Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO PERVAN

Europska unija debela je laž, horor je pasti pod njihovu kapu

Željko Pervan
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
15.05.2018.
u 11:45

Hrvatski komičar večeras gostuje u Sarajevu, a uoči nastupa u intervjuu za Radio Sarajevo govorio je o komediji, ali i o stanju u regiji te Europskoj uniji

Željko Pervan večeras sa svojim stand-upom gostuje u sarajevskom Domu mladih, a uoči nastupa dao je intervju za Radio Sarajevo, u kojem je, između ostalog, progovorio i o stanju u zemljama u regiji.

– Promjene jesu teške i traju dugo, ali su nam neophodne. Posebno promjene svijesti u svim zemljama regije – kazao je Pervan koji smatra kako danas nije teže biti duhovit nego prije 35 godina kada je počinjao.

– Hamlet je pisan 1602. godine, on dvoji o tome što da radi protiv mora nevolja, svakakvih događanja. Uzet' mač pa se boriti ili sebe maknuti, to je jedina borba. Dakle, potpuno je ista stvar i danas. Prije je također postojala ekipa u odijelima, sa "šnalama na kravatama" da ne bi kravatom povukli po janjetini dok jedu, a tako je i danas. Mislim da svjetske stvari ostaju iste, neki se snađu – moćnici, beskrupulozni, neki to nisu. Lažni umjetnici, lažni razni ljudi, svi žive na grbi, a čovjek u rudniku kopa ugljen. Prema tome, odnos prema toj ekipi uvijek je isti, 30 godina ništa se nije promijenilo među ljudima. Sve je isto – zavist, zloba, podmetanje, ljubavi, pravljenje djece. Sve je isto – smatra Pervan.

Pervan je progovorio i o Europskoj uniji čija je Hrvatska članica, a Bosnu i Hercegovinu tek očekuje ulazak.

– EU vam je neka obećana zemlja, utopija... Vi gledate jednu Njemačku ili Nizozemsku ili Engleziće, još malo. Tada dobivate dojam da ćete biti isti. Međutim, to je debela laž, jer glavna ideja EU jest da su isti zakoni i da se kapital može probiti a da se ne moraju svakih 100 kilometara drugi zakoni poštovati. Tako da se njihov novac, koji je nagomilan, može kretati. Recimo, jedna Norveška koja nije u EU, ali nema veze, ima 750 milijardi dolara viška... Ima ih dosta takvih i što će oni nego kod plemena kupovati sve što vrijedi. To je borba za resurse, za ono što su oni potrošili, a mi imamo jer smo tupavi pa ne znamo to trošiti. To je ideja EU, nije ideja unije plemenita, to sam oduvijek govorio, a danas to mislim još više. Nije to budućnost za zemlje regije i jedino se mogu na silu uvesti neki zakoni kod nas koji su kod njih dobri. Pasti pod njihovu kapu, to je horor. To nije rat – da vas sad osvoje, iako bi i to mogli, jer sada nije kulturno osvajati vojskom nego se to radi novcima, firmama, bankama. Dakle, đubrad kupi koncesije, kupi sve što vrijedi i uzme, a vama daju obećanja. A narod ispaćen jedva čeka da recimo jedan Nijemac, fin gospodin – solo brkovi, žuti, u odijelu – kaže: "E, vi ćete isto k'o i mi. Pa ne fali nama unija s nekim da bismo bili isti kao i oni, nego fali promjena svijesti." Nema tamo ono – čik na cesti ili peku janjce usred Berlina nego je potrebna promjena u glavi – rekao je Pervan.

Ključne riječi

Komentara 7

PA
pavel1001
12:29 15.05.2018.

bravo Željac,to je to.

DU
Deleted user
13:12 15.05.2018.

"Dakle, đubrad kupi koncesije, kupi sve što vrijedi i uzme, a vama daju obećanja. ", Ok, a što drugačije rade naši domaći tajkuni? Ovi iz EU barem znaju gospodariti pa ne upropaste sve što dotaknu.

MA
maziko
13:06 15.05.2018.

Smatrao sam ga pamtnijim. Pametovat zna, i to je to. Ajmo dalje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije