Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi arheološki nalazi nedaleko od piramida u Sakari

Važno otkriće u grobu starom 4300 godina

10.02.2009.
u 17:50

U nedavno otkrivenoj grobnici zapadno od kompleksa piramida u Sakari, egipatski su arheolozi pronašli tridesetak mumija i osam sarkofaga. U jednom koji su otvorili nađena je mumija, na sarkofagu je izrezbareno ime Badi N Huri, ali ne i na drvenom lijesu s mumijom. On bi mogao biti značajna osoba, pretpostavljaju arheolozi.

– Grob je bio na dubini od jedanaest metara – izjavio je najpoznatiji egipatski arheolog Zahi Havas, te objasnio da je “većina pronađenih mumija bila u nišama u zidu, što je vrlo neobično za tako rano razdoblje”. Bile su skromno opremljene, pa će trebati vremena za potvrdu identiteta pokojnika. Nepoznanica je i to zašto ih je toliko sahranjeno u jednoj sobi.

Povezujući vrijeme nastanka piramida u Sakari s nalazom grobnice stručnjaci procjenjuju da je ona stara 4300 godina. Međutim, čini se da su mumije različite starosti. Zasad se zna da je jedna iz 640. g. prije Krista, dok je gipsom zatvoreni sarkofag od vapnenca znatno stariji. “Mislimo da je riječ o Starom kraljevstvu, možda o petoj dinastiji”, rekao je arheolog Abdel Hakim Karar.

Inače peta dinastija vladala je Egiptom od 2494. do 2345. prije Krista. Arheolozi rijetko nalaze netaknute grobnice u poznatim nekropolama poput Sakare, u kojoj su pokapani ljudi iz obližnjega Memfisa. Prema Havasu, ovakvih i sličnih nalaza bit će u Egiptu još mnogo jer smatra da je u posljednjih 150 otkriveno otkriveno tek 30 posto nalazišta.

Želite prijaviti greške?