Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki projektili

Amerikanci planiraju Latviji prodati raketni obrambeni sustav NSM

03.05.2023.
u 12:15

Kako je objavila Agencija, latvijska vlada zatražila je kupnju obalnog obrambenog sustava Naval Strike Missile (NSM CDS), uključujući taktičke, telemetrirane i rakete za obuku. To je, navodi se, u skladu s  vanjskopolitičkim ciljevima i ciljevima nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika.

Američki raketni obrambeni sustavi vrijedni oko 110 milijuna dolara mogli bi biti isporučeni Latviji nakon što je State Department odobrio potencijalnu prodaju. Paket bi uključivao određeni broj taktičkih i školskih projektila, opremu za integraciju i podršku te rezervne dijelove. Reuters navodi da je potražnja europskih zemalja za američkim oružjem sve veća, no najviše je usmjerena na jeftinije i manje sofisticirane projektile, topništvo i bespilotne letjelice, a ne na skuplje "artikle" poput zrakoplova i tenkova. Agencija za obrambenu i sigurnosnu suradnju obavijestila je jučer Kongres o mogućoj prodaji. Spominju se projektili NSM koji se mogu lansirati s mora ili kopna i imaju domet od oko 250 kilometara. Proizvodi ih kompanija Kongsberg Gruppen i Raytheon Technologies Corp. Kako je objavila Agencija, latvijska vlada zatražila je kupnju obalnog obrambenog sustava Naval Strike Missile (NSM CDS), uključujući taktičke, telemetrirane i rakete za obuku. To je, navodi se, u skladu s  vanjskopolitičkim ciljevima i ciljevima nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika.

Poboljšat će se sposobnost Latvije da odgovori na sadašnje i buduće prijetnje u pomorskom području Baltičkog mora.  Latvija neće imati poteškoća s ugradnjom ove opreme u svoje oružane snage, a prodaja te opreme i potpore neće promijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji, a neće imati ni negativan utjecaj na obrambenu spremnost SAD-a. Agencija je prema zakonu morala objaviti obavijest o potencijalnoj prodaji, a opis i vrijednost u dolarima odnose se na najveću procijenjenu količinu i vrijednost na temelju početnih zahtjeva. Naval Strike Missile je protubrodski i kopneni projektil koji je razvila norveška tvrtka Kongsberg Defense & Aerospace. Do 2022. taj su sustav kupili Norveška, Poljska, Njemačka, SAD, Japan, Australija... Dizajniran je ratovanja u priobalnim vodama i na otvorenim morima. Može napadati i kopnene ciljeve. Kompanija je razvila i višenamjensku verzija NSM-a koja se lansira iz zraka, a raketa je nazvana Joint Strike Missile (JSM).

Komentara 1

DU
Deleted user
14:41 03.05.2023.

Tek sada se vidi griješka, koju je Ruska Federacija napravila tada, a koja će sve više izazivati sukobe, a možda i "armagedon"! S prvom državom, iz tzv.Varšavskog pakta, učlanjenom u NATO, trebala je RF je vojno reagirati! Nemoć ili dobrohotnost, naivnost kako će se na tome anglosaksonci zaustaviti ili jednostavno potkupljeni vrh, teško je danas kazati. Ipak, ameri (zasad) ne staju, te je, ako se prijeđe Rusija, na redu Kina i dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije