Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA (NE)STEŽE BLAGDANSKU POTROŠNJU

Prve procjene: Hrvati će kao i lani na kupnju u prosincu potrošiti 12 milijardi kuna

26.11.2008.
u 12:16

Na predblagdansku kupnju koja nas očekuje u prosincu do sada se u pravilu trošila polovica prosječnoga osobnog dohotka u Hrvatskoj često potpomognutog i božićnicima, koje isplaćuju sva državna i javna poduzeća te dobar dio privatnih tvrtki.

Prema prvim procjenama, potrošnja neće biti mnogo drugačija ove godine u usporedbi s onima iza nas, iako je kriza ove jeseni zakucala na vrata, a s najviših državnih razina zaprijetilo stezanje remena.

Upravo suprotno – očekivanja su javnosti, a mnogi sociolozi potrđuju da hrvatski građani baš kad je vrijeme najveće krize, znaju najviše trošiti, jer im je to, komentiraju, posljednji užitak prije nego što počne odricanje.

Ovogodišnja potrošnja, prema prvim procjenama, mogla bi biti na istoj razini kao i lanjske 2007. godine. Odnosno, prema prvim računicama 12 milijardi kuna potrošit će se u prosincu na blagdansku kupnju, ocjena je Gorana Bakule, savjetnika za gospodarstvo Nezavisnih hrvatskih sindikata dodajući da je taj iznos istovjetan onom kojega smo potrošili prošle godine. A kriza tada nije visila nad glavama.

I umirovljenici masovno u blagdansku potrošnju
Hrvatski građani, od kojih je većina uvijek živjela iznad svojih mogućnosti, krpajući proračun od mjeseca do mjeseca različitim “financijskim” taktikama - od minusa na tekućim računima do kupovine na cijeli dijapazon kreditnih kartica, ovogodišnje predblagdansko shopping ludilo stoga čini se da ipak ne dočekuju drugačijih, štedljivijih navika.

Da neće biti štednje svedoči i podatak od 950 milijuna kuna koliko do 20. prosinca Vlada mora isplatiti kao ratu duga umirovljenicima, a dobar dio tih sredstava slit će se upravo u potrošnju.

Novac od dionica otići će na blagdanske poklone
Izdašnu prosinačku potrošnju pomoći će, smatra Bakula i dio sredstava koje su hrvatski građani, obeshrabreni stanjem na financijskim tržištima povukli s hrvatske burze. Mali dioničari, dio koji je po prvi puta zaigrao s dionicama očekujući dobit, ustvari su ove godine, što na kupljenim vrijednosnim papirima, što na ulaganjima u investicijske fondove izgubili 2/3 vrijednosti koje su uložili. Povučeni novac s burzi, ističe gospodarski savjetnik NHS-a, uložit će se u potrošnju, napose blagdansku.

Ne očekuju nas blagdanska sniženja radi povećane kupnje
A u blagdanskoj košari naći se će puno toga – uobičajeno obilje hrane, ali i tehničke robe, dosta odjeće, luksuzne kozmetike i parfema, dalekih putovanja, pokoji novi automobil. Hrvati i nadalje troše kao što je to I do sada bio običaj. Dok se u Europi na sve načine trgovci nastoje dodvoravati kupcima koji su pod udarom krize smanjili potrošačke apetite, počeli štedjeti, manje posjećivati prodajne centre, domaći trgovci o tome još ne razmišljaju. Jer domaći kupac još nije posustao u “natrpavanju” košara. Naime, kako procjenjuje Bakula, ako nas I dočekaju nekakvi popusti po trgovačkim centrima oni neće biti ni približno izdašni kao preko granica naše zemlje, gdje na sve načine žele potaknuti potrošnju. Naše navike se nisu puno promijenile, a u tim uvjetima, dok nije niti kupovina posustala, teško da se možemo nadati i popustima.

Želite prijaviti greške?