Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevremeni izbori

Aleksandar Vučić preuzima svu vlast

Aleksandar Vučić
Foto: Marijan Murat/DPA/Pixsell
16.01.2016.
u 23:30

Srbijanskom premijeru žuri se jer mu je moć u zenitu te želi osigurati apsolutnu većinu i vladati do 2020., dokad očekuje kraj pregovora s EU

Republika Srbija uskoro će na izvanredne parlamentarne izbore. Rezultat je to dosadašnjih razgovora i pregovora u Srbiji iako konačna odluka, kako je rekao srbijanski premijer Aleksandar Vučić, zapravo još nije donesena. 

– Još uvijek nemamo konačnu odluku. Mislim da je ta opcija moguća. Izvanredni parlamentarni izbori ne bi bili dodatni trošak za državni proračun budući da je ove godine i redoviti ciklus pokrajinskih i lokalnih izbora. Potrebno je očuvanje stabilnosti, mira i novog legitimiteta vlade. O izvanrednim izborima odlučivat će predsjednik države i Središnji odbor Srpske napredne stranke (SNS) – rekao je Aleksandar Vučić.

Objašnjavajući najave o mogućnosti održavanja izvanrednih izbora, Vučić je rekao kako su izbori mogući ako se želi napraviti nešto efikasnije i izaći s planom i programom do 2020. godine, dokad u Srbiji očekuju završetak svih obveza u vezi s članstvom u EU.

Kako o izborima zapravo odlučuje Tomislav Nikolić, koji je do izbora na mjesto predsjednika bio i čelnik vladajućeg SNS-a, gotovo sigurno je da će naši istočni susjedi uskoro na birališta. Razlog je tome prije svega činjenica da SNS i Aleksandar Vučić trenutačno imaju uvjerljivu premoć među biračima tako da Vučić gotovo ne riskira ništa, nego si zapravo osigurava još četiri godine mira na čelu Srbije. Na ruku mu ide i činjenica da srbijanska oporba po istraživanjima stoji prilično loše tako da bi SNS vrlo vjerojatno imao možda i apsolutnu većinu. 

Ugrožavanje reformi

Usto, uskoro se u Srbiji održavaju i redoviti lokalni i pokrajinski izbori pa bi, kako navode politički analitičari, vlast SNS-a i Vučića time bila dodatno ojačana. Tako bi Vučić u iduće četiri godine bio siguran da može provoditi korake koje je zamislio u pregovorima s EU, približavanju Rusiji, pitanju Kosova, odnosima sa susjedima... Ne smije se zaboraviti ni činjenica da vlast u Vojvodini obnaša Demokratska stranka te bi ovo bila prilika da SNS preuzme vlast i u tome dijelu Srbije. 

– Ovo je vjerojatno posljednji trenutak kada izvanredni izbori odgovaraju samo Aleksandru Vučiću. Naime, projekcije govore da je njegov rejting prešao zenit i da počinje padati iako i dalje nema nikoga na suprotnom polu tko bi to mogao kapitalizirati i na tome profitirati. Osvajanjem još jednog mandata, Vučić bi se osigurao do 2020., dokad očekuje završetak pregovora s EU. Ipak, iako i sam kaže da je na listi protiv izbora samo jedan razlog, ugrožavanje i usporavanje ekonomskih reformi, to ne znači da su izbori neizbježni.

Vučić će pažljivo osluškivati što očekuju stranci, a njihova očekivanja da se ispunjava sve dogovoreno, prije svega u pregovorima s Kosovom, mogu biti presudna za konačnu odluku za koju ima još mjesec dana koji će proteći u stalnoj medijskoj tenziji i podgrijavanju predizborne priče – kaže novinar i urednik srbijanske televizije B92 Aleksandar Miladinović.

Moskva je nezadovoljna 

Prema informacijama iz vojvođanske vlade, izvanredni izbori su gotova stvar i gotovo sigurno je da će biti održani 8. svibnja. 

– Toga dana održavaju se lokalni i pokrajinski izbori pa bi se održali i parlamentarni. Jedan od razloga tome su troškovi, da se sve objedini, a drugi želja da SNS preuzme vlast i u Vojvodini. Naime, ako bi se i parlamentarni izbori održali 8. svibnja, tada bi Vučić mogao biti nositelj svih listi, a on je daleko najjači igrač SNS-a. Bez njega na listama SNS u Vojvodini nema nikakve šanse – rečeno nam je u Vladi Vojvodine. 

Prema zadnjim istraživanjima javnoga mišljenja, Vučić je uvjerljivo najpopularniji političar u Srbiji, a njegov SNS vodeća politička stranka s naklonošću većom od 50 posto.  Objava o prijevremenim izborima stiže u vrijeme kada je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin u Beogradu poručio Srbiji da odbaci EU koja je Vučićev prioritet i okrene se Rusiji. •

>> Vučić: Odustane li Hrvatska od naoružavanja, odustat će i Srbija

Komentara 89

AR
aristip
23:45 16.01.2016.

Ako Srbijanci žele da im je još 4 godine na čelu države lik koji je bio Šešeljev potrčko i koji je 90-tih govorio da za jednog Srbina treba ubiti 100 nesrba to će biti njima na sramotu.

FO
ForeignLegion1987
01:01 17.01.2016.

Vucic je po cetnik...zajedno sa vojvodicem nikolicem...koji su bili....veliki...ratnici sa seseljem 91....ali im se svima gace tresu na sam spome...hrvat

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:09 17.01.2016.

Još 4 godine gledat kako Vučko plače da se HR naoružava ... neprocjenjivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije