Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog plenkovića

Nije dugo trebalo! Stanković uzvratio Bruni Kovačeviću nakon prozivke: 'Tko nema želudac...'

Foto: HRT screenshot, Matija Habljak/Pixsell
1/3
16.06.2020.
u 12:56

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević ocijenio je da ''taj intervju ni približno nije bio na nivou da bi bio odličan''.

Prošlotjedna emisija ''Nedjeljom u 2'' ponovno je izazvala burne reakcije u javnosti. U stolac nasuprot Aleksandra Stankovića sjeo je premijer Andrej Plenković, a na emisiju je netom nakon završetka reagirao i glavni ravnatelj HRT-a Bruno Kovačević.

Kovačević je ocijenio da ''taj intervju ni približno nije bio na nivou da bi bio odličan''. Naglasio je i kako smatra da novinarstvo u kojem se napada sugovornika ili mu se ne daje prostor da u intervjuu obrazloži svoje misli ''nije na nivou''. Sugovorniku se uvijek mora dati mogućnost da kaže svoje pozitivne stavove, dodao je Kovačević.

Foto: HRT

Nije dugo trebalo da svoju obranu iznese i Aleksandar Stanković putem društvenih mreža. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"S obzirom da se na službenom sastanku HRT-a tj. na sjednici Programskog vijeća jučer moglo čuti par primjedbi na emisiju koju sam 14. 6. radio s premijerom Plenkovićem, a kako na te primjedbe nemam mogućnosti odgovoriti koristim dobrog starog Šećerbega kako bih nešto rekao. Dakle, primjedba mojeg urednika je da emisija nije bila na nivou tj. da novinarstvo u kojem se napada sugovornika nije na nivou. Druga pak primjedba je bila da je to isljedničko novinarstvo.

Što se tiče nivoa moram priznati da se u njega ne razumijem, ali s obzirom na staž i kilometre u nogama mislim da mogu nešto reći o novinarstvu pa sad slijedi dociranje:
- novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti
- novinari ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue
- intervjui u kojima novinari samo klimaju glavom bez postavljanja potpitanja su promašaj
- zadatak novinara je da kritički propituje postupke vlasti
- tko nema želudac za takvo novinarstvo treba razmisliti o drugoj profesiji.
U skladu s napisanim skupa s kolegicom Majom Sever pripremao sam se za emisiju s premijerom Plenkovićem. Pokušali smo je bazirati na činjenicama, a ne na pukom dojmu tako da smo došli i do sljedećih podataka:
1. velik dio predizbornih obećanja iz 2016. HDZ nije realizirao (180 tisuća novih radnih mjesta, manji PDV, porast BDP za 5%, otkup Ine, izgradnja nove dječje bolnice…)
2. za mandata Andreja Plenkovića Hrvatska je zacementirala poziciju 2. najsiromašnije članice EU. To pokazuju podaci o BDP-u po glavi stanovnika i podaci o stvarnoj individualnoj potrošnji po glavi stanovnika. Izvor Eurostat
3. Na ljestvici poslovne konkurentnosti (Doing business ljestvica) Hrvatska je od 2015. pala za 11 mjesta.
4. U percepciji korupcije Hrvatska je od 2015. pala za 13 mjesta. Izvor Transparency international
Dakle to su pitanja koja su bila postavljena premijeru. Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve.

E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2.

…a isljedničko novinarstvo? Ma...", napisao je Stanković.

Foto: Daniel Pavlić

 

Komentara 122

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
13:59 16.06.2020.

Stanković je u ovom slučaju potpuno realan . Problem nastaje kad netko “njemu podoban “ sjedi nasuprot njemu . U takvim situacijama zaboravlja sve ovo kaj je u članku naveo . Bit neovinarstva je objektivnost i nepristranost a tog kod nad nema

EL
EldersWisdom
13:35 16.06.2020.

Nisu problem pitanja nego cinjenica da Aca ne zeli odgovore koji nisu onakvi kakve je on zamislio, pa prekida sugovornika i ne da mu da zavrsi misao. I to ga prekida napadno i bezobrazno. Steta da Bernardic nije dosao u NU2 pa da se usporedi Acin stil kad mu je sugovornik politicki istomisljenik. A cinjenica da Maja Sever radi u NU2.... jasno pokazuje da tu o nekom nepristranom novinarstvu nema govora. Ona nije novinarka nego politicka aktivistica.

Avatar Edgedancer
Edgedancer
13:56 16.06.2020.

Hahaha kad Stanković napiše da "novinar ne smije dogovarati pitanja s gostom" 😂 neprocjenjivo. Kako s kojim Stankovitju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije