Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUBIN Prvi naslov prvaka dar za 50. obljetnicu kluba

Tatari pokorili Rusiju, sad kreću u pohod na Europu

17.11.2008.
u 08:53

Prije nepunih šest godina nogometaši Rubina iz Kazanja prvi put ušli su u prvi nogometni razred Rusije, a već su ove sezone osvojili naslov prvaka. I to ne bilo kako, naslov i igranje u Ligi prvaka iduće sezone izborili su četiri kola prije završetka prvenstva.

Rubin iz Kazanja, glavnoga grada autonomne pokrajine Tatarstana, na istoku europskog dijela Rusije, otprilike 800 kilometara od Moskve, u kojemu živi nešto više od milijun i sto tisuća stanovnika, osnovan je 1958. godine.

Nikad nije nastupao u sovjetskoj ligi, a tek je 2003. godine prvi put ušao u prvu rusku ligu. Za 50-godišnjicu postojanja klub je sam sebi darovao najljepši dar, naslov prvaka Rusije. Od ljeta 2007. godine u Rubinu igra bivši hrvatski reprezentativac Stjepan Tomas koji je do ovogodišnjeg naslova prvaka Rusije već osvajao naslove hrvatskog prvaka s Dinamom i prvaka

Turske u dresu dva ljutita suparnika, Fenerbahçea i Galatasaraya. Osim našeg Tomasa klub ima dugi popis stranaca. Od zvučnijih imena tu su bivši ukrajinski reprezentativac i bivši igrač kijevskog Dinama i londonskog Tottenhama Sergej Rebrov te rekorder po broju nastupa i pogodaka za reprezentaciju Srbije Savo Milošević.

Za Rubin od inozemnih igrača još igraju Gruzijci Revišvili, Salukvadze i Kvirkvelija, Južnoafrikanac McBeth Sibaya, Ekvadorac Noboa, Turci Kabze i Karadeniz, Uzbekistanac Fjodorov, Argentinac Ansaldi te Brazilac Jefthon. Ipak, uz legiju stranaca u klubu igra i 10 ruskih igrača, a kapetansku vrpcu nosi kapetan ruske reprezentacije Sergej Semak.

Iduće sezone Rubin će treći put igrati u eurokupovima. Godine 2004./2005. u drugom pretkolu Kupa Uefe izbacio ga je bečki Rapid, a prošle sezone igrao je u Intertoto kupu. Nakon što je lako izbacio mađarski ZTE, opet je naišao na Rapid i ponovo su Bečani zaustavili njegov europski put. Iduće sezone izravno ulazi u skupinu Lige prvaka i sigurno će igrati najmanje šest europskih utakmica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije