Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Facebook prijateljstva su u pravilu gotovo posve lažna

Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL
24.01.2016.
u 12:41

Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu napravio je istraživanje kojim je želio ustanoviti vezu između pravih i virtualnih prijateljstava.

Većina prijatelja na Facebooku me mare o vama i nema empatije prema vašim problemima, pokazuje novo istraživanje. Mnogi korisnici imaju više stotina prijatelja pa i tisuća. No, od ukupnog broja prijatelja, korisnik u prosjeku može računati na četvero njih.

Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu napravio je istraživanje kojim je želio ustanoviti vezu između pravih i virtualnih prijateljstava. Otkrio je slabu korelaciju između virtualnih prijatelja i mogućnosti da budu oslonac pa čak i to da korisnici s njima regularno razgovaraju, piše Independent.

Prosječni korisnik koji je proučavan istraživanjem imao je 150 Facebook prijatelja. No samo njih 14 izrazilo je simpatiju prema situacijama u kojima nešto pođe po zlu. Prosječni korisnik rekao je da tek 27 posto prijatelja doista poznaje, odnosno da su pravi prijatelji.  Te brojke slične su postocima u kojima prijateljstva funkcioniraju u stvarnome životu, tvrde stručnjaci. No, velik broj navodnih virtualnih prijatelja može ljude navući na mišljenje da imaju više stvarnih bliskih prijatelja. 

>>  Evo kako Facebook prijateljstva funkcioniraju u stvarnom životu

Komentara 6

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:03 24.01.2016.

ma da stvarno ja mislio da imam 200najboljih frendova.

BA
Bazooka
13:14 25.01.2016.

Posve = sasvim (ili potpuno). VL made in CCCC

SK
skojevac
17:38 24.01.2016.

Ja sam mislio da su to odani prijatelji ,recimo Pupavac ,i da mogu naći bogatu frendicu ,kada sam Ja sploh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije