Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Austrijski diplomat Valentin Inzko je novi visoki predstavnik EU u BiH

11.03.2009.
u 13:17

BEČ – Austrijski diplomat Valentin Inzko imenovan je u utorak visokim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini, javili su austrijski mediji.

Zeleno svjetlo nasljedniku Miroslava Lajčaka dale su i Sjedinjene Američke Države, nakon dužeg premišljanja o ovom izboru. Razlog je bio razmišljanje SAD-a da novi visoki predstavnik treba da bude iz jedne iz zemalja članica NATO-a.

Inzko će za novog visokog predstavnika u BiH imenovati Vijeće za provedbu mira (PIC), međunarodno tijelo za nadzor provedbe Daytonskog sporazuma, na sastanku svog upravnog odbora 25. i 26. ovog mjeseca. Formalnu potvrdu izbora za visokog predstavnika u BiH Inzko bi mogao dobiti već u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU Bruxellesu.

Nakon Wolfganga Petritscha, Inzko je drugi austrijski diplomat na toj visokoj međunarodnoj poziciji. On je, između ostalog, bio i prvi veleposlanik Republike Austrije u BiH.

U Beču se to smatra velikim uspjehom austrijske diplomacije. Austrijski ministra vanjskih poslova Michael Spindelegger je kazao da je to „jasan znak priznavanja uloge Austrije i njezinog ugleda na Balkanu“, prenosi austrijski tisak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije