Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.08.2015. u 18:50

Jedini smisao scene žrtve uz terorista jest pokazati kako su oni moćni i strašni

Kakvo god čovjekoljublje i uzvišene ideje nosile medije, čak i ako su potpuno oslobođeni primisli o podizanju naklade ili čitanosti na tuđoj nevolji, u okolnostima kad ljudski život visi o niti, kao u slučaju terorističkih otmica, svaki novinar, urednik i medijska kuća trebaju se pitati što jest, a što nije ispravno, odnosno je li bilo kakav njihov angažman u službi propagande terorističke ideologije.

Ponavljamo, čak i kad su nošeni isključivo pozitivnim, ljudskim porivima da pomognu “malom čovjeku” u nevolji, senzibiliziranjem javnosti i politike za strašnu nesreću u kojoj je važno bližnjima i svima koji se ikad nađu u sličnim okolnostima pokazati da nisu sami.Znači li to da su bešćutni mediji koji nisu ili su suženo izvještavali o otmici Tomislava Salopeka?

Ili to samo znači da su oprezni jer im je ljudski život iznad svega. I obrnuto, pokazuju li mediji veću empatiju što detaljnije izvještavaju uvjereni da je sve važno?U vremenima internetskih sloboda u kojima je etika sve zapostavljenija, gotovo pa zastarjela disciplina, mediji ni na svjetskoj razini nisu našli jedinstven odgovor na teška pitanja. Za razliku od politika koje odbijajući pregovaranje s teroristima biraju manje zlo kako bi spriječile veće – afirmaciju otmica kao efikasnog sredstva postizanja terorističkih ciljeva.

Kamo taj izbor žrtvovanja žrtve vodi, još ne znamo. Možda bi i medijski zavjet šutnje oduzeo smisao terorističkim otmicama. Premda, bi li se politika angažirala na jednak način kako to sada i pod dojmom medija čini hrvatska politika. Dok god postoji nada da se nešto može učiniti, mediji imaju opravdanje za svoj angažman. Drugo je pitanje kako to čine. Tko ima koristi od objave zastrašujućih detalja snimke žrtve otmice u ponižavajućim okolnostima uz maskiranog terorista s nožem?

Koji je smisao objave tog besmisla?! Time se samo šalje poruka da su “oni” moćni, strašni i beskrupulozni. Upravo to i jest propagandni cilj koji su teroristi htjeli postići objavom snimke. Ako se zlo ne može izbjeći, ne treba ga reklamirati!     

>> Tomislava Salopeka oteli su par sati prije nego je trebao sjesti u avion i vratiti se kući

Komentara 21

PA
Pave42
13:59 08.08.2015.

Obama ih može sravnit sa zemljom ali mu se više isplati prodavat im oružje i držat konce u rukama..on je taj koji voli imat moć i vodit psihološki rat.Oni su i započeli igru od napada na N.Y...njega triba upitat kad misli prestat.

MA
marijaqwer
13:23 08.08.2015.

Mediji prenose svoj prikaz stvarnosti, a to je izmisljena prica koju politicari ponavljaju kao papagaji.Kada su stvarne cinjenice potpuno drugacije onda se pozivaju na dostojanstvo i intimu.Ovi teroristi imaju najnovije oruzje i opremu americke proizvodnje, financiraju se prodajom nafte ( tko kupuje tu naftu, tko je prvozi i cime?) i masovno privlace istomisljenike iz cijeloga svijeta, a svijet zatvara oci i cudi se.Turska je pokrenula napad na IS - to prenose mediji, a istina je da su pokrenili rat protiv kurda koji se jedini stvarno bore protiv IS .

Avatar šjorbepo
šjorbepo
12:23 08.08.2015.

Bravo novinar++++++++++

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije