Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukida se popis stanovništva? Evo što država namjerava uvesti

Što se tiče migracija, profesor Ivan Čipin je skeptičan oko poboljšanja njihovog praćenja.
03. rujna 2019. u 09:15 30 komentara 11324 prikaza
Popisivanje stanovništva, Ilustracija
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Od prvog do sedmog srpnja 2021. godine će se provoditi četvrti popis stanovništva, vjerojatno i posljednji takve vrste. Naime, u sklopu europske integracije, države članice Europske unije će svake godine morati Eurostatu dostaviti broj stanovništva i strukturu kućanstava. To će mjeriti s centralnim registarima stanovništva i registarima zgrada, kuća i stanova.

Najveće smanjenje stanovnika zabilježile su Letonija, Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, koje su pogođene iseljavanjem mladog stanovništva i niskom stopom nataliteta Najcrnje prognoze dosad Eurostat: Hrvatska će se do 2100. – prepoloviti!

“U tom procesu je prijeko potrebno napraviti pravni okvir te koristiti službene klasifikacije i jedinstven šifrarnik, kao i ažurirati sve nastale promjene na dnevnoj bazi. Ako se administrativni registri ne uspostave u dogledno vrijeme, DZS će imati puno izazova da bismo dostavili Eurostatu sveobuhvatne i pouzdane propisne podatke u godišnjoj periodici”, rekla je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, za Jutarnji list.

Do sada nije bio slučaj da Državni zavod za statistiku ima pristup informacijama u MUP-u i drugim tijelima koja već imaju registre.

"Kada je u pitanju popis stanovništva centralno tijelo bi mogao biti MUP ili Ministarstvo uprave, glavni identifikacijski broj mogao bi biti OIB, a za registar zgrada i stanova bili zaduženi Ministarstvo graditeljstva i Državna geodetska uprava”, kazao je Ivan Čipin, izvanredni profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta, za Jutarnji.

kune EU statistika Koliko zarađuje vaše kućanstvo? Sada možete otkriti jeste li među bogatijima ili siromašnijima

Novi registari bi, objašnjava Brković, obuhvaćao sve, od članova kućanstva i njihovih podataka, do razmještaja sobe, što bi se trebalo ažurirati svakom renovacijom. Što se tiče migracija, profesor Čipin je skeptičan oko poboljšanja njihovog praćenja.

"Na žalost, ne vjerujem da će to pomoći u jačem rješavanju ažurnijeg praćenja migrantskih tokova, pogotovo emigracije, jer je tu problem odjavljivanja građana, što MUP bilježi s odgodom", rekao je Čipin za Jutarnji.

Popisivanje stanovništva, Ilustracija | Autor : Igor Kralj/Pixsell Foto: Igor Kralj/Pixsell

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • pop ivan tolj:

    kontrola svega i svačega osim kontrole granice vlastite države. Nadzireš vlastite građane i ne nadzireš tko ti ulazi u državu. Ovaj zakon služi političarima da imaju uvid što rade i kako žive Hrvati ali ne za Hrvate da vide kako ... prikaži još! se mjenja struktura stanovništva u Hrvatskoj. Od večernjaka očekujem brisanje komentara i blokadu.

  • Mimosvit:

    Opa, registar kuća i stanova s razmještajem prostorija i kvadraturom. Savršeno za porez na nekretnine.

  • Deleted user:

    Pomalo se brisu nacionalne drzave što nije dobro jer će donijeti više kaosa i problema nego sada.Na djelu se Istanbulska i Marakeska rezolucija.