Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2022. u 16:02
Urugvaj je najmanja zemlja koja ima naslov Svjetskog prvaka, osvojili su ih čak dva (više od Engleske, Španjolske, Portugala, Nizozemske...), dok je Južna Koreja najuspješnija azijska reprezentacija u povijesti SP-a, četvrtim mjestom iz 2002. godine

Prva utakmica posljednje skupine H na Svjetskom prvenstvu u Kataru između Južne Koreje i Urugvaja završila je rezultatom 0:0.

Urugvaj je u ovom susretu vidno razočarao protiv jedne limitirane ekipe, čak se u nekoliko perioda i grčevito branio iako je imao vidno veću kvalitetu na terenu. Bila je to jedna vrlo jalova i dosadna utakmica, možda čak i dosadnija od one Hrvatske i Maroka.

Što se tiče prvog dijela, Južna Koreja je na samom otvaranju bila vidno bolja, ali se negdje ne sredini prvog poluvremena Urugvaj probudio i malo izjednačio stanje na terenu. I jedni i drugi su imali po tri-četiri dobre situacije pred suparničkim vratima, od toga svaki po jednu veliku priliku.

Prvo je u 34. minuti iz vrlo dobre situacije Hwang s desetak metara gađao tik preko grede, da bi u 43. minuti nakon urugvajskog kornera prekaljeni Diego Godin sjajno skočio i pogodio vratnicu.

(221124) -- AL RAYYAN, Nov. 24, 2022 (Xinhua) -- Luis Suarez (L) of Uruguay shakes hands with Son Heung-min of South Korea before the Group H match between Uruguay and South Korea at the 2022 FIFA World Cup at Education City Stadium in Al Rayyan, Qatar, Nov. 24, 2022. (Xinhua/Meng Yongmin) Photo: Meng Yongmin/XINHUA
Foto: Meng Yongmin/XINHUA

Za jednu 0:0 utakmicu u prvom poluvremenu je to bio zanimljiv susret, ali nas je zato u drugom dijelu dočekala poprilična uspavanka, gdje, osim jednog solidnog bijega Darwina Nuneza nismo vidjeli gotovo pa nikakva uzbuđenja, sve do 89. i 90. minute susreta.

Prvo je sve bolji veznjak Real Madrida Federico Valverde fenomenalno potegnuo s nekih 25 metara, ali taj siloviti udarac iz daljine odsjeo je na vratnici Kimovog gola. Da je ta lopta ušla, bio bi to jedan od najljepših, ako ne i najljepši pogodak Svjetskog prvenstva, ali nedostajali su centimetri.

Minutu nakon toga zanimljivu je priliku nakon greške urugvajskog vratara Rocheta imala Južna Koreja, ali Heung-min Son je bio neprecizan s dvadesetak metara.

To je bilo to, nismo vidjeli previše u ovom susretu bez udarca u okvir, već četvrtom 0:0 susretu Svjetskog prenstva. Za kontekst, na cijelom prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji smo imali samo jednu 0:0 utakmicu.

U idućem kolu skupine H (ponedjeljak, 28. studenog) Urugvaj igra protiv Portugala, dok Južna Koreja igra protiv Gane.


 
 

Urugvaj
0-0
Južna Koreja
SP, 14:00, AL RAYYAN
Kraj
KRAJ SUSRETA (Kraj)

Kraj susreta. Bez obzira na dvije vratnice Urugvaja i jednu veliku priliku Koreje, susret je završio bez pobjednika i pogodaka, 0:0.

Nadoknada
90+1' (Nadoknada)

Sudačka nadoknada u ovom susretu bit će sedam minuta.

90'

Velikom prilikom je uzvratila i Koreja! Barem je narastao ritam u ovoj samoj završnici. Koreja je povukla kontru i s 20-ak metara je pokušao Son, no taj šut nije bio precizan i otišao je pored gola.

90'

STRAŠAN ŠUT VALVERDEA ODSJEO NA VRATNICI! Druga vratnica na susretu za Urugvaj, a kod ove druge u 90. minuiti najvrjedniji igrač Urugvaja Federico Valverde je skoro zabio možda i najljepši gol prvenstva. Iz daljine je punim dijelom kopačke silovito pucao i bilo je to vrlo blizu pogotka.

Žuti karton
89' (Žuti karton )

Jo je zbog korištenog lakta pri skoku zaradio žuti karton.

Zamjena
88' (Zamjena)

Varela je ušao u igru umjesto Pellistrija u redovima Urugvaja.

88'

Bentancur je uputio centaršut prema Edinsonu Cavaniju, koji u teškoj situaciji nije mogao dobro zahvatiti loptu.

82'

Konačno malo veća prigoda na susretu, a pripala je Urugvaju. Darwin Nunez je s ruba kaznenog prostora iskosa pokušao pogoditi suprotni kut Kimovog gola, ali pucao je tik do vratnice.

 

Zamjena
78' (Zamjena)

Vina i de la Cruz su u igri za Urugvaj umjesto Olivere i Vecina.

78'

Nakon dugo vremena dogodilo se malo uzbuđenje na terenu. Novi igrač na terenu, Cho, je opucao s dvadesetak metara. Otišlo je to tri-četiri metra pored gola. Drugo poluvrijeme je dosadnije nego prvo.

Zamjena
74' (Zamjena)

Trostruka izmjena u redovima Koreje. Izašli su Hwang, Lee i Na, a ušli su Cho, Son i Lee

Zamjena
64' (Zamjena)

Pazite kakva izmjena u redovima Urugvaja. Izašao je Luis Suarez, a ušao Edinson Cavani.

63'

Koreja je u posljednjih šest-sedam minuta držala malu opsadu pred vratima Urugvaja, koji je čekao i dočekao svoju kontru koju je poveo i završio Darwin Nunez, ali njegov prizemni ubačaj je spriječio vratar Kim.

55'

Bentancur je pokušao u naletu silovito zabiti s dvadesetak metara, ali Napolijev Min-jae Kim je to blokirao.

53'

Nakon centaršuta Sona Bentancur je u svojem kaznenom prostoru bio u skoku s Kimom na par metara od Rocheta i blago ga odgurnuo. Južnokorejci su tražili kazneni udarac, ali je Clement Turpin utvrdio da nema dovoljno kontakta za kazneni udarac, te nakon vrlo kratke provjere povrdio svoju odluku.

51'

Son je dobio upotrebljivu loptu na rubu kaznenog prostora Urugvaja i pokušao se izboriti za prostor za udarac, ali ga je odličnim klizećim startom spriječio Martin Caceres.

POČELO DRUGO POLUVRIJEME

Počelo je drugo poluvrijeme susreta prvog kola skupine H između Urugvaja i Južne Koreje. Izbornici nisu posezali za promjenama, a nakon prvih 45 minuta rezultat je 0:0.

Poluvrijeme
KRAJ PRVOG DIJELA (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena utakmice između Južne Koreje i Urugvaja rezultatom 0:0. Južna Koreja je na samom otvaranju bila vidno bolja, ali se negdje ne sredini prvog poluvremena Urugvaj probudio i malo izjednačio stanje na terenu. I jedni i drugi su imali po tri-četiri dobre situacije pred suparničkim vratima, od toga svaki po jednu veliku priliku. Prvo je u 34. minuti iz vrlo dobre situacije Hwang s desetak metara gađao tik preko grede, da bi u 43. minuti nakon urugvajskog kornera prekaljeni Diego Godin sjajno skočio i pogodio vratnicu.

Za jednu 0:0 utakmicu, ovo je zasad zanimljiv susret. Ako se nastavi ovim ritmom, i jedni i drugi imaju podjednaku šansu doći do pobjede.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Uruguay v South Korea - Education City Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 24, 2022 Uruguay's Jose Maria Gimenez in action with South Korea's Lee Jae-sung REUTERS/Molly Darlington Photo: MOLLY DARLINGTON/REUTERS
Foto: MOLLY DARLINGTON/REUTERS

43'

Najveća prilika Urugvaja na susretu! Tko će drugi iz kornera nego Diego Godin, stoper koji je majstor za ofenzivne prekide. Sjajno je skočiko pored dva suparnička igrača i trznuo glavom, ali je njegov pokušaj odsjeo na vratnici. Puno sreće u ovim trenucima za Južnu Koreju

42'

Dobro se otvorio Urugvaj nakon još jedne kontre, Pellistri je poslao prizemnu loptu za Suareza konji se pripremao za udarac, ali Jung je to u posljednji čas blokirao.

39'

Iz daljine se okušao In-beom Hwang, no otišao je taj dalekometni pokušaj preko gola.

34'

Najveća prilika zasad na susretu! Južna Koreja je trebala u 34. minuti ući u vodstvo. Lee je odlično u sredini pronašao Ui-jo Hwanga koji je s desetak metara bio nečuvan te je iz prve potegnuo nakon prizemnog centaršuta. Lopta je otišla tik iznad grede urugvajskog vratara Rocheta, koji je već praktički bio svladan.

33'

Koreja je ponovno preuzela mini-inicijativu i pokušala s nekoliko centaršuteva sa strane, ali Urugvajci zasad to čiste bez problema.

27'

Sad je tempo utakmice skočio za nekoliko razina! Nakon pokušaja Sona, uzvratio je Urugvaj, ali lopta Olivere za Nuneza u polukontri je bila za nijansu preduga i vratar Kim je stigao reagirati te izbiti loptu rukom ispred napadača Liverpoola. Da je lopta bila odigrana malo preciznije, Nunez bi bio u gotovo stopostotnoj 1 na 1 šansi.

26'

Prvi put na susretu Heung-min Son je odradio svoj klasični ulazak u sredinu s lijeve strane i opalio, no sjajan je u bloku Mathias Oliveira.

22'

Dvije velike šanse za Urugvaj! Na dva ubačaja u jednoj akciji, i s jedne i s druge strane, u velikim prilikama su se našli Nunez, pa Suarez, ali ni jedan ni drugi nisu uspjeli zahvatiti loptu i uputiti udarac prema južnokorejskim vratima.

19'

Zasad nemamo konkretnih pokušaja prema vratima Rocheta i Kima, ali Južna Koreja je ta koja pokazuje bolji nogomet.

17'

Dosta neugodno je bilo ubacivanje lijevog beka Kima za urugvajskog vratara Rocheta koji nije htio riskirati i morao je loptu odbiti preko grede, ali je naknadno utvrđeno da je lopta već pri ubačaju prešla gol-aut liniju.

14'

Prvi put nešto opasnija situacija ispred južnokorejskih vrata. Vecino je proigrao u kazneni prostor na glavu Nuneza, no on nije uspio zahvatiti loptu kako treba pa ju je Kim mirno uhvatio u ruke.

13'

Nakon prvih 12 minuta igre Južna Koreja ima 57 posto posjeda, 'ničije lopte' je bilo 22 posto, dok Urugvaj ima samo 21 posto posjeda.

8'

Bilo je za očekivati da će Koreja izaći vrlo rastrčano u uvodnom dijelu susreta, ali možda je iznenađenje da su zasad bolji suparnik na terenu i stvaraju više problema protivniku nego favorizirani Urugvaj.

2'

Vratar Urugvaja Sergio Rochet je prvi puta morao intervenirati na susretu nakon korejskog prekida. Nakon velike gužve na pet metara iz drugog pokušaja je uspio uhvatiti loptu u skoku.

Početak
1' (Početak)

Francuz Clement Turpin dao je znak za početak utakmice, počeo je susret Urugvaja i Južne Koreje čime je započeo nogomet i u posljednjoj skupini H na ovom Svjetskom prvenstvu.

TREĆI DVOBOJ NA SP-u

Urugvaj i Južna Koreja već su dva puta igrali na Svjetskim prvenstvima. Prvi put su se susreli 1990. godine kad je Urugvaj slavio 1:0, a drugi put su se sučelili u Južnoafričkoj republici 2010. godine, a opet je slavio Urugvaj, ovaj put 2:1.

ZVIJEZDA JUŽNE KOREJE

Tko drugi, nego Heung-min Son, čovjek koji je u protekle dvije godine zabio najviše pogodaka u engleskoj Premier ligi ako se ne računaju kazneni udarci. Čudesni ofenzivac Tottenhama prije četiri godine Koreji je pomogao do šokantne 2:0 pobjede protiv Njemačke, može li opet ponoviti nešto slično?

ZVIJEZDA URUGVAJA

Iako igrači poput Suareza, Cavanija i Godina imaju veću reputaciju, najbolji igrač Urugvaja u ovom trenutku je Realov Federico Valverde koji je u briljantnoj formi otkako je počeo preuzimati poziciju Tonija Kroosa u Real Madridu.

 

POČETNE POSTAVE

Za ove su se sastave odlučili treneri Diego Alonso i Paolo Bento. Bitno je naglasiti da Urugvaj igra bez ozlijeđenog braniča Barcelone, Ronalda Arauja, koji za Urugvaj inače starta na desnom boku.

SON JE SPREMAN

Nakon loma kosti u licu u utakmici Lige prvaka protiv Marseillea, jedan od najboljih igrača Premier lige i vođa igre Južne Koreje u potpunosti je spreman za ovaj susret.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - South Korea Training - Al Egla Training Site 5, Doha, Qatar - November 23, 2022 South Korea's Son Heung-min during training REUTERS/Kim Hong-Ji Photo: KIM HONG-JI/REUTERS
Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

PROMJENA GENERACIJE

Iako urugvajsko 35+ društvo poput Suareza, Cavanija, Godina, Caceresa i Muslere ima svoj 'posljednji ples' na SP-u, Urugvajci imaju još nekoliko fantastičnih nadolazećih fantastičnih igrača, poput Valverdea, Nuneza, Pellistrija...

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenos druge utakmice petog dana Svjetskog prvenstva u Kataru u kojem se u skupini H susreću Urugvaj i Južna Koreja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije