Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je Kim Jong-un?

Amerikanci: Kim Jong-un nam je potpuna misterija i nepoznanica!

koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
05.04.2013.
u 22:53

Mladi diktator obožava košarku, a Južnokorejci nagađaju da se bio podvrgnuo se i plastičnoj operaciji kako bi više ličio svom ocu.

Tko je čovjek koji je posljednjih dana utjerao strah u kosti demokratskom zapadu? Za američke dužnosnike i većinu svijeta sjevernokorejski diktator Kim Jong-un je velika nepoznanica.

- Od svih vođa u svijetu o njemu znamo najmanje - kazao je Amerikanac Jim Maceda koji živi u glavnom gradu Južne Koreje za MSNBC.

- Kim Jong-un je potpuna nepoznanica - rekao je Maceda te dodao kako su život i stavovi sjevernokorejskog diktatora "obavijeni velom tajne". Čak nije poznato niti koje godine se točno rodio pa se pretpostavlja da ima od 28 do 30 godina.

Školovao se u Švicarskoj

Washington Post je 2009. godine pisao da je od 1998 do 2000. godine diktator pohađao školu u Švicarskoj. Daily Telegraph piše da nije baš bio "najpametnije dijete", jer je padao na nekim ispitima iz matematike, dok je navodno najviše ocjene imao iz glazbenog i tehničkog. Majka mu je bila operna pjevačica Ko Young-hee. U ljeto 2012. godine je oženio Ri Sol-ju, navodno bivšu navijačicu i pjevačicu. Dok točan datum vjenčanja nije poznat, jedan izvor piše kako se to dogodilo 2009. godine. U mjesecima nakon što je brak otkriven, Prva dama se često pojavljivala u javnosti, što nije bilo uobičajeno u sjevernokorejskom režimu. Spekulira se i da par ima djecu.

Postoji informacija da navodno do prije nekoliko godina sjevernokorejska javnost nije niti znala da postoji. - Vrlo je mlad i oko sebe je okupio ljude iz obitelji i okoline koji ga savjetuju - kazao je Maceda. Navodno ga je majka zvala "kraljem jutarnje zvijezde", no nije poznato zašto. U Južnoj Koreji postoji informacija da je prošao plastičnu operaciju kako bi izgledao sličnije svom ocu.

Družio se s Rodmanom

Kim Jong-un voli košarku te se nedavno u Sjevernoj Koreji družio sa bivšom NBA zvijezdom Dennisom Rodmanom. - Jedini Amerikanac koji je imao izravan kontakt s njim je bio Dennis Rodman - kazao je Maceda. Kim Jong-un je navodno i veliki obožavatelj Michaela Jordana. Prema New York Timesu diktator je fan glazbenika Erica Claptona i glumca Keanua Reevesa. Njegova frizura je postala trend u Sjevernoj Koreji.

Kako je dio "cyber generacije", Kim Jong-un više koristi pojavljivanje u medijima od svojeg oca, a čak je i održao televizijsko obraćanje naciji za Novu godinu, pojavljivao se na koncertima sa suprugom te se fotografirao sa vojnicima i radnicima.

Mlade godine ne znače konfliktnog vođu

Većina medija ističe baš mladost Kim Yong-una kao važnu činjenicu za razumijevanje što se trenutno događa u svijetu. CNN ga zove "mladim vođom", Christian Science Monitor piše da je "mlad i bezobziran te bez neke velike političke snalažljivosti", dok ga Daily Mail opisuje kao "dječaka despota". No, studije pokazuju da ne postoji veza između mladosti lidera i izazivanja sukoba. Istraživanje iz 2005. godine lista Journal od Conflict Resolution je pokazalo da stariji vođe češće iniciraju sukobe kao što i češće dovode do njihove eskalacije.

 >> Sve o nemirima između Sjeverne Koreje i SAD-a čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije