Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formula 1

Ferrari se nada da će s novim bolidom prekinuti eru Mercedesa

Lewis Hamilton
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
16.03.2019.
u 22:40

Ove sezone Ferrari i Mercedes, odnosno Hamilton i Vettel, ponovno će biti glavni u borbi za naslov svjetskog prvaka

Testiranja su napravljena, momčadi sastavljene, a vozači su odmorni. Nije puno prošlo otkako je Lewis Hamilton osvojio peti naslov svjetskog prvaka formule 1.

Dva ga samo dijele do famozne “sedmice” Michaela Schumachera. 
Zato svi, pa i on, dobro znaju da novu sezonu ne smije protratiti.

Lewis Hamilton
1/6

Ono što je pokazao na predsezonskim testiranjima je obećavajuće. 
Naime, aktualni svjetski prvak (Mercedes) uvjerljivi je pobjednik ovogodišnjih testiranja kada je riječ o broju prijeđenih krugova. No, ni Ferrari nije zaostao.

Njegovi su vozači napravili najveću kilometražu novih pogonskih jedinica.

Vettel najveći konkurent

Hamilton je ipak bio najvredniji među vozačima.

Prešao je čak 638 krugova, Valterri Bottas je drugi s 86 krugova manje, a ferrarijevac Sebastian Vettel treći s 18 krugova manje od Bottasa. I baš će Vettel biti najveći konkurent Hamiltonu u borbi za naslov. Nije tajna da Nijemac već dulje vrijeme želi titulu. Prošle mu je sezone izmakla, no ove su mu šanse ponovno jednake kao i Britancu.

Vettel i Ferrari postigli su najbrže vrijeme na posljednjem danu predsezonskih testiranja dok je Mercedes pokazao brzinu na najmekšim gumama jer je Hamilton bio (samo) tri tisućinke sporiji.


Dokaz je to da su ponovno jako blizu i da će borba biti neizvjesna, a za to su zaslužne i promjene na bolidima s kojima su se sada upoznavali.

MaxF1 tako piše o svim modifikacijama koje su konstruktori napravili na bolidima, a nisu bezazlene u borbi za naslov. Poznato je da Mercedes već godinama koristi drukčiji nos od ostalih momčadi, bez središnje ekstenzije, a sada ga je suzio u prednjem dijelu kako bi ispod “kape” prolazilo više zraka prema podnici.

Osim rada na nosu, u Mercedesu su se poigrali i s krilima. Tako su modificirali ono prednje krilo nakon što su prvi tjedan bili jedina momčad čije su bočne ploče prednjega krila pokazivale prema unutra. Sad i kod njih pokazuju prema van.

Lewis Hamilton
1/6

Promjenama, vremenima, pripremom, ali i konkurencijom zadovoljan je Mercedesov prvi vozač Lewis Hamilton.

– Naša momčad, Ferrari i Red Bull su otprilike podjednako jaki u svim zonama, kada govorimo o razvoju bolida. No, vrijeme će sve pokazati – kaže Hamilton u čijoj su momčadi svi smireni.

Za razliku od njih, u Ferrarijevu taboru imaju drugih problema. Predstavili su novi F1 bolid za 2019. SF90 kojim obilježavaju 90. obljetnicu postojanja. 
San snova za njih bi bio kada bi baš ove sezone, nakon 11 godina, osvojili naslov.

Nadaju se da novi bolid može okončati Mercedesovu eru. Nakon Kimija Räikkönena koji je vozio sa Sebastianom Vettelom, njegovo je mjesto popunio mladi Charles Leclerc. Možda baš on i Vettel talijanskoj momčadi donesu prvi konstruktorski naslov od 2008. godine, a možda i prvi vozački od 2007. godine.

Bilo kako bilo, jedan vozač je nov, baš kao i bolid u kojemu će voziti. A ono što se na prvu na njemu vidi jest da je boja drukčija. Više nije sjajna kao prethodnih godina, a razlog je tome ušteda od nekoliko stotina grama.



Ni jedan dio nije isti

– Jasno je da smo pritiskali kako bismo poboljšali svaki detalj. Mislim da nema nijednog istog dijela kao i 2018. godine. Pritiskanje znači da moramo ići dalje od prethodnih granica – rekao je Ferrarijev inženjer Mattia Binotto.

Svi tako jedva čekaju 17. ožujka kada će se voziti prva utrka sezone. Tradicionalno, u Australiji. Ondje je prošle godine slavio Sebastian Vettel, koji se ovoj sezoni posebno veseli. Na testiranjima je bio neznatno brži od Hamiltona, ali dovoljno brz da zadovolji barem ego.

– Prošle su godine došli sa sjajnim bolidom, ali su ove godine još bolji. No, nisam zabrinut. Moramo se popeti na brdo i točno znamo kako – rekao je Vettel.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar doog_kool
doog_kool
07:23 17.03.2019.

Nadam se i ja, ali nista od toga ako je suditi po prvoj utrci...bit ce borba s red bullom ove sezone za 2 poziciju timski...a pojedinacno za 3 mjesto s verstappenom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije