Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Facebook prijateljstva su u pravilu gotovo posve lažna

Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu napravio je istraživanje kojim je želio ustanoviti vezu između pravih i virtualnih prijateljstava.
24. siječnja 2016. u 12:41 6 komentara 2679 prikaza
Facebook
Foto: Reuters/PIXSELL

Većina prijatelja na Facebooku me mare o vama i nema empatije prema vašim problemima, pokazuje novo istraživanje. Mnogi korisnici imaju više stotina prijatelja pa i tisuća. No, od ukupnog broja prijatelja, korisnik u prosjeku može računati na četvero njih.

Robin Dunbar, profesor evolucijske psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu napravio je istraživanje kojim je želio ustanoviti vezu između pravih i virtualnih prijateljstava. Otkrio je slabu korelaciju između virtualnih prijatelja i mogućnosti da budu oslonac pa čak i to da korisnici s njima regularno razgovaraju, piše Independent.

Prosječni korisnik koji je proučavan istraživanjem imao je 150 Facebook prijatelja. No samo njih 14 izrazilo je simpatiju prema situacijama u kojima nešto pođe po zlu. Prosječni korisnik rekao je da tek 27 posto prijatelja doista poznaje, odnosno da su pravi prijatelji.  Te brojke slične su postocima u kojima prijateljstva funkcioniraju u stvarnome životu, tvrde stručnjaci. No, velik broj navodnih virtualnih prijatelja može ljude navući na mišljenje da imaju više stvarnih bliskih prijatelja. 

>>  Evo kako Facebook prijateljstva funkcioniraju u stvarnom životu

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • spica:

    ma da stvarno ja mislio da imam 200najboljih frendova.

  • Bazooka:

    Posve = sasvim (ili potpuno). VL made in CCCC

  • skojevac:

    Ja sam mislio da su to odani prijatelji ,recimo Pupavac ,i da mogu naći bogatu frendicu ,kada sam Ja sploh.