Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
OSMINA FINALA

Francuska svladala Poljsku i prošla u četvrtfinale, Mbappe briljirao s dva gola

Francuska svladala Poljsku i prošla u četvrtfinale, Mbappe briljirao s dva gola
Foto: Tom Weller/DPA
04.12.2022. u 17:57

Nogometaši Francuske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva 3-1 (1-0) pobjedom protiv Poljske u osmini finala u susretu igranom na stadionu Al Thumama.

Strijelci za Francusku bili su Olivier Giroud (44) i Kylian Mbappe (74, 90+1), dok je na konačnih 3-1 smanjio Robert Lewandowski (90+9-11m).

Iako je Francuska slovila kao izraziti favorit u ovom dvoboju, Poljaci su bili ravnopravan suparnik no ipak nisu uspjeli iznenaditi branitelja naslova.

Prvu priliku Francuska je imala u 4. minuti kada je Varane bio najviši u skoku nakon zubačaja iz kuta, no njegov udarac otišao je preko grede. Uzvratila je Poljska u 21. minuti kada se Lewandowski izborio za loptu na 25 metara od francuskih vrata, uputio je udarac no nije uspio pogoditi okvir gola.

Nevjerojatan promašaj u izvedbi Girouda viđen je u 29. minuti. Griezmann je presjekao jedno dodavanje Poljaka na njihovoj polovici poslao loptu na desni bok za Dembelea koji je odličnim prizemnim ubacivanjem pronašao nečuvanog Girouda na manje od pet metara od gola, ali francuski centarfor je promašio prazan gol.

Poljska je mogla, pa i trebala kazniti taj promašaj u 38. minuti. Bereszynski je probio lijevi bok, poslao povratnu loptu na udarac natrčalom Zielinskom, ali pokušaj poljskog veznjaka sa 10-ak metara sjajno je zaustavio Lloris, lopta se vratila Zielinskom na drugi pokušaj, no tada je pogodak spriječio Varane da bi potom pokušao i Kaminski no i njegov udarac je blokiran.

Francuska je povela pred sam kraj prvog poluvremena, Mbappe je lucidno proigrao Girouda koji je izbjegao zamku zaleđa i ušao u kazneni prostor te preciznim udarcem sa 12-13 metara svladao Szczesnog. Bio je to 52. pogodak Girouda za Francusku čime je postao najbolji strijelac u povijesti te reprezentacije, dosada je dijelio prvo mjesto s Thierryjem Henryjem.

Za prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu čekalo se do 57. minute kada je Mbappe pucao sa 20-ak metara, pogodio je u blok jednog poljskog braniča, Szczesny je ostao na krvoj nozi, ali lopta je završila u korneru.

Pitanje pobjednika riješeno je u 74. minuti kada je Francuska iz protunapada postigla drugi gol. Griezmann je izbio loptu iz svog kaznenog prostora do sredine igrališta gdje ju je prihvatio Giroud i odigrao za Dembelea na desni bok, a ovaj je vidio dolazak Mbappea s druge strane. Mladi francuski napadač je udarcem sa 15 metara pogodio pod samu gredu nemoćnog Szczesnog.

Svoj drugi gol Mbappe je postigao početkom sudačke nadoknade kada je iskosa s lijeve strane sa 12-13 metara pogodio sam gornji suprotni kut.

Na samom kraju sudačke nadoknade lopta je pogodila Upamecana u ruku kada je krenuo u blok centaršuta u svom kaznenom prostoru, a sudac Valenzuela je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku. Prvi pokušaj Lewandowskog Lloris je uhvatio, ali kako je prerano napustio gol-liniju sudac je odredio da se kazneni udarac ponovi. Poljski kapetan iz drugog pokušaja nije pogriješio.

Vratar i kapetan francuske reprezentacije Hugo Lloris u ovoj je utakmici upisao svoj 142. nastup za "trikolore" i tako se izjednačio na prvom mjestu po broju nastupa s Lilianom Thuramom. Također, ovo je za Llorisa bio 17. nastup na svjetskim prvenstvima pa se i u toj kategoriji izjednačio s francuskim rekorderima Fabienom Barthezom i Thierryjem Henryjem.

Francuska će u četvrtfinalu 10. prosinca igrati protiv pobjednika susreta Engleska - Senegal.

FRANCUSKA - POLJSKA 3-1 (1-0)

Stadion Al Thumama

GLEDATELJA: 40.989

SUDAC: Valenzuela (Venezuela)

STRIJELCI: 1-0 Giroud (44), 2-0 Mbappe (74), 3-0 Mbappe (90+1), 3-1 Lewandowski (90+9-11m)

FRANCUSKA: Lloris - Kounde (Disasi, 90+2), Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni (Fofana, 66), Rabiot; Dembele (Coman, 76), Griezmann, Mbappe - Giroud (Thuram, 76)

POLJSKA: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior (Bednarek, 86), Bereszynski - Krychowiak (Bielik, 71); Kaminski (Zalewski, 71), Zielinski, Szymanski (Milik, 64), Frankowski (Grosicki, 86) - Lewandowski

>> VIDEO: Specijalna emisija: Jedna stvar neće nam prolaziti dalje, gubili smo lopte koje nismo smjeli

Komentara 17

DU
Deleted user
17:53 04.12.2022.

Poljaci su zalutali u osminu finala.

5S
505.scrtom
17:03 04.12.2022.

spavate malo, francuzi su dali gol.

Avatar Númenor
Númenor
16:23 04.12.2022.

Ajmo Poljska! 🇵🇱

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije