Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politika van

Bozanić zabranio svećenicima političke skupove u crkvama

'unu...zgb...11.05..2005. josip bozanic na proljetnom zasjedanju hrv. biskupske konferencije snimio:boris scitar'
'boris scitar'
09.01.2011.
u 20:24

Odlučeno je da u Hrvatskoj Crkva već sada da do znanja da se neće dati upregnuti u politička kola

Crkva se prva odlučila uključiti u još neobjavljenu predizbornu kampanju, i to tako da je zabranila svojim svećenicima bilo kakva politička okupljanja u crkvenim prostorima.

Samo po propisima

Točnije, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić dan prije blagdana Bogojavljenja objavio je dekret u kojem sve svoje svećenike, kako dijecezanske tako i redovnike, upozorava da se "dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja". Dakle, bilo kakvom strančarenju u crkvi, župnim ili samostanskim prostorijama odlučeno je već sada stati nakraj.

Premda nije bilo izravnog povoda, kako neslužbeno doznajemo, za takvu Bozanićevu odluku, odlučeno je da se u uzavreloj političkoj situaciji u Hrvatskoj Crkva postavi preventivno i da već sada, na početku godine i u vrijeme kada se ne zna kada će točno biti sljedeći parlamentarni izbori, crkveni vrh da do znanja da se neće dati upregnuti u politička kola. Naime, prije svakih izbora stižu pritužbe iz pojedinih župa da se lokalni župnici angažiraju politički i preporučuju za koju stranku glasovati, ali da daju crkveni prostor lokalnim političarima za njihovu promociju, pa se nedvojbeno stječe dojam da Crkva stoji iza njih.

– Bilo je slučajeva da su političari govorili i s ambona u crkvi, kao da čitaju Sveto pismo, što je apsolutno nedopustivo – komentirali su nam jučer na Kaptolu najnoviju Bozanićevu odluku.

Javna šteta

S druge strane, ta odluka Kaptola već je iznjedrila komentare poput onih da je tim potezom Bozanić već sada zalupio vrata pred nosom HDZ-u, pa i njegovom koalicijskom partneru HSS-u, jer je teško očekivati da će neki župnik u svojoj crkvi ili župnim prostorijama ugošćavati SDP-ovce, narodnjake ili liberale. Kler je, u svom najvećem dijelu, pobornik HDZ-ove politike. Međutim, tumači se da se tako i sam kardinal Bozanić želi zaštititi od političkih emisara, jer su mnogi crkveni analitičari procijenili da mu je nesagledivu štetu nanio predizborni dvosatni susret s predsjedničkim kandidatom Milanom Bandićem, čime je otvoreno pokazao da se Crkva svrstala na Bandićevu, a ne na Josipovićevu stranu. Što je, kako se vrlo brzo pokazalo, bila katastrofalna odluka, pa je očito bolje zaštititi se od postojećih stranaka, ali i od nekog eventualnog "trećeg puta" na vrijeme, a ne dijeliti političku i javnu štetu zajedno s političkim gubitnicima.

"Prezbiteri trebaju nastojati da se među ljudima trajno čuvaju mir i sloga utemeljeni na pravdi (usp. kan. 287 ZKP).

U skladu s ovom crkvenom odredbom, poziva se sve biskupijske i redovničke prezbitere u Zagrebačkoj nadbiskupiji da se dosljedno pridržavaju crkvenih propisa te paze da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja", stoji u odluci, no ne govori se o sankcijama za one svećenike koji ne budu poštovali te naputke.

Ključne riječi

Komentara 102

VI
vidimškoj
21:10 09.01.2011.

+ - 09.01.2011. u 20:42h 170619890000 je napisao/la: ... polako Uzoriti Kardinalu, polako ... ovo je sasvim u redu da se u crkvenim prostorima ne održavaju nikakvi politički skupovi no crvena banda će pet napasti Crkvu i našu svetu vjeru a tu se onda ne može neutralno postaviti ... protiv antikrista se moramo svi zajedno boriti ... strava ... ++++++++++++++++++++++++++++ ti si vjernik koliko i moj pas.Retorika ti odgovara seoskoj đukeli,takozvanim Dođevima.

I3
ivica-39
02:30 10.01.2011.

licimjere ili farizeje Isus je odma protjerao. A gle jace ljubi fratra kao šeksa ili sanadera. Neka to miklen mali objasni. Krivi su komunisti - vlaisavljevići.

Avatar Dančo
Dančo
09:35 10.01.2011.

a jbg. vidio bozanić da oni koje crkva podržava gube na svim frontovima... zadnja dva poglavara su nam ateist tj.agnostik...a i KRADEZE koji tradicionalno liže oltar će sad past

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije