Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši guverner

Željko Rohatinski: Ova Vlada nije ambiciozna

Željko Rohatinski
Foto: Marko Lukunić i Davor Javorović/PIXSELL
01.03.2018.
u 16:06

Ako nemate konzistentnu razvojnu politiku, kao što je Hrvatska nema, onda idete linijom manjeg otpora. Više turista, više prodanog sladoleda i svi sretni i zadovoljni, komentirao je Rohatinski.

Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski komentirao je utjecaj Agrokora na hrvatsko gospodarstvo te je rekao da je pitanje je li, u slučaju da Agrokor ne može vratiti kredite bankama, sustav dovoljno likvidan da izdrži. Rekao je da vjeruje da je odgovor guvernera Vujčića da je sustav u stanju to izdržati. 

'Ovisi od toga da li će Agrokor kao distributer i Agrokor kao izravni proizvođač poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nastaviti funkcionirati i na koji način. Ako Konzum nastavi naručivati robu, onda daljnji tok poslovanja dobavljača ne bi trebao imati većih problema', rekao je Rohatinski za N1 na pitanje o utjecaju Agrokora na BDP. 

Na pitanje vjeruje li da će Agrokor opstati kao cjelina ili će se rascjepkati u više dijelova Rohatinski je rekao da su moguće obje opcije. 'S time da bi trebalo dobro razmisliti kakav je benefit cijepanja postojeće kompanije ili potpunog eliminiranja nekog oblika koncerna. Ipak je taj koncern spajao poslovanje najrazličitijih oblika poduzeća i činio ga efikasnijim nego da su ta poduzeća samostalno radila', dodao je Rohatinski. 

Govoreći o hrvatskoj ekonomiji Rohatinski je ocijenio da sadašnja struktura omogućava održavanje godišnjeg rasta između 2 i 3 posto te da postoje znatne oscilacije tijekom godine zbog turizma. 'A kod nas se dogodila velika ekspanzija turizma, a istovremeno ostale djelatnosti stagniraju ili padaju. Jedan od dužnosnika je nedavno izjavio da to i nije od neke presudne važnosti. To je potpuno pogrešan stav. Ako nemate konzistentnu razvojnu politiku, kao što je Hrvatska nema, onda idete linijom manjeg otpora. Više turista, više prodanog sladoleda i svi sretni i zadovoljni. To je vrlo kratkoročan način gledanja na stvari koji je dugoročno vrlo štetan', rekao je Rohatinski. 

Na pitanje misli li da bi ova Vlada mogla napraviti nužne reformske poteze Rohatinski je ocijenio da 'izvršna vlast koja javno proklamira da su osnovni ciljevi njenog djelovanja ulazak u Schengen i uvođenje eura, očito nije ambiciozna'. 'To su dvije teme koje mogu biti interesantne, ali one nemaju veze sa suštinskim ekonomskim problemima u Hrvatskoj. Zašto se daje tolika medijska pažnja baš tim pitanjima, nije na meni da sudim. Takav pristup nema nikakve veze s racionalnošću', dodao je Rohatinski. 

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Željko Rohatinski
1/10

Komentara 17

Avatar zajutrak
zajutrak
16:43 01.03.2018.

Haha koja ljiga od čovjeka , što je on to dobro i ambiciozno napravio za ovu zemlju osim svoje račune dobrano podebljao.., sramota tko sve danas može davati savjete i moralizirati :(

GV
golub Vaso
17:19 01.03.2018.

ovaj je bio ambiciozan pa mu je gazda spašavao golu guzu

RI
rimac444
21:02 01.03.2018.

Rohatinski je kriminalac, član komunjarske mafije koji su uništili našu privredu i selo podogovanjem uvozničkim lobijima i stranim bankama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije