Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković ipak otvorio pitanje ratne odštete

Vučić, kao ni njegovi domaćini, nisu ni krili da se Hrvatska i Srbija po pitanju prošlosti, odnosno Domovinskog rata nimalo ne slažu u stavovima
12. veljače 2018. u 19:30 78 komentara 3958 prikaza
Zagreb: Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Iako predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović to pitanje nije otvorila, niti je bilo u njezinu planu poziva srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, premijer Plenković upravo je tu temu otvorio na radnom ručku s Vučićem. Srbijanski je predsjednik u Banske dvore stigao sa zakašnjenjem od sat vremena s Pantovčaka.

Vučić na večeri na Pantovčaku UŽIVO Vučić i Grabar-Kitarović opušteniji na svečanoj večeri na Pantovčaku

Oprečni pogledi

U Vladi se upisao i u Zlatnu knjigu gdje je napisao kako iskreno vjeruje u napredak odnosa između Srbije i Hrvatske. Premijer Plenković je oko 16 sati na Twitteru objavio kako je s Vučićem razgovarao o nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, zaštiti manjina, sukcesiji, gospodarskoj suradnji, ali i ratnoj odšteti. Upravo je Vlada, kojoj nije odgovarao tajming Vučićeva posjeta Hrvatskoj jer ga je predsjednica RH pozvala u jeku razmjene diplomatskih nota zbog izložbe o Jasenovcu koju je Srbija prikazala u UN-u, uoči Vučićeva posjeta nametnula temu ratne odštete. Vučić je nakon ručka s Plenkovićem posjetio i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a u pratnji premijera prošetao je Markovim trgom do zgrade Sabora.

Neobična puška u rukama policije tijekom Vučićevog posjeta izazvala pažnju prolaznika:

Zagreb: Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem
1 / 23
Neobična puška u rukama policije tijekom Vučićevog posjeta izazvala pažnju prolaznika Policija koja je osiguravala Markov trg tijekom posjete srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića izazvala je pozornost prolaznika neobičnom puškom.

Na novinarsko pitanje tada je odgovorio da je premijer Plenković inicirao pitanje ratne odštete. Vučić je dodao kako je on o ratnoj odšteti imao sasvim drukčiji stav i kako je to jasno rekao Plenkoviću. Upitan što je na sastanku dogovoreno, Vučić je tek rekao da su razgovarali o svim temama.

I nakon sastanka s predsjednicom i nakon sastanka s premijerom, Vučić kao ni njegovi domaćini nisu ni krili da se Hrvatska i Srbija po pitanju prošlosti, odnosno Domovinskog rata nimalo ne slažu u stavovima, odnosno da su njihovi pogledi potpuno oprečni.

'nisam se uplašio' Bulj se okomio na Vučića ispred Sabora. Srbijanski predsjednik mu odgovorio!

Unatoč tome i predsjednica i Vučić žele odnose između dviju država dovesti u balans, dok je Vlada, kao što je to i inače običaj, primila Vučića na radni ručak, ali nije smatrala da je sada pravi trenutak za balansiranje odnosa.

Iz Vlade su kasnije popodne priopćili o čemu su točno Plenković i Vučić razgovarali.

Plenković rekao Vučiću da pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti

Pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću s kojim je dogovorio da se do kraja ožujka sastane međudržavna komisija za granice te počnu razgovori o bilateralnom ugovoru o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina, priopćeno je iz vlade.

"Sukladno članku 7. Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. kolovoza 1996., potrebno je obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu", rekao je premijer Plenković prema tekstu priopćenja. Na prijedlog hrvatskog premijera dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostave posebne radne skupine, dodaje se u tekstu. 

"Dogovoreno je da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane do kraja ožujka te nastavi s radom neposrednim pregovorima dviju strana", stoji u priopćenju. Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na razini resornih ministarstava počnu razgovori o sklapanju bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina. Razgovaralo se o političkim i gospodarskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dviju zemalja koja je potrebno riješiti. Premijer je  otvorio pitanja nestalih, granice, pravosudne suradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije.

Teme razgovora bile su i gospodarska suradnja, pregovori Srbije za članstvo u Europskoj uniji, migracije i odnosi u jugoistočnoj Europi. Potrebno je intenzivirati suradnju na pitanju nestalih koje je važno za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, istaknuo je premijer, prema priopćenju. Premijer Plenković posebno je istaknuo da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine i da imaju ustavom zajamčen broj predstavnika u Hrvatskom saboru.

Vlada angažirano radi na poboljšanju životnih uvjeta, pa tako i na rješavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine, preko je premijer predsejdniku Srbije, prema tekstu priopćenja.  Plenković je izrazio očekivanje da će i pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zajamčena sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina. To se prvenstveno odnosi na pitanja izravne političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti.

Hrvatska Vlada pomaže hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji kroz povećavanje financijske potpore institucijama, programima i projektima. Teme razgovora bile su i gospodarska suradnja, infrastrukturni projekti, prometno povezivanje, s naglaskom na modernizaciju željezničke pruge Zagreb–Vinkovci–Beograd (koridor X), navodi se u nastavku teksta. 

Pozdravljeno je predstojeće zasjedanje Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje koji će se održati 7. ožujka u Zagrebu. Dogovoren je i nastavak suradnje Ministarstava unutarnjih poslova o pitanjima migracija.

Boris Tadić Bivši predsjednik Tadić: Ne mogu agresivci i nacionalisti pridonijeti miru Prosvjed Prosvjed ratnih udovica i veterana Vučiću, zbog tvoje mržnje naša su djeca bez očeva Vučić na Pantovčak donio matične knjige iz Dvora na Uni SLUŽBENI POSJET Evo koje je dokumente Vučić donio na Pantovčak

Poruka

“Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u cjelini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos”, napisao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Zlatnoj knjizi za svog jučerašnjeg posjeta Banskim dvorima i premijeru Plenkoviću.

 | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • droza:

    Sporazum o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne republike Jugoslavije, koji je potpisan 23. kolovoza 1996. Prema članku 7. tog Sporazuma, dvije su se države obvezale osnovati zajedničko povjerenstvo sa po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za ... prikaži još! svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu“. Dakle, što je sporno?

  • droza:

    Hrvatska tužba za genocid na Haaškom sudu, iako odbačena po pitanju genocida dala je jasnu definiciju da Srbija treba isplatiti ratnu odštetu potvrđujući izrijekom: – da je Republika Hrvatska bila napadnuta na svom teritoriju – da je na Republiku Hrvatsku ... prikaži još!u izvršena agresija od strane JNA i srpskih snaga

  • prajdali100:

    Jedino je u Hrvatskoj Plenkovic dostojan takmac Vučiću.On staloženo, mirno i bez dreke argumentira svoje stavove.Svi ostali su " luk i voda". KGK je totalno razocarala!