Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužnica

Kako je počeo pad velikogoričkog tajkuna Željka Žužića

31.12.2013., Zagreb - Policija dovodi Zeljka Zuzica na ispitivanje u Zupanijsko drzavno odvjetnistvo.    Photo:Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
26.08.2015.
u 11:18


U kuloarima se nagađa da je Žužić ušao u nagodbu s tužiteljima

Velikogorički tajkun Željko Žužić, po svemu sudeći, u pravnom će smislu imati vrlo burnu jesen. Točnije, moglo bi mu se dogoditi da gotovo svakodnevno pohodi zgradu zagrebačkog Županijskog suda s obzirom na to da su protiv njega podignute dvije optužnice. U prvoj, podignutoj početkom lipnja, optužen je s Marinom Lovrić Merzel, bivšom županicom Sisačko-moslavačke županije, te još četiri osobe i u tom ga se postupku tereti za davanje 100.000 eura mita.

Vrijedne nekretnine

Druga optužnica protiv Žužića podignuta je prije nekoliko dana i tereti ga se za zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

Ili konkretnije, tereti ga se da je na nezakonit način stekao nekretnine vrijedne 437 milijuna kuna te da je državni proračun oštetio za 47,6 milijuna kuna neplaćenog poreza. Optužnice još nisu potvrđene; prva se trenutačno nalazi na Vrhovnom sudu jer su obranama Žužićevih suoptuženika sporni njegovi iskazi – jedan je dao kao svjedok, a drugi kao optuženik pa se svjedočki iskaz mora izdvojiti jer u istom postupku ne može biti i svjedok i optuženik.

Druga optužnica tek je stigla na sud i, nakon što je prekontrolira sudac istrage, bit će proslijeđena Žužiću i njegovim braniteljima. S obzirom na to, može se očekivati da bi postupci protiv Žužića mogli početi u kasnu jesen, a u pravosudnim kuloarima već se dulje nagađa da je Žužić ušao u neku vrstu nagodbe s tužiteljstvom. Koliko je u tim pričama istine, teško je reći, no činjenica je da je u postupku gdje je optužen s bivšom SDP-ovom županicom Žužić priznao da joj je dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka dobila posao te je do u detalja opisao kako je tekla primopredaja novca.

– Došao sam k njoj u ured i iz torbe sam izvadio žutu kuvertu. U njoj je bilo 100.000 eura u apoenima od 500 eura. Novac nije brojila, već ga je stavila na stolić pokraj prozora – objašnjavao je Žužić istražiteljima.

Uhićen 2013.

Što se tiče drugog postupka koji se protiv njega vodi, istražitelji su se tu bavili poslovanjem njegovih tvrtki Velkom, Solidum i Solidum Žužić, a češljajući poslovne knjige, našli su mnoge nepravilnosti i nelogičnosti. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da Žužić nije mogao pravdati razliku između svojih prihoda i rashoda, zbog čega se našao i na meti Porezne uprave te je koncem prosinca 2013. bio uhićen. To uhićenje, a u Remetincu je bio do ožujka 2014., Žužiću nije bio prvi sukob sa zakonom jer je prije toga višestruko prekršajno prijavljivan zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te incidenata pojačanih maliganima.

Na stranicama crne kronike završio je i kada je pijan, zajedno sa svojim sinom Hrvojem, porazbijao jedan kafić u Glini jer ih je konobarica odbila pijane poslužiti. "Gost" crnih kronika bio je i njegov sin Hrvoje jer je pijan 2007. skrivio nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, dok je njezin dečko ostao invalid. Na površinu je tada isplivalo i da je mlađi Žužić višestruki prometni prekršitelj, kojem se gledalo kroz prste jer mu je majka sutkinja na sudu u Velikoj Gorici.

Zbog te je nesreće Hrvoje Žužić bio osuđen na pet godina zatvora, a kaznu nije izdržao do kraja jer je pušten na uvjetni otpust.

>>Tajkun Željko Žužić optužen da je iz tvrtke isisao 437 milijuna kuna

>>Žužić: Županica 100.000 € nije brojila, novac je stavila na stolić

Komentara 26

ĆA
ćaćaća
12:38 26.08.2015.

pao je još jedan kojemu je mesić bio mentor..ribu treba čistiti od glave...

IS
ispravno
12:06 26.08.2015.

Ne zanima me kako je pao nego kako je postao tajkun!

LE
LeonardS
12:00 26.08.2015.

Kakav je to pad, kad čovjek šeta gdje hoče i rodbina itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije