Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE UVREDLJIVO?

Amerikanci zadržali izraz 'negro' na popisu stanovništva

negro
2010.census.gov
08.01.2010.
u 16:57

Izraz "negro" koji se od borbe za rasnu jednakost šezdesetih smatra uvredljivim, stavljen je uz pitanje o rasi skupa s terminima "crna" i "afroamerička" jer ga starija populacija ne smatra uvredljivim.

Na formularu za popis stanovništva koji će u Sjedinjenim Američkim Državama biti proveden ove godine, uz pitanje o rasi ispitanika (pitanje br. 9 na formularu) ponuđene su tri različite formulacije za istu rasu: black (crna), African-Am. (afroamerička) i negro (crnačka).

Mnogi Afroamerikanci pobunili su se zbog termina kojim je njihova rasa označavana u vrijeme prije borbe za građanska prava pedesetih i šezdesetih, kad je uz mnogo napora, nedaća i žrtava barem službeno ukinut  "Jim Crow", južnjački sustav rasne diskriminacije, što je na kraju dovelo do toga da crnac bude i izabran u Bijelu kuću.

Izraz "negro" se iz povijesnih razloga još uvijek koristi u nazivima nekih organizacija (poput United Negro College Fund), ali vrlo često se smatra gotovo isto toliko uvredljivim kao i zloglasno pejorativno "nigger". Međutim, autori formulara koji je Kongres odobrio još prošle godine kažu da su izraz "negro" ostavili zbog mnogih starijih Afroamerikanaca koji su na prošlom popisu 2000. ručno upisivali "negro" kao rasnu kategoriju, jer su sebe navikli tako opisivati i to im nije uvredljivo, dok zbog različitih povijesnih konotacija izraz "black" za njih ima onu uvredljivu povijesnu konotaciju koju drugi pripisuju izrazu "negro".

Na sve proteste zbog uvrštenja izraza "negro" iz ureda za organizaciju popisa odgovaraju da su formulacije provjerili sa svim organizacijama za borbu protiv rasne nejednakosti i da je izraz prošao, a da razmišljaju o tome da ga uklone s formulara tek za popis 2020.

Ključne riječi

Komentara 11

SM
sudo.m
17:18 08.01.2010.

Tako Svjetski Policajac djeli svoje gradjane,Obama ce to rado zaokruziti a Kinezi ce zaokruzitu rubriku Kosooki ili Zuti,Mexikanci i ostali potamnjeli i nemaju rubriku.Cudna Americka Demokratija a toliko je rabe i cak u velikom stilu izvoze milom ili silom.

OB
-obrisani-
17:22 08.01.2010.

Aktivisti Milana Bandinja brišu mi postove i acount,no to ne umanjuje činjenicu de se razveo da bi dobio stan,te pijan bježao policajcu nakon što je skrivio prometnu nezgodu 2002. Licemjerna banda s licemjernom politikom..kao više nije komunjara,sad je ogroman katolik

BO
bomba
17:12 08.01.2010.

Black i Negro je ispravnije nego Afro-Amer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije