Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI RESTORAN

Hrvat iz Rostova: Kuhao sam Titu, Tuđmanu i Putinu

25.06.2018.
u 08:50

Srećko Lončar vlasnik je jedinoga ribljeg restorana u cijeloj Rostovskoj oblasti

U užarenom, milijunskom Rostovu na Donu, domaćinu susreta Hrvatska – Island, najvećemu gradu u južnoj Rusiji, u kojemu se ovih dana temperatura zraka ne spušta ispod 33-35 stupnjeva Celzijevih, pronašli smo Hrvata čija se popularnost s godinama raširila u sve dijelove Rostovske oblasti.

To je 60-godišnji Zagrepčanin Srećko Lončar, vlasnik restorana Fiška u samom središtu Rostova, udaljenom tek dvjestotinjak metara od fan zone, u kojemu smo jučer zatekli dobro raspoloženu, raspjevanu i očito situ skupinu meksičkih navijača...

Srećko Lončar nije samo vlasnik Fiške nego i menadžer i glavni kuhar restorana, chef golema iskustva, koji je u bogatoj karijeri u Zagrebu i Rusiji kuhao svjetskim facama, glumcima, pjevačima, državnicima, sportašima...

1/15

– Paulu McCartneyju, Richardu Gereu, Richardu Chamberlainu, Pet Shop Boysima, ali i Titu, Jeljcinu, Helmutu Kohlu, Tuđmanu, Putinu... – nabraja nam Srećko Lončar u svome restoranu.

Češnjovke i zelje za Tita

Na ovratniku nosi hrvatsku zastavu, ali Srećko je kozmopolit, oženjen Ruskinjom Marijom, i poliglot koji govori engleski, njemački, talijanski i ruski...

– Što sam kuhao Titu? Bilo je to 1978. godine, na 17. katu tadašnjeg Intercontinentala, kada sam bio u sastavu kuhara koji su bili zaduženi za njega. Pripremili smo mu baš ono što zbog zdravlja nije smio jesti, ali je to poželio: češnjovke s kiselim zeljem. Kao pravi Zagorac, volio je i gemišt – prisjeća se Srećko.

Borisa Jeljcina upoznao je 1999. godine u Nižnjem Novgorodu, u kojemu je radio u jedinome tadašnjem hotelu (Volna) s pet zvjezdica izvan Moskve.

>>Pogledajte Večernji pressing s Darijem Šimićem

– Kada su mi rekli da idem raditi u Nižnji, zajedno sa skupinom menadžera iz Hrvatske, nisam taj grad mogao naći na karti. Rekli su mi – traži ga pod Gorki, tako se zvao do 1990. godine i bio je zatvoren za strance – kazuje Srećko.

Na zidu restorana Fiška počasno mjesto zauzima Srećkova fotografija s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj se susret dogodio 2006. godine u Rostovu na Donu.

– Gubernator ili župan ove oblasti bio je domaćin zasjedanja ruske vlade i svi ministri bili su pozvani na zajedničku večeru. Kako Putin ne voli masovnost, odlučio je sa županom proštetati se pokraj Dona i zaustavili su se u jednoj pivnici. Tada su pozvali nas kuhare iz hotela, i pod rotirkama smo bili za dvije minute dovezeni u tu pivnicu. Putin je ljubitelj piva i pitao me što bih mu preporučio za jelo. Složili smo mu pržene lignje i tartar, tako mu je pasalo da je tražio repete – prisjeća se Srećko Lončar, koji je svojedobno naslijedio Stevu Karapandžu kao šefa kuhinje u zagrebačkom restoranu Hipodrom.

>>Pogledajte sjajno navijanje Hrvata u Rusiji

U Rostovu na Donu, osim Srećka Lončara, najpopularniji i najpoznatiji Hrvat jest Stipe Pletikosa, nekadašnji vratar ovdašnjega ruskog premijerligaša. Plete je, zajedno s Osječaninom, današnjim igračem Napolija Hrvojem Milićem, bio redovit gost Fiške, jedinoga ribljeg restorana u ovom dijelu Rusije.

– Stipe je ovdje zaista legenda, bio je izabran za kapetana momčadi, a navijači su mu dva puta dodijelili nagradu ‘Srce’, kao najborbenijem, najsrčanijem igraču Rostova. Stipe je ovdje čak imao popust u buticima, ma ljudi su ga obožavali! Kod mene je jeo domaće specijalitete, pršut, fažol, krvavice... – kazuje Srećko, kod kojega su se u restoranu do prije koju godinu mogla kušati i autohtona hrvatska vina, za 200-tinjak kuna po butelji.

Ovdje su žene najljepše

Rosov je multikulturalni grad bogate povijesti, u kojemu žive Turci, Ukrajinci, Armenci, Rusi i Židovi. Postoji priča kako je Petar Veliki želio da upravo ovdje bude ruska prijestolnica, ali se u strahu od okruženja i teritorijalnih pretenzija susjeda, odlučio za današnji St. Peterburg. Govoreći o Rostovu, neizbježna tema su lokalne žene koje su, kaže Lončar, među najljepšima u Rusiji.

1/13

– Ovo je grad modernih, modno osviještenih, zapadnjački nastrojenih ljudi. Ovdje ćete vidjeti muškarce odjevene po najnovijoj modi, ali i gospođe od 60 godina u bijelim hlačama i tangama. Kada su Ćorluka i Olić dolazili u Rostov sa svojim klubovima, morali su nositi sunčane naočale da ne bi dobili “čireve na očima” od zagledavanja u rostovske ljepotice. Dvije misice Rusije su iz Rostova – kaže Srećko Lončar.

Restoran Fiška ima stalnu klijentelu, Srećko poznaje svakoga gosta i njihove omiljene specijalitete. Kava košta 12 kuna, boca finoga vina do 300-tinjak kuna, svakoga gosta-prijatelja, po starome ruskom običaju, dočekuje se svježe pečenim kruhom i soli..

Komentara 10

Avatar babas
babas
11:48 25.06.2018.

Imaju Rusi vrhunske restorane i odlične specijalitete,ali cijene vina su abnormalne,buteljke od 300 do 3000 kuna u vrhunskim restoranima. Bio prije desetak godina.

DU
Deleted user
10:02 25.06.2018.

Ali morao je pored njih sjesti i prvi jesti

SO
sokodnaranče
09:14 25.06.2018.

Poruka VLa: odselite se. Pluc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije