Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbrži na svijetu

Novi borbeni helikopter američke vojske letjet će čak 400 km na sat

defiant
Foto: Lockheed Martin
1/2
18.04.2017.
u 22:15

U novom videu se može vidjeti do će Defiant moći letjeti brzinom većom od 250 čvorova odnosno brže od 400 km/h.

Pokazan je novi video u kojem je prikazano kako bi trebao izgledati novi borbeni helikopter američke vojske. SB>1 Defiant, kako se službeno zove nova letjelica, zajednički proizvod tvrtki Sikorsky i Boeing, a trebao bi zamijeniti prije svega kultni borbeni helikopter AH-64 Apache te transportni UH-60 Blackhawk.

I jedan i drugi model i dalje su oslonci američke vojske iako datiraju još iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Kako se navodi u vijesti o novom helikopteru, Defiant bi morao biti brži, tiši, okretniji te duljeg dometa, ali i letjeti na znatno većoj visini, govori se o više od 1800 metara.

U novom videu se može vidjeti do će Defiant moći letjeti brzinom većom od 250 čvorova odnosno brže od 400 km/h. Njegova transportna varijanta može nositi 11 potpuno opremljenih vojnika ili osmoricu ranjenika. Kakvo će naoružanje nositi borbena verzija još se točno ne zna, novost na videu je top u nosu te nosači raketa na krilcima. Tvrdi se i da se radi o dosad najtišem helikopteru sjajne upravljivosti i u skučenim urbanim prostorima. Za sada nisu poznate druge specifikacije.

Defiant nije sam u borbi za opremanje američke vojske novim helikopterima. U programu se natječe i tvrtka Bell sa svojim V-280 Valor, letjelicom pogonjenom dvama rotorima. Sam video, u cijelosti napravljen na računalima, u nekim dijelovima podsjeća na poznatu scenu iz filma “Apokalipsa danas”. 

>>VIDEO Pogledajte trenutak u kojem 'majka svih bombi' pogađa svoj cilj

>>Predstavljeno najmoćnije oružje Hrvatske vojske

>>Novi ruski pritisak na Hrvatsku: Isporučili smo vam S-300, gdje su nestale rakete?

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
23:12 18.04.2017.

Mason..Sto je rec pa te nisu obavjestili da su danas dva americka Blackhawk-a pala bas kao kruske sa smrtnim posljedicama.....

VO
vorda400
07:19 19.04.2017.

Nisam jos skuzio kako bi ovak ogroman helikopter trebao zamjeniti AH-64 apache pogledajte kako apache izgleda u zraku mala silueta uzak nikakav sa tonom naoruzanja jedino ako usporedno nece raditi manju verziju bez teretnog prostora onda ovo ima smisla jer meni ovak izgleda ko socna meta u zraku

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
06:34 19.04.2017.

Ovi rotori me nevjerojatno podsjećaju na rotore ruskog Kamova KA-52. Kako su Ameri mogli preuzeti nešto od Rusa koji ne znaju ni bicikl napraviti? Ovo je, naravno, retoričko pitanje upućeno Masonu i Startaku koji pljuju po svemu ruskom, a veličaju sve američko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije