Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odabrao Đelo Hadžiselimović

Legendarni urednik HRT-a nakon 41,5 godina biranja ide u mirovinu

Đelo Hadžiselimović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
13.10.2015.
u 14:00

Na HRT je stigao kao suradnik Lazi Goluži i Miri Mahečiću koji su bili alfa i omega kvizova i premda je bio došao nakratko, da upozna medij, ostao je desetljećima

Prošla je točno 41,5 godina i danas je moj zadnji dan rada na HRT-u! Evo baš sjedim sa svojim kolegama i malo feštamo tim povodom – kazao je jučer odlično raspoloženi, upravo umirovljeni HTV-ov urednik Đelo Hadžiselimović, čovjek koji je godinama za nas birao samo najbolje, bilo da se radi o dokumentarnim emisijama ili filmovima.

Na putu za Istru

– Vrijeme je doslovno proletjelo. E sad, hoće li mi nedostajati svakodnevni odlazak na Prisavlje i što ću raditi i čime ću se baviti, molim vas pitajte me za mjesec dana kada se slegnu dojmovi. A do tada idem put Istre, gdje ću se baviti isključivo uživanjem – veli Đelo, koji je u Zabavnom programu HRT-a kao apsolvent komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu počeo raditi 1974. godine. Na HRT je stigao kao suradnik Lazi Goluži i Miri Mahečiću koji su bili alfa i omega kvizova i premda je bio došao nakratko, da upozna medij, ostao je desetljećima. Svidjelo mu, kaže, a svidio se i on njima. Još više svidio se gledateljima. Pojam "odabrao Đelo Hadžiselimović" postao je opće mjesto.

Uvijek osluškivao publiku

Po njemu je nazvan glazbeni album, političari su htjeli koristiti slogan u svojoj kampanji, tiskale su se majice s njegovim likom, a njegovo ime na odjavnoj špici nepogrešiv je pokazatelj da ste odgledali dobar dokumentarac, jedan od onih na kojima su odrasle i obrazovale se generacije televizijskih gledatelja.

Popularizacija dokumentaraca krenula je od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, odnosno 1986. godine kada je Đelo s Mignon Mihaljević počeo raditi Program Plus. Tada počinje sustavno prikazivanje dokumentaraca i putopisa, među kojima Đelo i danas ističe one Davida Attenborougha. Gledatelji su odlično reagirali na priče iz svijeta životinja, šaleći se da sve što znaju o životinjskom svijetu znaju iz dokumentaraca koje je odabrao Đelo, a prikazani u jutarnjem terminu radnim danom, postizali su veću gledanost od većine emisija u udarnom terminu. Ni Đelo nikad nije skrivao da voli svoj posao koji mu je omogućavao da puno putuje i gleda i bira najbolje uratke. Na pitanje po kojim je kriterijima birao uvijek bi kazao: Jednostavno, nastojim osluški­vati želje publike. Teško će ga tko zamijeniti.

>> Đelo Hadžiselimović nakon 41 godine odlazi u mirovinu

Komentara 26

Avatar mery11
mery11
14:28 13.10.2015.

Baš mu je bio težak posao ...otići na sajam dokumenta-raca i kupiti najbolje dokumentarce... zašto nije napravio vlastiti dokumentarac pa ga HTV prodao i zaradio kao što rade najveće svjetske TV kuće ...meni stvarno nisu jasn likovi koji pišu ou o ovakvim likovima..."odabrao Đelo" ...kao ne bih ja ili neko drugi mogao odabrati isto to...kao njegov posao ravan je nauci Kvantne fizike ...Uhljeb!!

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
15:11 13.10.2015.

napokon

PP
PRAS PRAS Jimbo35
09:26 14.10.2015.

Djelo Hadjiselimovic? Pazi posla: biranje dokumentaraca. "Odabrao Djelo Hadziselimovic". Tko je sljedeci? Mujo Mujic?? Nije ni ccudo da nam je vecina mladih neinteligentna kad nas obrazuju ovakvi outsideri. Dok nasa hrvatska mlada inteligencija bjezzi van, razni Hadziselimovici i Tariqi "rade" za HTV, generator dugova upravo zbog takvih, a zapravo poziraju za finu lovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije