Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMOVA LEGENDA

Goran Jurić: Na Marakani mi je bilo fenomenalno, a u Dinamu – raj! Plavi su jači...

03.08.2021.
u 21:00

Dođe li ipak do sraza Dinama i Zvezde, bio bi to najatraktivniji, najnapetiji i najintrigantniji dvoboj četvrtoga pretkola Lige prvaka.

Prođe li Dinamo varšavsku Legiju, u 4. pretkolu Lige prvaka igrat će protiv pobjednika susreta Crvena zvezda – Šerif. Bio bi to prvi susret Zvezde i Dinama nakon trideset godina i on je doista izgledan budući da su Dinamo i Crvena zvezda izraziti favoriti protiv Poljaka i Moldavaca.

>>> Zvonimir Boban o neodigranoj utakmici Dinama i Crvene zvezde

Ta priča trećega pretkola Lige prvaka počinje se odvijati od 21 sat kada Crvena zvezda dočekuje Šerif u Beogradu, dok Dinamo dočekuje Legiju u srijedu u 20 sati.

– Ne bih se baš usudio reći da Crvena zvezda sigurno prolazi Moldavce – kaže bivši trener Šerifa Zoran Zekić i nastavlja:

Izbacili Albance i Armence

– Šerif svakih nekoliko godina složi vrlo solidnu momčad. Oni su u pretkolima s lakoćom izbacili Albance i Armence, dok me Zvezda nije impresionirala. Početak je sezone, momčadi se još uigravaju i sve je moguće. Šerif ima dvojicu brzanaca u napadu koji svakome mogu pobjeći, igraju s petoricom u obrani i izgledaju dosta dobro. Bude li tijesan rezultat u Beogradu, Šerif će u Tiraspolu imati dobre izglede.

Dođe li ipak do sraza Dinama i Zvezde, prvi bi se igrao 17. ili 18. kolovoza u Beogradu, a uzvrat sedam dana kasnije u Zagrebu. Bio bi to najatraktivniji, najnapetiji i najintrigantniji dvoboj četvrtoga pretkola Lige prvaka, treći u povijesti između hrvatskoga i srpskoga predstavnika. U ljeto 1997. godine Lige prvaka Dinamo je u 1. pretkolu izbacio Partizan (tada je Damir Krznar igrao u obje utakmice), a dvije godine kasnije Partizan je s ukupnih 6:1 eliminirao Rijeku u 2. pretkolu.

Crvena zvezda je 2005. godine u 2. pretkolu Kupa Uefe izbacila zaprešićki Inter s ukupnih 7:1.

Mostarac Goran Jurić (58) jedan je od 13-orice nogometaša koji su nastupali za oba kluba. U Beogradu je proveo tri i pol (1987.-1991.), u Dinamu četiri godine (1996.-2000.).

– Kako mi je bilo u Zvezdi? Fenomenalno! A u Dinamu? E, u Dinamu je bio raj, najljepši dani moje karijere! – kazao nam je jučer Jurić nakon saznanja da je moguć sraz njegova dva bivša kluba.

Prisjetio se svoga dolaska iz Veleža u Crvenu zvezdu.

– Kada je počelo prvenstvo, u prvih desetak kola nisam igrao. Bio sam rezerva pa sam nekoliko puta ušao u igru s klupe. No nakon što sam debitirao, u sljedeće gotovo četiri godine bio sam standardan u prvoj momčadi – nastavlja Jurić.

U Crvenoj zvezdi trenirali su ga Velibor Vasović, Branko Stanković, Dragoslav Šekularac i Ljupko Petrović. Jurić je s Crvenom zvezdom osvojio naslove prvaka 1988. i 1990. godine te Kup maršala Tita 1990. godine. Zašto ipak nije dočekao naslov europskog prvaka 1991.?

– Napustio sam Beograd dva mjeseca prije osvajanja europskog naslova. Vremena su bila teška, neizvjesna – dodao je Goran Jurić.

Smatrate li da je Crvena zvezda težak ždrijeb za Dinamu u pretkolu Lige prvaka?

– Zašto bi bila? Pratim Crvenu zvezdu, i dobra je, ali Dinamo je perjanica u ovom dijelu Europe. Jači je, i u postocima bih mu protiv Crvene zvezde dao 65 posto izgleda za prolazak – zaključio je Jurić, koji je s Dinamom osvojio četiri naslova prvaka te dva Hrvatska kupa.

Momčad Crvene zvezde po Transfermarktu vrijedi nešto više od 64 milijuna eura (Dinamo 133,3 milijuna eura), a najvredniji nogometaš u kadru joj je ofenzivni vezist Mirko Ivanić procijenjen na 6,5 milijuna eura. Crvena zvezda u 2. pretkolu Lige prvaka izbacila je kazahstanskog prvaka Kairat izgubivši prvu utakmicu s 1:2, a onda ga deklasiravši s 5:0 u uzvratu.

Posljednji sraz 1991. godine

Osim Gorana Jurića, za oba kluba, Crvenu zvezdu i Dinamo, nastupali su Branko Zebec, Mirko Stojanović, Milan Ćalasan, Mihajlo Petrović, Rajko Janjanin, Boro Cvetković, Tomislav Ivković, Milivoj Bračun, Robert Prosinečki, Nermin Šabić, Lee Addy i Luis Ibáñez.

Dinamo i Crvena zvezda međusobno su se sastali 105 puta u svim natjecanjima. Dinamo ima 34, Zvezda 38 pobjeda, a 33 puta bilo je neodlučeno. Posljednji susret Dinama i Crvene zvezde zbio se u svibnju 1991. godine u Maksimiru, kada su plavi slavili 3:2 u 33. kolu prvenstva tadašnje Jugoslavije.

Za Dinamo su tada nastupili: Ladić, Preljević, Gašpar, Petrović, Peršon, Ištvanić, Adžić (Židan), Mladenović, Šuker, Boban, Shala, a za goste Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Pančev, Momčilović, Binić (Savić).

Ispadne li Dinamo od Legije u 3. pretkolu Lige prvaka, nastupit će u 4. pretkolu Europske lige, a suparnik će mu biti poraženi iz sraza Ferencváros – Slavia Prag. Te utakmice na rasporedu su 19./20. te 26./27. kolovoza.

Komentara 1

RO
roland
22:20 03.08.2021.

Račun bez krčmara. Prvo i jedni i drugi moraju proći svoje protivnike, a to neće biti lako. Livaković i Petković moraju dići formu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije