačke županije. Neugodnu promjenu na spomeniku uočili su branitelji vraćajući se prošli tjedan s komemoracije snimatelju HTV-a u Hrvatskoj Kostajnici Gordanu Ledereru.

– Predali smo policijskoj postaji u Sunji kaznenu prijavu zbog uništavanja spomenika iz 2. svjetskog rata – rekao nam je pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan. Branitelji su uputili i otvoreno pismo predsjedniku Srpskog narodnog vijeća i potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH, predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. Obavijestili su i Srpsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu.

“Počinitelji su grubo prekršili Zakon o obnovi spomenika NOB-a koji je donio Hrvatski sabor, a prema kojem svi spomenici moraju biti identični kao što su bili prije oštećenja. Riječ je o otvorenom isticanju velikosrpstva, koje se po zakonima RH treba kažnjavati, a njegovim počiniteljima suditi. Država ne smije dopustiti takvo grubo i drsko kršenje antifašističkih stečevina i vrijednosti te otvoreno, nekažnjeno, veličanje zakonom zabranjenih terorističkih simbola”, stoji u otvorenom pismu braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije. Udruge su zatražile od policije da hitno pronađe počinitelje koji su oskvrnuli spomenik poginulim mještanima Vukoševca u 2. svjetskom ratu.

Selo Vukoševac naseljeno je većinski srpskim pučanstvom te je za vrijeme Domovinskog rata bilo okupirano. Sada u tom selu živi samo nekoliko ljudi koji, kako kažu, nemaju informacija o počinitelju.

Pretpostavlja se da su za postavljanje križa sa četiri ćirilična S odgovorni bivši stanovnici sela, koji žive u Srbiji, a ljeti svrate te obiđu rodbinu i kuće.

Komentara 182

BB
bbboriginal1968
15:52 19.08.2012.

CCCC - caca ceci cica cicu

ZO
ZoranMilic
11:36 18.08.2012.

I vi cete u EU - sa komentarima - minirajmo spomenike drugom narodu ?!

Avatar ukurtapash
ukurtapash
15:01 18.08.2012.

@thekur pa jel jesi komsija ili nisi? lol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije