Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAGAREĆA KLUPA

Tko je hrvatski mandarin?

VL
Autor
Jasmina Popović
28.11.2008.
u 17:03

U jednoj staroj knjizi postoji priča o nesretnom i siromašnom umirovljenom činovniku kojega mudri kineski mandarin pita bi li pristao da jedan stari čovjek u Kini umre. On sam s tim ništa ne bi imao, dovoljno je samo da se složi. Zgroženi umirovljeni činovnik tu je mogućnost odbio. Ta gdje će on presuditi nevinom čovjeku koji mu ništa nije skrivio? No mandarin na to doda da će, pristane li, njegova penzija porasti. Penzioner zbroji dva i dva i kimne glavom. Penzija će biti veća, a taj starac u Kini i tako će jednog dana umrijeti pa što da on ne poživi malo bolje u ostatku svog života. Uostalom, i ne pozna ga.

Histerija zbog svjetske krize ovih je dana priču dovela u živote mnogih ljudi. U jednoj njemačkoj multinacionalki, koja i u Hrvatskoj, ali i nekim okolnim zemljama, ima svoja poduzeća, najavljeno je tisuću otkaza. Njemački granski sindikat vrlo je izričit u svojim zahtjevima. Na otkaze ne pristaju, prijete štrajkovima i tužbama, a ako već negdje treba otpuštati, neka to bude u tim drugim zemljama. Po njihovoj računici, tisuću otkaza je tisuću otkaza, ušteda će biti vidljiva gdje god se podijelili pa zašto ih onda ne dijeliti tamo gdje oni te hrvatske, srpske ili rumunjske radnike ne poznaju, gdje neće vidjeti njihova lica kada im budu uručeni i neće niti znati kada se to dogodi.

Krizu u svojim redovima malo će odgoditi, a možda tako kupe dovoljno vremena da ona prođe mimo njih. Jer, i oni su čuli da stručnjaci iz Indije traže da se pojam “svjetska kriza” relativizira. Nije svjetska, kažu oni, jer u Indiji je velika jagma za radnom snagom, otvaraju se poduzeća svaki dan, zapadni kapital dolazi po svoj profit u njihovu zemlju računajući na jeftinu proizvodnju i radnu snagu. Oni su spremni procvjetati na recesiji Zapada jer kriza za jedne ne mora možda biti kriza za sve. Pa ako tako misle u Indiji, zašto se ne bi u Njemačkoj malo pričekalo s drastičnim mjerama.

Riječju, svatko se brine za sebe, svatko svoju krizu gleda kroz prizmu svog interesa i svatko čini sve da je odmakne od sebe u nadi da će ga ipak preskočiti. Nagrabusit će samo zemlje koje su se prerano i bez ikakvih ograda predale stranom kapitalu, koje su svoje banke i poduzeća izručile pod pritiskom i uvjeravanjima ne razmišljajući o budućnosti, u kojima će možda te banke i poduzeća biti zatvarane da bi se spasio nečiji profit i neka daleka radna mjesta. Krizu će najviše osjetiti oni koje su njihove politički slabe Vlade zadužile, a sada im objašnjavaju da treba stezati remen, oni u čijim je zemljama politička elita znala pozirati dok je bilo dobro, a sada paničari jer ne zna odgovore ni na jedno pitanje.

Naći će se i Hrvatska, u kojoj sluđeni građani ne znaju kome da vjeruju i koga da slušaju. Dok Zoran Milanović i Neven Mimica na SDP-ovoj tribini uime opozicije žestoko kritiziraju nesposobnu Vladu, koja nema stratešku orijentaciju i s krizom se pokušava nositi vatrogasnim mjerama, SDP-ov ekonomski strateg Ljubo Jurčić u Vladinu ekonomskom vijeću kima glavom u Sanaderovu taktu i služi kao jedan od premijerovih privjesaka. Dok Sanader najavljuje grčevitu borbu za radna mjesta – istina, kako bi skrenuo pozornost s najavljenog zamrzavanja plaća, mjere koja je uvijek udar na siromašniji dio društva

– Nadan Vidošević iz HDZ-a iskače i poručuje da se štednjom ne može protiv krize. Nakon što se gotovo 20 godina sve temeljilo na uvozu i sustavno uništavala domaća proizvodnja, koja je proglašavana nekonkurentnom i nekvalitetnom, sada se poziva građane da kupuju hrvatsko i tako čuvaju svoja radna mjesta. Kako pritisak javnosti raste, tako raste i panika vladajućih. Ponašaju se kao da znaju da je netko negdje kimuno glavom i osudio ih na propast. Samo se to još ne usuđuju reći građanima.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?