Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTIRAO MODRE

Legendarni napadač o dinamovcu: Ne znam je li baš za reprezentaciju, ali...

Inter Dinamo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.12.2018.
u 21:42

Kad smo već kod Dinamove raznovrsnosti, za plave su se ove sezone u strijelce upisala čak 16-orica igrača

Legendarni zagrebački centarfor Branko Strupar (48) u Dinamu je igrao jednu sezonu, 2003./2004., ali nije upisao nijedan europski nastup za plave. Zato danas gušta u europskom pohodu kluba u kojemu je završio bogatu karijeru.

– Ne mogu vjerovati da je prošlo skoro 48 godina od posljednje Dinamove europske proljetne utakmice. Točno koliko sam ja star – kaže nam Branko Strupar, rođen 9. veljače 1970., manje od mjesec dana prije čuvene utakmice Dinamo – Schalke u četvrtfinalu Kupa pobjednika kupova.

Je li vas iznenadilo Dinamovo prezimljavanje? Ipak je to sasvim nova momčad, novi je i trener, a ekspresno su kliknuli.

– Iznenadilo me jer svi smo se već bili naviknuli na sasvim drugačiju Dinamovu sliku u Europi. Istina, bilo je i dobrih nastupa, ali uglavnom se Dinamo oslanjao na sjajne pojedince, prije na Sammira, kasnije na Soudanija. Izvrsni igrači, tu nema spora, ali današnji Dinamo je prava, vrhunska, moderna europska momčad. Oni svi ginu na igralištu, oni su fizički moćni, raznovrsni, ne znaš odakle sve dolazi opasnost. Baš zadivljujuće izgledaju – nastavlja Strupar.

Posebno ga, kaže, impresionira fizička komponenta u Dinamovoj igri.

– Gledao sam sve njihove europske nastupe, pa oni su postali sinonim za nadmoć! Dinamo najprije sjajno stoji u defenzivi, a kad uzmu loptu, s njom izlaze munjevito, imaju brza rješenja i jako su ubojiti. Bjeličin Dinamo je zaista sjajno posložen. Usto, Dinamov trener ima luksuz da u domaćem prvenstvu može bezbolno izrotirati cijelu momčad, i s njom je toliko jak da mu prvo mjesto nije ugroženo – ističe Strupar.

Zabijala 16-orica

Kad smo već kod Dinamove raznovrsnosti, za plave su se ove sezone u strijelce upisala čak 16-orica igrača (uključujući i Hodžića kojega više nema u Dinamu), a nijedan od njih nije postigao dvoznamenkast broj pogodaka. Najefikasniji igrači su Gavranović i Budimir s po osam pogodaka.

Međutim, odjednom je u modu došao 24-godišnji Bruno Petković, koji, istina, nije stroj za golove (6 pogodaka za 814 minuta na travnjaku ili pogodak svakih 135 minuta), ali zabija spektakularno, škaricama. Je li Petković igrač za reprezentaciju, ili netko drugi u Dinamu, pitamo Strupara.

– Pazite, taj Oršić došao je iz Južne Koreje i demonstrirao sjajne izvedbe, pokazao da je veliki potencijal. A Petković? Kada netko onako dva puta zabije škaricama, to ne može biti slučajno, to može samo pravi igrač. Ja sam u karijeri zabio više od stotinu golova, a samo jednom izveo škarice u dresu Španskog i sve bih dao da imam snimku tog pogotka. Kod Petkovića mi se sviđa što ima vrhunsku realizaciju, što mu ne trebaju tri šanse za pogodak, nego zabija odmah iz prve prilike koja mu se ukaže. Usto, zna igrati, zna podvaliti loptu, ima vica u igri. Ne znam je li baš odmah za reprezentaciju, ali ako ovako nastavi, zašto ne? – tvrdi nekadašnji belgijski kralj strijelaca (1998.) i belgijski nogometaš godine.

Pratite belgijsku ligu, imate Anderlecht u malome prstu.

Anderlecht je u velikoj krizi, ne znam uopće kako je njihov trener izdržao sve te poraze. Obično se u doba najveće krize pokušava smjenom trenera izazvati pozitivan šok kod igrača, što se kod Anderlechta nije dogodilo. Oni su malo isplivali, ali su sada opet četiri utakmice zaredom bez pobjede. Uvijek ću reći da je Anderlecht veliki klub i imam veliki respekt prema njemu, ali ako ga je Dinamo nadigrao u Bruxellesu, očekujem da će se to dogoditi i u uzvratu – ističe Strupar.

Crveni tepih u Genku

Za koga navijate u Belgiji; za svoj Genk ili našega trenera u Club Bruggeu Ivana Leku?

– Genk je moj klub, u njemu sam proveo pet i pol godina, tamo, kad god se pojavim, čeka me crveni tepih. Nedavno sam bio na utakmici Genk – Cercle Brugge, na kojoj sam izveo početni udarac. Genk je vodeći u Belgiji i nadam se da će osvojiti naslov, no ne bih otpisivao Anderlecht, jer bodovi se nakon prvoga dijela prepolove. U Anderlechtu jedva čekaju da završe obveze u Europskoj ligi kako bi se mogli fokusirati na borbu za naslov prvaka Belgije – zaključio je Branko Strupar koji je nekada s velikim guštom rušio Anderlecht.

Dinamo protiv Anderlechta igra 12. europsku utakmicu ove sezone: ima sedam pobjeda, tri remija i samo jedan poraz, od Young Boysa u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Međutim, s dodatne dvije utakmice u šesnaestini finala Europske lige Dinamo će postići svoj rekord po broju europskih nastupa u jednoj sezoni. Plavi su u europsku avanturu krenuli iz još 2. pretkola Lige prvaka i jedini su klub, uz Celtic, iz te faze natjecanja koji je osigurao europsko proljeće.

>> Dinamo bi trebao graditi novi stadion, pogledajte detalje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije