Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
F-35

Amerikanci prvi put upotrijebili novi 'nevidljivi' zrakoplov u borbi: 'Napad je uspio'

F-35
Foto: Reuters/PIXSELL
27.09.2018.
u 23:11

Najmanje jedan od tih novih američkih zrakoplova, dragulja tehnologije koji izmiču nadzoru najnaprednijih radara, poletio je s amfibijskog broda USS Essex i bombardirao talibanske mete

Američka vojska je u četvrtak prvi puta upotrijebila svoj novi "nevidljivi" zrakoplov F-35 u borbi, rekao je u četvrtak jedan američki dužnosnik. 

Najmanje jedan od tih novih američkih zrakoplova, dragulja tehnologije koji izmiču nadzoru najnaprednijih radara, poletio je s amfibijskog broda USS Essex i bombardirao talibanske mete u afganistanskoj pokrajini Kandahar, precizirao je taj neimenovani dužnosnik.

"Napad je uspio", dodao je.

To je bio zrakoplov F-35B američke vojne mornarice, koji ima kratku uzletnu putanju i okomito se spušta.

Izrael je objavio u svibnju da je prva zemlja koja je koristila F-35 u borbi.

Lansiran početkom 1990.-ih, F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti i stoji oko 400 milijardi dolara. Pentagonu je cilj sljedećih desetljeća proizvesti oko 2500 tih zrakoplova.

Ukupno bi ti zrakoplovi F-35 do 2070. stajali 1500 milijarda dolara.

Pobornici zrakoplova hvale njegovu "nevidljivu" tehnologiju koja mu omogućuje izbjegavanje radara, njihovu nadzvučnu brzinu, agilnost i razne kolektore koji pilotu omogućuju pristup brojnim informacijama.

Kašnjenja i probijanje proračuna su obilježili razvoj tog zrakoplova.

U lipnju 2014. cijela flota američkih F-35 nije letjela jer su američke vlasti odlučile zaključiti istragu o uzrocima neobjašnjivog požara na jednom od njih. 

Prošle godine pedesetak F-35A također se nije micala iz zračne baze Luke u Arizoni zbog problema kisika.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 97

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:37 27.09.2018.

I mi kako reče moj precednik Vučić imamo te nevidljive zrakoplove i još ih niko nije video

JU
jurajuric118
06:44 28.09.2018.

ljudi najte biti naivni. pa nije amer lupil te silne miljarde samo u f35. u biti f35 budget je samo paravan za sve kaj se razvija u pozadini. pa 1966 amer je imal sr71 koji je nedostižni danas za svu rusku i kinesku tehnologiju zajedno. f35 je za javnost da opravdaju trošenje proračunskog novca, a pitaj boga kaj več imaju spremno u slučaju potrebe da se izvadi van iz hangara i krene u upotrebu. 1983 su imali f117 koji je prvi put upotrebljen 1991 u zaljevskom ratu. dok su se pojavili nad zaljevom arapi mislili da su stigli vanzemaljci. sad zamislite samo kaj danas več imaju spremno za sljedeči sukob. kaj mislite da su NLO viđenja stvarno vanzemaljci? prije je u pitanju "aurora project" hipersonični zrakoplov. a o s300, s400, s500 čemu pisati uopče, to su konvencionalni sustavi obrane. jer zna neko da amer ima u upotrebi "LAWS"? laserski presretač hipersoničnih ICBM-a. dok oni doslovno koriste tehnologiju "zvjezdanih staza" rus nema para da krene u proizvodnju su57, a kinezi i dalje nemaju vlastitu pogonsku jednicu za j-22 nego koriste ruske motore od su35 i zato im ne vredi stealth tehnologija jer ih odaju na radaru afterburn pogonske jedinice. malo se informirajte prije pisanja gluposti.

DU
Deleted user
06:43 28.09.2018.

Poznato je da Talibani raspolažu sa najsuvremenijim radarima pa neznam kako nisu otkrili taj nevidljivi avion.Možda je tehnologija uznaredovala pa sad nije vidljiv ni golim okom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije