Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZOČARANI

Hrvati u kaotičnom SAD-u: ‘Ovo je prava noćna mora’

Foto: PIXSELL
1/5
05.06.2020.
u 07:00

Domaće zvijezde koje već godinama žive i rade ‘preko bare’ u strahu su zbog nasilja na ulicama New Yorka

Ubojstvo Georgea Floyda u Minneapolisu izazvalo je nemire u cijeloj Americi, a taj stravični čin unio je nemir i u živote Hrvata koji žive i rade s one strane Atlantskog oceana. Jedan od njih je i glumac Goran Višnjić.

“To što se dogodilo Georgeu Floydu tragično je i neoprostivo i nije se smjelo dogoditi, točka. Znam da je ponekad neugodno govoriti o tome, neugodno se naći na udaru negativnih komentara, treba šutjeti i ne govoriti o važnim stvarima jer ti si samo ‘glumac’... Ali... Georgea Floyda je ubila osoba koja nas je sve trebala štititi jednako. Ubio ga je policajac, a njegovi kolege nisu napravili ništa da ga spriječe. Jednostavno ne mogu šutjeti, ljutit sam i tužan”, napisao je glumac koji je pratitelje podsjetio na Colina Kaepernicka, bivšeg igrača američkog nogometa koji je prije četiri godine kleknuo za izvođenja američke himne, u znak protesta zbog policijskog nasilja.

Višnjić traži prekid šutnje

“Sjećate li se Colina Kaepernicka i ostalih igrača koji su mirno kleknuli? To me podsjeća na riječi Johna F. Kennedyja: ‘Oni koji onemoguće mirnu revoluciju neizbježno će dovesti do nasilne revolucije.’ Svi moramo ustati kao zajednica, kao jedan i prekinuti šutnju”, napisao je Višnjić uz fotografiju i citat Martina Luthera Kinga.

1/10

Zagrebački reper Steve Mešić, poznatiji pod umjetničkim imenom Ludi, prije pet godina odselio se u New York. Tamo je nedavno i snimio novi spot “Hladan svijet”. – Kompleksno je govoriti o tome kao stranac u Americi. Svi bismo trebali biti ravnopravni bez obzira na vjeru, rasu i mjesto odakle dolaziš. Da su policajci bili odmah privedeni pravdi, do ovoga ne bi ni došlo. Ovakvih slučajeva je bilo i bit će i to je velik problem današnjeg društva. Pogledajte slike s prosvjednicima koji rade nerede diljem Amerike. Više od 90% posto njih su klinci. Tinejdžeri – kaže reper.

– Oni stariji i mudriji šalju pozitivne poruke i pozivaju na mirne prosvjede i zajedništvo. Trebamo svi početi najprije od sebe i počistiti svoje dvorište. Onda će se dogoditi i pozitivne promjene. Ulagati u sebe i svoj rast. Pomoći drugima da rastu jer tako svi dobivamo. Odgajati klince poštenju i moralu jer ništa stvoreno preko noći ne traje. Kad netko krvavim radom stvori nešto svoje, onda poštuje i razumije tuđi uspjeh i ne pali tuđe automobile, dućane i kuće. Neredi su u mnogim dijelovima New Yorka i situacija je svakim danom sve gora. Na snazi je policijski sat koji je uveden sve do nedjelje, svaki dan od 20 sati do 5 ujutro, kada grad pokušava opet prodisati. Ne bojim se i pokušavam se hraniti samo pozitivom, ali da, ovo je prava noćna mora – kazao nam je Ludi.

Osjećaj težine i boli

Glumica Mira Furlan dosad je već nekoliko puta žestoko kritizirala američkog predsjednika Donalda Trumpa, a to je i ponovila u svom posljednjem medijskom istupu. – Ovdje je stvar postala apsolutno politična. Kontrole nema, republikanci otvaraju, demokrati zatvaraju... Republikanci hoće da biznis ide dalje, jedan od njih je u jednom trenutku čak izjavio da stare ljude treba žrtvovati za mlade. Otvorimo sve, pa tko preživi, ako si star, sorry. A Trump? Ne zaslužuje da se o njemu uopće govori. To je greška svih nas, cijelog svijeta, što mu dajemo ono što mu treba – rekla je glumica, koja je situaciju u Americi usporedila i s raspadom Jugoslavije. – Mi smo veterani raspada. Mi znamo kako sve to izgleda, zato je meni sve to što se događa u Americi i prije virusa – déjà vu. Duh je pušten iz boce kao i kod nas. Mi smo vidjeli, naš primjer nam kaže, jednom kada ga pustiš, on neće tek tako ući – mišljenja je Furlan.

Pjevačica Tatjana Cameron Tajči ne krije strah zbog kaosa koji vlada Amerikom.

– Osjećam težinu i bol zbog svega što se događa. Problem je dubok, vrlo dubok. Mislim da je čak i gore nego kad sam stigla u Ameriku – otkrila je Tajči.

 

Ključne riječi

Komentara 6

SV
sveznam1
07:52 05.06.2020.

moja sestricna radi u USA i pitam ju kako je tamo kod zaposljavanja da li gleda otkud si nacionalnoist vjera itd?Kaze ona ne nije to vazno toliko ,a pitam ju rasizam kaze ona: ja sam prije dolaska u usa imala sasvim drugo misljenje o crncima medutim to se promijenilo zivotom u Americi

SB
sinisa.budimir.18
08:27 06.06.2020.

Ko bi zivio sa njima !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije