Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici:

Ekstremno vrijeme bit će sve češće. Ovo je globalno zatopljenje 'u akciji'

snijeg
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
07.01.2014.
u 18:46

Zagrijavanje na Arktiku mijenja balans u temperaturama između Sjevernog pola i ekvatora te to dovodi do nekih tipova ekstremnih vremenskih događaja koji su sve češći.

Znanstvenici tvrde da hladna fronta koja je pogodila SAD i ruši temperaturne rekorde od Minnesote do Floride ne označava kraj ili okretanje u trendu globalnog zatopljenja. Naprotiv, mogao bi to biti primjer "globalnog zagrijavanja u akciji", piše Climate Central.

Dok se tijekom proteklog tjedna veliki dio Sjeverne Amerike smrzavao na polarnim temperaturama, u velikim dijelovima Arktika, Skandinavije, Europe i Azije temperature su bile iznad prosjeka. U ponedjeljak je na "tradicionalnoj" hladnoj Aljasci temperatura zraka bila viša nego u mnogim dijelovima američkih saveznih država Georgije i Alabame. To se uklapa u obrazac koji su istraživači otkrili prije nekoliko godina, a naziva se "Arktički paradoks" ili "topao Arktik, hladni kontinenti", kada se zamjećuju relativno umjerene temperature na Arktiku dok se mjesta južno od njega smrzavaju.

– Vjerujem da ovo što se događa u Sjevernoj Americi, uključujući i SAD ove zime, odgovara opisu ''toplog Arktika i hladnih kontinenata'' – kazao je stručnjak za klimu Judah Cohen. Mnogi smatraju da bi takvi vremenski obrasci mogli biti povezani s ubrzanim zagrijavanjem i gubitkom leda na Arktiku prouzročenim klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek. Zagrijavanje na Arktiku mijenja balans u temperaturama između Sjevernog pola i ekvatora te to dovodi do nekih tipova ekstremnih vremenskih događaja koji su sve češći.

Temperature u studenom prošle godine, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, bile su naviše od kada postoje mjerenja, u odnosu na isti mjesec ranijih godina, što bi moglo značiti da će 2013. biti među 10 najtoplijih godina, ako ne i među pet. U Australiji je 2013. godina bila najtoplija od kada postoje mjerenja. Rusija je zabilježila najtopliji studeni od kada su počela mjerenja 1891. godine. S druge strane, ni jedna regija u svijetu nije zabilježila rekordno hladan mjesec.

>>Valovi visoki 12 metara odvukli obitelj u ocean

>>Stigao Hercules! Potpuni kaos zbog velike mećave

Komentara 2

XA
xaron
19:00 07.01.2014.

Pa vidjeli smo ljetos su bile velike vrućine te je zaključak naučnika bio da je globalno zatopljavanje akciji. Sada imamo extremne hladnoce i to im je također dokaz zatoplkavanja. Dakle, šta god da se desi to potvrđuje njihove teorije od kojih oni pristojno zarađuju. Ovi naučnika nisu ništa bolji od političara koji imaju istu taktiku.

NS
nadia.spadabramovic
19:26 07.01.2014.

pa ova dogma od zatopljenja uzrokovanog s CO2 je sigurno vrlo isplativa....e nije lako pomoću hladnoće dokazati zagrijavanje moramo im dati peticu iz zalaganja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije