Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop

Građani se izjasnili. Evo koliko vjeruju Vladi i tko je najnegativniji političar

Andrej Plenković
Foto: Igor Soban/PIXSELL
04.03.2018.
u 11:04

Predsjednica je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,16, a Sabor u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,91

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom ožujka ne ide na ruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi.

Posljednji politički događaji očito su negativno utjecali na percepciju rada Vlade, predsjednice Republike i Hrvatskog sabora, ali nisu pomogli ni povećanju izborne podrške glavnoj oporbenoj političkoj stranci u zemlji, piše N1.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 28,9 posto (prema 29,3 posto iz veljače).

Andrej Plenković
1/13

SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 20,8 posto (u odnosu na 21,1 posto iz veljače). Tako se prednost HDZ-a pred vodećom oporbenom strankom zadržala na razini od oko 8 posto (koliko je iznosila i u posljednjih pet mjeseci). Na trećem je mjestu Živi zid s izborom od 10,9 posto (prema 11,8 posto iz veljače). Most je četvrti mjesec zaredom na četvrtom mjestu, sada s izborom od 7,1 posto (prije mjesec dana 6,1 posto).

Na ljestvici rejtinga političkih stranaka nakon ovog vodećeg četverca, na petom mjestu s izbornom podrškom od 2,5 posto su dvije stranke: HSS (prije mjesec dana 2,9 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 1,2 posto). Slijedi Stranka rada i solidarnost BM 365 koja je zadržala istu razinu izborne potpore od 2,2 posto. Podršku između jedan i dva posto bilježi pet stranaka: HNS (2,0 posto), IDS (1,6 posto), Pametno (1,4 posto), Glas i HSU (po 1,0 posto). Tri su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSLS (0,8 posto), HSP AS (0,7 posto) i HDSSB (0,4 posto).

Predsjednica Grabar Kitarović je na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 16,9 posto hrvatskih građana (u odnosu na 19,2 posto iz veljače). Na drugom se mjestu nalazi "Nitko" (niti jedan političar) s izborom od 16,1 posto (prema prošlomjesečnih 18,7 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 12,5 posto izbora (u veljači 10,9 posto). Slijedi Božo Petrov i Ivan Pernar s 5,3 posto, Ivan Sinčić s 5 posto. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Tonino Picula (3,5 posto), Anka Mrak Taritaš (3,3 posto), Davor Bernardić (2,9 posto) i Zoran Milanović (2,1 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 22,7 posto. Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,3 posto (prije mjesec dana 12,9 posto). Po prvi put se na trećem mjestu nalazi vodeći predstavnik srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj, Milorad Pupovac s izborom od 10,6 posto (prije mjesec dana 7,9 posto).

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 17,6 posto građanki/građana što je za 3,5 postotnih bodova manje od prošlomjesečnog istraživanja (21,1 posto iz veljače). U ovomjesečnom istraživanju 72,2 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 67,7 posto iz veljače.

Razina potpore politici Vlade RH u šesnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 32,9 posto (prema 34,3 posto iz prethodnog mjerenja u veljači), što je drugi najslabiji rezultat u dosadašnjem mandatu Vlade Andreja Plenkovića.

Predsjednica je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,16 (u odnosu na 3,25 koliko je izmjereno početkom veljače). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,91 (u veljači 1,96).

Komentara 174

Avatar puky
puky
14:07 04.03.2018.

Problem ovih jadnika iz oporbe je u tome da u ovakvim anketama smatra se cijela Hrvatska kao jedna izborna jedinica. HDZ u 90% izbornih jedinica dobiva od 30% do 80% i pobjeđuje. Još je veći problem tih jadnika što u vrijeme izbora HDZ zajedništvo podiže na najvišu razinu i pobjeđuje.

IC
ICCO
12:08 04.03.2018.

Zivi zid padu, na sljedećoj sjednici Sabora mozemo ocekivati novi kretenoidni ispad Pernara i Co., jer cirkus je njihovo najjaca oružje za rješavanje svih problema u društvu.

DU
Deleted user
12:31 04.03.2018.

HDZ ima 33%,sve ostalo naklapanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije