Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bačić: Unatoč neuspjelom glasovanju, većina nije upitna; Kovač: Tužno i žalosno

Predsjednik Kluba HDZ-a uvjerava da će poštovati zahtjev Kluba da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njhovih redova.
21. veljače 2020. u 16:26 2 komentara 439 prikaza
Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je, nakon neuspjelog glasovanja, ustvrdio da vladajuća većina nije upitna, a zastupnik Miro Kovač sve je nazvao "tužnim i žalosnim".

popis stanovništva od 1. travnja do 7. svibnja 2021. Objavljeno kada će se provoditi popis stanovništva, uvedena velika promjena

Klubovi HDZ-a i nacionalnih manjina održali su sastanak, a Klub manjina tražio je određeno vrijeme za konzultacije oko izglasavanje zakona o popisu stanovništva, rekao je Bačić novinarima.

Bačić: Svi su popisi provedeni na isti način 

Kad je riječ o popisu stanovništva, istaknuo je da su svi dosadašnji, od 1991., provedeni na isti način, "nije se povećao ni smanjio doseg prava pripadnika nacionalnih manjina".

popis Dijelit će i letke HDZ navodi Hrvate rođene u BiH na popis stanovništva

Objasnio je da su se na svim dosadašnjim popisima državljani Republike Hrvatske izjašnjavali o samo jednom materinjem jeziku i mogli su slobodno reći koji je to jezik.

"Može reći da je to hrvatski. Ili neki drugi jezik, u prvom redu jezik pripadnika nacionalnih manjina", rekao je Bačić referirajući se na činjenicu da je odbijen amandman Kluba nacionalnih manjina da se omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika.

Popisivanje stanovništva, Ilustracija DETALJNO PRAĆENJE Ukida se popis stanovništva? Evo što država namjerava uvesti

Predsjednik Kluba HDZ-a uvjerava da će poštovati zahtjev Kluba da se na prostorima gdje žive pripadnici nacionalnih manjina imenuju popisivači iz njhovih redova. 

"Rekli smo da shvaćamo duh amandmana Kluba manjina i da će se svojevrsnim podzakonskim aktom, što su upute Državnog zavoda za statistiku, propisati da se na tim prostorima uistinu imenuju popisivači koji poznaju jezik nacionalne manjine i koji ispunjavaju sve ostale uvjete koje trebaju ispunjavati i drugi popisivači iz reda hrvatskog naroda", rekao je Bačić. 

razvijanje hrvatskog identiteta Plenković traži da se Hrvatima u Sloveniji prizna status nacionalne manjine

Podsjetio je kako je DZS kod svih dosadašnjih popisa upućivao županijskim popisnim povjerenstvima jasne upute s obzirom na komplicirano provođenje popisa stanovništva. Među tim uputama su i uvjeti o znanjima i školskoj spremi koju mora imati popisivač, naveo je.

Na novinarsku opasku da su manjine time nezadovoljne, Bačić kaže da su zbog toga i zatražili konzultacije.

furio radin Potpora civilnim udrugama Nacionalne manjine u Saboru prikupljaju potpise za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

"Vidjet ćemo kad se oni o tome izjasne u idućih nekoliko dana. Onda ćemo nastaviti glasovanje i o točkama koje ćemo raspraviti ovaj tjedan", najavio je, odbacivši tezu da zastupnici manjina ustrajavaju na amandmanima strahujući od manipulacije popisom.

"Ne prihvaćam takvu opasku. Ako se sumnja u vjerodostojnost i poštenje popisivača koji dolaze iz redova većinskog naroda, onda bi se moglo sumnjati i u popisivača koji dolazi iz redova nacionalnih manjina. To je argument za kojeg ne želim da se uopće pojavljuje u političkom i javnom prostoru", poručio je. 

ćirilica Izvješće Vijeća Europe 'Porast nacionalizma štetan za nacionalne manjine u Hrvatskoj'

Kovač: Tužno i žalosno 

"Zastupnici manjina u Hrvatskom saboru pokazali su kako vide suradnju s premijerom Andrejom Plenovićem, ovo je tužno i žalosno", ocijenio je novonastalu situaciju saborski zastupnik i kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač. 

Naveo je kako je prije nekoliko dana premijer pozvao kolege iz Opcije za promjene i njega da se izjasne o tome kako vide suradnju s nacionalnim manjinama.

popis stanovništva Koliko nas ima? Znat ćemo prave razmjere iseljeničke propasti: Sljedeći popis stanovništva prvi po pravilima EU

Danas su zastupnici manjina pokazali kako vide tu suradnju s premijerom, ovo je tužno i žalosno, naveo je Kovač na Facebooku.

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje
  • db123:

    Vidite da i laZOVI IMAJU STRAH NASLJEDI ZA DVA MJESECA 26 NEKRETNINA; KAKVA BLAMAZA: rade pismeni.

  • komesar:

    ne kuži se kovač u etno biznis