Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinutost u europskim zemljama od širenja smrtonosne bolesti

Baxter zabunom u Austriju, Češku i Njemačku poslao virus ptičje gripe

25.02.2009.
u 14:03

BEČ – Austrijska farmaceutska tvrtka Baxter International Inc. sa sjedištem u Beču zabunom je poslala uzorke zaražene virusom ptičje gripe u laboratorije tri europske zemlje.

Glasnogovornica austrijskog Ministarstva zdravstva Sigrid Rosenberger potvrdila je Večernjem listu tu informaciju, istaknuvši da je materijal bio namijenjen laboratorijskoj upotrebi i da je poslan u jedan austrijski, češki i njemački laboratorij. Dodala je kako se nitko od djelatnika laboratorija u kojima su uzroci zabunom završili nije razbolio.

- Potencijalno kontaminirani uzorci uništeni su, a djelatnici austrijskog laboratorija koji su bili u dodiru s uzorcima ptičje gripe odmah su testirani na bolest u jednoj bečkoj bolnici i podvrgnuti preventivnoj terapiji. Prema mišljenju virologa razdoblje inkubacije ptičje gripe je završilo i opasnost za ljude je prošla. Sretni mo da su svi zdravi i da na sreću nisu zaraženi smrtonosnim virusom ptičje gripe - kazala je glasnogovornica austrijskog Ministarstva zdravstva.

Naglasila je da je Svjetska zdravstvena organizacija već upoznata s cijelim slučajem i da je u kontaktu s ministrima vanjskih poslova zemalja u koje je uzrok virusa poslan.

Glasnogovornik Baxtera Christopher Bona u priopćenju za medije kazao je kako su u laboratorije trebali biti poslani uzorci virusa sezonske gripe.

- U ovom slučaju došlo je do ljudske pogreške - naveo je Bona, potvrdivši da su laboratoriji dezinficirani, potencijalno kontaminirani uzroci uništeni, a djelatnici testirani na bolest i nisu izloženi nikakvu riziku.

Kontaminacija je otkrivena nakon što su u češkom laboratoriju Konarovice, 70-tak kilometara udaljenom od Praga, uginuli tvorovi koji su cijepljeni protiv gripe uzorcima dobivenim iz Austrije. Austrijski mediji pišu kako je nakon Baxterova incidenta u ovoj alpskoj zemlji ponovno porasla zabrinutost od širenja te smrtonosne bolesti.

Tvrka Baxter Hrvatima nije nepoznata. Afera Baxter 2001. potresla je i Hrvatsku zbog neispravnih Baxterovih dijalizatora od kojih su početkom 2001. umrle 23 osobe, do 2004. još 17, a više desetina ih živi s trajnim posljedicama. Hrvatsku, kao i veći dio Europe ponovno je uhvatila panika 2003. kad je izbila nova Baxterova afera: u vrećicama za krv pronađene su sumnjive tvari.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije