Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičari očekuju daljnje pogoršavanje u gospodarstvu

U neprekidnoj blokadi 1944 poduzeća

07.01.2009.
u 19:43

Kada statistika obradi prvi ovogodišnji kvartal, Hrvatska će vjerojatno moći i službeno proglasiti recesiju jer, tvrde analitičari, svi gospodarski pokazatelji krenuli su nizbrdo. Industrijska proizvodnja u Zagrebu na godišnjoj razini u studenom smanjena je 6,6 posto, BDP trećeg lanjskog kvartala iznosio je tek 1,6 posto. Sve je više blokiranih tvrtki, izvještava Fina.

Zabrinute agencije
Naime, prema stanju na kraju lanjskog studenog, zbog nepodmirivanja dospjelih obveza u roku od 60 dana, neprekidno su bile blokirane 1944 pravne osobe. Iznos nepodmirenih obveza bio je 702,2 milijuna kuna. U odnosu na studeni 2007., broj blokiranih pravnih osoba povećan je 28,8 posto. Prema stanju potkraj prethodne godine, broj blokiranih pravnih osoba povećan je 31,4 posto, a iznos njihovih blokada 22,0 posto.

I najstarija i najveća bonitetna kuća Dun & Bradstreet u svom izvješću, među ostalim, tvrdi: Očekuje se i dramatičan pad BDP-a (koeficijent već sada iznosi 90% BDP-a,) koji će biti uzrokovan smanjenom potražnjom, smanjenim rastom plaća, pooštravanjem uvjeta kreditiranja i padom izvoza zbog krize u Europi. Zbog svega D&B razmišlja o mogućnosti smanjenja rejtinga Hrvatske u nadolazećim mjesecima. Zasad Hrvatska i dalje ima rejting DB3c, izvijestio je Bonline d.o.o. Zagreb.

– Svi najvažniji gospodarski indikatori  imaju negativne trendove u zadnjem kvartalu 2008. Budući da Vlada nije  pripremila  antirecesijske  mjere i politike, gotovo je sigurno da će se negativni trendovi nastaviti u prvom kvartalu 2009.te da  će se produbljivati u nastavku godine. Visoka javna i privatna zaduženost te smanjene mogućnosti refinanciranja u inozemstvu ograničavaju financiranje domaće potrošnje. Stoga nije racionalno očekivati ekonomski rast u 2009. – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny te dodaje:

– Monetarne i devizne pričuve  će vjerojatno poslužiti kao instrument za ublažavanje recesijskog pada, pa se može ipak očekivati “meko slijetanje”, znači postupno smanjivanje ekonomskih aktivnosti dok se ne dosegne recesijsko dno.

Koliko će recesija biti duboka, umnogome zavisi od potražnje iz inozemstva za domaćom robom i uslugama, posebno za turističkim uslugama. Koliko će recesija trajati, ovisi o brzini oporavka globalnog gospodarstva. Kao posljedica neodlučnosti u kreiranju  prokonjunkturnih politika, može se očekivati da će hrvatska ekonomija stagniratii nakon što globalna ekonomija izađe iz recesije.

Nove (ne)prilike
Zdeslav Šantić, direktor Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga, tvrdi kako prema njihovim posljednjim procjenama očekuju da bi u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju Hvatska mogla zabilježiti pad BDP-a u realnim iznosima od oko 0,3 posto.

– Daljnje pogoršanje gospodarskih (ne)prilika moguće je očekivati i tijekom ove godine, stoga očekujemo kako bi prvi put nakon deset godina u Hrvatskoj mogli zabilježiti realno smanjenje BDP-a u iznosu od oko 0,6 posto. Ne smijemo isključiti ni mogućnost snažnije kontrakcije gospodarstva u slučaju da recesija u zemljama Eurozone potraje i/ili se dodatno poveća averzija investitora prema ulaganju u zemlje u regiji – kazuje Šantić.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?