Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Dulji razmak između dviju doza Pfizera povećava razinu antitijela nakon početnog pada

Ukupna razina T-stanica bila je 1,6 puta niža kada se radilo o duljem razmaku između doza nego kada se radilo o 3 ili 4 tjedna. Ali veći udio kada se radilo o duljem intervalu imale su tzv. "pomoćne" T-stanice što podržava teoriju o dugoročnoj imunosnoj memoriji
23. srpnja 2021. u 10:46 2 komentara 1318 prikaza
Cijepljenje
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dulji razmak između dviju doza cjepiva Pfizer protiv covida-19 vodi do stvaranja više razine antitijela nego kraći razmak, pokazala je britanska studija čiji su rezultati objavljeni u petak, ali pokazuju i da nakon prve doze kroz vrijeme dolazi do pada razine antitijela.

Nikša Bratoš Predsjednik HGU-a: 'Ne bismo se riješili ni boginja da se nije slušala struka. Ako si nudist, ne možeš gol u samoposlugu'

"Kada se radi o duljem intervalu... neutralizirajuće razine antitijela protiv delta varijante bile su slabo inducirane nakon prve doze i nisu se zadržale tijekom cijelog intervala prije druge doze", kažu autori studije koju je vodilo Sveučilište u Oxfordu.

"No, nakon druge doze cjepiva, razine neutralizirajućih antitijela bile su dvostruko više kod duljeg intervala nego kod kraćeg intervala", naglasili su.

Neutralizirajuća antitijela važan su element u imunosti od koronavirusa, ali ne daju potpunu sliku, jer ulogu igraju i T-stanice.

Svi članovi Stožera skinuli maske, Capak o podacima iz Dubrave: ‘To je nedopustivo‘ nezadovoljan dinamikom cijepljenja Capak: Na početnoj smo stopi krivulje 4. vala, ovu jesen sigurno nećemo popustiti mjere

Studija, koja je u fazi znanstvenog preispitivanja, utvrdila je da je ukupna razina T-stanica bila 1,6 puta niža kada se radilo o duljem razmaku između doza nego kada se radilo o 3 ili 4 tjedna. Ali veći udio kada se radilo o duljem intervalu imale su tzv. "pomoćne" T-stanice što podržava teoriju o dugoročnoj imunosnoj memoriji. Pomoćne T-stanice mogu stimulirati proizvodnju antitijela i novih T-stanica.

Zaključci podupiru stajalište da, iako je druga doza potrebna za punu zaštitu protiv delta varijante, njezino odgađanje može dati trajniji imunitet, iako na štetu kratkoročne zaštite.

U prosincu prošle godine, Britanija je produžila interval između dviju doza na 12 tjedana, iako je Pfizer upozorio da nema dokaza koji bi poduprli to pomicanje s razmaka od tri tjedna. Britanija sada preporuča 8-tjedni razmak između dvije doze cjepiva kako bi što više ljudi brže dobilo zaštitu, istovremeno maksimalizirajući imunosni odgovor na dugi rok.

>> VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • hegedus:

    Znači cijepljenima se na temelju t-stanica govori o dugoročnom imunitetu, ali kad preboljelima ustanove da su isto tako dugoročno otporni, onda im se da samo 6 mjeseci pa se cjepaj brate ako želiš potvrdu. Svaki imunolog na svijetu imao je ... prikaži još! knjigu u ruci u kojoj piše da je prirodni imunitet najbolji i najjači, izgleda da se znanost s ovim virusom promijenila.

  • stefj:

    Najkorisnije su studije koje pokazuju koliko dugo cjepivo štiti. TIme bi se mogla tempirati 3. doza ili možda i potpuno izbjeći...