Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predvodio križni put

Papa otkrio čega se srami: 'Kriste naš jedini Spasitelju, vraćamo ti se i ove godine pogleda pognuta'

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.04.2017.
u 09:34

Prema procjenama Vatikana misi na otvorenom prisustvovalo je oko 20.000 ljudi, mnogi od njih sa svijećama u rukama.

Smrti migranata, ratovi i skandali u Katoličkoj crkvi sramotna su djela čovječanstva koja Isus Krist treba oprostiti, rekao je papa Franjo dok je predvodio noćnu povorku Križnog puta oko rimskoga Koloseja.

Tim višestoljetnim obredom obilježava se 14 postaja kojima je po vjerovanju katolika Isus na Veliki petak prošao na putu prema mjestu raspeća.

"Kriste naš jedini Spasitelju, vraćamo ti se i ove godine pogleda pognuta u sramu i srca punih nade. Sramu zbog svih slika uništenja, razaranja i brodoloma koji su postali uobičajeni u našim životima", rekao je Franjo.

Na Veliki petak komemorira se dan kad je Isus raspet  i kad je umro, te bi to trebao biti dan pokore i pomirenja.

To je dva dana prije Uskrsa kojim se slavi Isusovo uskrsnuće, najvažniji kršćanski blagdan.

Papa je osudio "svakodnevno prolijevanje krvi nedužnih - žena, djece, imigranata, progonjenih ljudi" kao i sebičnost i pohlepu. Govoreći o nedavnim vatikanskim skandalima  također je tražio oproštaj za sve svećenike koji nisu ispunili svoje zadaće. 

"Skandalizirali smo i ranili tvoje tijelo, Crkvu, i zaboravili svoju prvu ljubav, svoj prvi entuzijazam i svoju potpunu dostupnost dopuštajući svojim srcima i svojoj predanosti da se zapuste", kazao je Franjo.

Procesija je počela u petak nešto poslije 21 sat, ali je zbog pojačanih sigurnosnih mjera Kolosej satima prije bio zatvoren za turiste kako bi policija pretražila područje psima i opremom za otkrivanje eksploziva.

Tijekom obreda skupina ljudi izmjenjivala se u nošenju križa oko Koloseja.

Franjo je prije Križnog puta vodio obred u bazilici sv. Petra na kojem je osudio nedavne napade na egipatske kršćane kopte.

"O križu Kristov, nauči nas da je izlazak Sunca snažniji od tame noći i da vječna Božja ljubav uvijek pobjeđuje", napisao je Papa poslije na Twitteru.

Franjo će na Veliku subotu u bazilici predvoditi Vazmeno bdjenje, a vrhunac svečanosti bit će na uskrsnu nedjelju na Trgu sv. Petra kada će se obratiti tradicionalnom porukom i blagoslovom "Urbi et Orbi" (svijetu i gradu).

>> Papa Franjo vodi jedan od najsvetijih obreda katoličke liturgije, Križni put oko rimskog Koloseuma

>> Papa u sklopu Velikog tjedna posjetio zatvor s bivšim pripadnicima mafije

Ključne riječi

Komentara 13

DB
dr.bras
12:20 15.04.2017.

Pogleda pognuta ?Cini mi se da 99% Hrvata misli kako su visa rasa i bezgresni domoljubi !

Avatar Parousia
Parousia
10:28 15.04.2017.

Papa Franjo neka te dragi Bog blagoslovi i vodi kao do sada,svaka ti je rijec ba svom mjestu,da je tako kako govoris di bi nam bio kraj,ali tako mora biti da se ispuni Bozje obecanje

Avatar povjesnicar
povjesnicar
09:28 16.04.2017.

Papice dali se stidiš silnih falsifikata kojima se služiš? Papice dali se stidiš što ste podržavali Hitlera fde je stradalo preko 50. miliona ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije