Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i sponzorstava

Antikorupcijsko vijeće traži objavu donacija koje daju državna trgovačka društva

Vladimir Šeks
Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2014.
u 15:00

HDZ-ov predsjednik Vijeća Vladimir Šeks smatra kako je normalno da trgovačka poduzeća sudjeluju u humanitarnim akcijama ili pomažu kulturu, ali sve moraju transparentno obrazložiti

Iako je zadovoljno postignutim napretkom u provedbi antikorupcijskih mjera u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države, Antikorupcijsko vijeće upozorilo je danas da je neprihvatljivo što samo trećina tih društava objavljuje sponzorstva i donacije. SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić je, komentirajući izvješće o provedbi antikorupcijskog programa u državnim tvrtkama za razdoblje od 2010. do 2012., rekla kako sponzorstva i donacije tih društava iznose oko 35 milijuna kuna, što nije mali novac.

- Zabrinjavajuće je ako se te donacije transparentno prikazuju u samo trećini društava. Treba propisati proceduru kako do određenog sponzorstva i donacija može uopće doći, a treba obuhvatiti i trgovačka društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave jer i oni troše javni novac – kazala je Fabijančić Križanić te dodala da treba objaviti registar svih trgovačkih društava, bez obzira jesu li u većinskom ili manjinskom vlasništvu države. Član Antikorupcijskog vijeća, poduzetnik Branko Roglić pak tvrdi da se tvrtkama u državnom vlasništvu u potpunosti treba zabraniti sponzorstva i donacije bilo kome.

- Ne bi uopće trebalo biti donacija od državnih poduzeća jer raspolažu našim novcem, a ne svojim - tvrdi Roglić. S njime se složila laburistica Nansi Tireli.

- Kažete da je nužno riješiti status svih trgovačkih društava, a za sve nedostupne napraviti da postanu dostupni. Kako je moguće da su nedostupni – zanimalo je Tireli, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić objasnio je da se to odnosi na izvješće za 2012. godinu, te da su danas stvari malo bolje.

 - Nekad smo lovili što sve imamo, a sada imamo gotov taj popis. Bitno nam je da imamo katalog gdje su svi nabrojeni. Neću sada dolaziti u donacije, treba li ih zabraniti ili ne, ali treba znati tko, kome i zašto daje, a to treba znati i na lokalnoj razini – kaže Miljenić.

HDZ-ov predsjednik Vijeća Vladimir Šeks dodao je da je normalno da trgovačka poduzeća sudjeluju u humanitarnim akcijama ili pomažu kulturu, ali sve moraju transparentno obrazložiti. Antikorupcijsko je vijeće većinom glasova, uz dvoje suzdržanih - Nansi Tireli i Antuna Filića - prihvatilo izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u resoru Ministarstvu financija. Poduzetnik Branko Roglić iskoristio je priliku da pohvali ministra financija Borisa Lalovca koji nije bio na sjednici jer je noćas došao s puta iz Amerike.

- Prije 15 dana letio sam avionom u ekonomskoj klasi i vidio da i on tako putuje. Iznimno mi je drago da je svjestan stanja u državi i htio sam mu na tome zahvaliti, ali već 15 dana ne uspijevam doći do njega. Iako sam veliki poduzetnik i puno uplaćujem u proračun, nisam mogao dobiti termin za razgovor s ministrom, kako onda mali poduzetnik dođe do njega da popriča o problemima – čudio se Roglić koji se osvrnuo i na aktualno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta.

- Oni koji žele srušiti monetizaciju, žele srušiti ovu zemlju. Ne možemo više živjeti na dug. Bez monetizacije se ne može, moramo je provesti jer, pitanje je uopće hoće li koncesionar moći vraćati kredite i koga ćemo uopće naći da uzme autoceste – zaključio je Branko Roglić.

Komentara 7

NV
novo vriijeme
16:19 14.10.2014.

A donacije privatnih doo ne moraju se objaviti? Dokle god država posluje sa privatnim firmama i garantira privatnicim kredite, šalje plaće za radnike i prima državne olakšice i oproste dugova SVE donacije moraju biti objavljena drago moje antikorupcijsko vijeće, jerjer sve može biti predmet korupcije.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:10 14.10.2014.

...za sve državne i javne ustanove a posebice za zdravstveni sustav (MIZ, HZZO, ustanove...)... napokon prikazati odovojeno... koliko se sredstava troši za plaće i koliko za liječenje... a koliko za sponzorstva, pokroviteljstva, mobitele, automobile, informatičku opremu (koja se obnavlja puno češće nego što je potrebno - na leasing da bi se izbjegle javne nabave...), održavanje informatičkog sustava, kongrese, seminare, edukacije, školovanja, putovanja, publiciranje potrebnih i nepotrebnih brošura i dr...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:08 14.10.2014.

...i mi bi donaciju... gdje se staje u red...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije