Naslovnica Showbiz TV

Legendarni urednik HRT-a nakon 41,5 godina biranja ide u mirovinu

Na HRT je stigao kao suradnik Lazi Goluži i Miri Mahečiću koji su bili alfa i omega kvizova i premda je bio došao nakratko, da upozna medij, ostao je desetljećima
13. listopada 2015. u 14:00 26 komentara 2037 prikaza
Đelo Hadžiselimović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Prošla je točno 41,5 godina i danas je moj zadnji dan rada na HRT-u! Evo baš sjedim sa svojim kolegama i malo feštamo tim povodom – kazao je jučer odlično raspoloženi, upravo umirovljeni HTV-ov urednik Đelo Hadžiselimović, čovjek koji je godinama za nas birao samo najbolje, bilo da se radi o dokumentarnim emisijama ili filmovima.

Na putu za Istru

– Vrijeme je doslovno proletjelo. E sad, hoće li mi nedostajati svakodnevni odlazak na Prisavlje i što ću raditi i čime ću se baviti, molim vas pitajte me za mjesec dana kada se slegnu dojmovi. A do tada idem put Istre, gdje ću se baviti isključivo uživanjem – veli Đelo, koji je u Zabavnom programu HRT-a kao apsolvent komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu počeo raditi 1974. godine. Na HRT je stigao kao suradnik Lazi Goluži i Miri Mahečiću koji su bili alfa i omega kvizova i premda je bio došao nakratko, da upozna medij, ostao je desetljećima. Svidjelo mu, kaže, a svidio se i on njima. Još više svidio se gledateljima. Pojam "odabrao Đelo Hadžiselimović" postao je opće mjesto.

Uvijek osluškivao publiku

Po njemu je nazvan glazbeni album, političari su htjeli koristiti slogan u svojoj kampanji, tiskale su se majice s njegovim likom, a njegovo ime na odjavnoj špici nepogrešiv je pokazatelj da ste odgledali dobar dokumentarac, jedan od onih na kojima su odrasle i obrazovale se generacije televizijskih gledatelja.

Popularizacija dokumentaraca krenula je od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, odnosno 1986. godine kada je Đelo s Mignon Mihaljević počeo raditi Program Plus. Tada počinje sustavno prikazivanje dokumentaraca i putopisa, među kojima Đelo i danas ističe one Davida Attenborougha. Gledatelji su odlično reagirali na priče iz svijeta životinja, šaleći se da sve što znaju o životinjskom svijetu znaju iz dokumentaraca koje je odabrao Đelo, a prikazani u jutarnjem terminu radnim danom, postizali su veću gledanost od većine emisija u udarnom terminu. Ni Đelo nikad nije skrivao da voli svoj posao koji mu je omogućavao da puno putuje i gleda i bira najbolje uratke. Na pitanje po kojim je kriterijima birao uvijek bi kazao: Jednostavno, nastojim osluški­vati želje publike. Teško će ga tko zamijeniti.

>> Đelo Hadžiselimović nakon 41 godine odlazi u mirovinu

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar mery11
    mery11:

    Baš mu je bio težak posao ...otići na sajam dokumenta-raca i kupiti najbolje dokumentarce... zašto nije napravio vlastiti dokumentarac pa ga HTV prodao i zaradio kao što rade najveće svjetske TV kuće ...meni stvarno nisu jasn likovi koji pišu o ... prikaži još!u o ovakvim likovima..."odabrao Đelo" ...kao ne bih ja ili neko drugi mogao odabrati isto to...kao njegov posao ravan je nauci Kvantne fizike ...Uhljeb!!

  • PRAS PRAS Jimbo35:

    Djelo Hadjiselimovic? Pazi posla: biranje dokumentaraca. "Odabrao Djelo Hadziselimovic". Tko je sljedeci? Mujo Mujic?? Nije ni ccudo da nam je vecina mladih neinteligentna kad nas obrazuju ovakvi outsideri. Dok nasa hrvatska mlada inteligencija bjezzi van, razni Hadziselimovici i Tariqi "rade" ... prikaži još! za HTV, generator dugova upravo zbog takvih, a zapravo poziraju za finu lovu.