Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTAJE poreza Prema podacima Centralne banke BiH i kreditnih ureda

Blokirani računi 20.000 tvrtki

07.03.2009.
u 23:00

Prema podacima Centralne banke BiH, 20.000 poduzeća u BiH ima blokirane račune, iz različitih razloga, objavio je Radio Slobodna Europa. Jedan od njih je utaja poreza. Problem je tim veći što se mali broj novih poduzeća registrira, pa tako ekonomija BiH postaje krajnje nekonkurentna.

Prema istraživanju LRC - kreditnog ureda, broj potpuno blokiranih tvrtki iznosi oko 16.850, ali broj pravnih osoba koje imaju blokirane pojedine račune je 20.000. - Alarmantan je podatak da je samo u protekloj godini taj broj naglo porastao, za čak 38 posto - istaknuo je izvršni direktor LRC-a Emil Kučukovi dodavši da je od oko 160.000 registriranih tvrtki i obrtnika u BiH svaka četvrta ili peta tvrtka blokirana. Koordinatorica Službe za odnose s javnošću u CB-u BiH Zijada Kovač objasnila je da podatak o 20.000 blokiranih tvrtki potječe iz jedinstvenog registra transakcijskih računa. Jedan od razloga blokiranja računa jesu i porezne utaje.

Porezna uprava Republike Srpske podnijela je tijekom prošle godine 14 izvješća na osnovi sumnje o izvršenom kaznenom djelu u poreznoj oblasti, s pričinjenom štetom entitetskom proračunu od 1,200.000 KM. Glasnogovornica PURS-a Mila Štrkić naglasila je da je u 2008. godini PURS nadležnim tužiteljstvima podnio četiri izvješća s osnovanom sumnjom da je izvršeno kazneno djelo utaje poreza i doprinosa u vezi s poslovanjem četiri pravne osobe koje obavljaju djelatnost trgovine. - U istom razdoblju podneseno je i deset izvješća s osnovanom sumnjom da je izvršeno kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarstvu - kazala je Mila Štrkić. (bb)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije