Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Srpske premijerke optužene da su ustaške 'unučice'

Nažalost, nacionalizmom, kakav je Govedaričin, najlakše se pridobiva narod. Vjerojatno je to naučio od svog ideologa Radovana Karadžića
18. rujna 2018. u 08:32 6 komentara 3677 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Otežavajuća okolnost srpskim političarima za pobjedu na listopadskim izborima u BiH je imaju li bilo kakve hrvatske korijene. Osobito ženama. Za sada je taj “grijeh” najžešće zamjeren premijerki RS-a Željki Cvijanović, koja je članica Dodikova SNSD-a i kandidatkinja za predsjednicu RS-a. Predsjednik Karadžićeva SDS-a Vukota Govedarica optužio ju je da joj je djed Pejo Marić bio ustaški satnik “koji je palio srpska sela oko Dervente, a ujak bojovnik HVO-a”. Naglasio je kako nije problem njezino hrvatsko, nego “ustaško podrijetlo”.

Željka Cvijanović Prljava kampanja u BiH Kandidatkinja za predsjednicu RS-a nazvana ustaškom unukom

Inače, Željka Cvijanović rođena je u Tesliću, otac joj je Srbin, a majka Hrvatica. Lider SDS-a iskoristio je tu činjenicu za diskreditiranje političkih suparnika. Povezao je Željkinu “hrvatsku nacionalnost” s brojnim događajima koji su vezani uz ustaške obračune sa Srbima. Time je još više radikalizirao srpsku političku scenu, a na optužbama zaradio i poneki predizborni bod. Zapalio je društvene mreže, koje gore mržnjom. Govedarica, koji pati od nedostatka karizme i svojom političkom neprepoznatljivošću podsjeća na Bernardića u Hrvatskoj, napadom na ženu konačno je kao ratoborni muškarac postao prihvatljiv svojim biračima u Republici Srpskoj.

Nažalost, nacionalizmom, kakav je Govedaričin, najlakše se pridobiva narod. Vjerojatno je to naučio od svog ideologa Radovana Karadžića. A ako ne od njega, onda od nekog od drugih kadrova te stranke, posljedice čijeg djelovanja još se osjete u BiH i šire. Nitko ne razmišlja o posljedicama paljenja takvih nacionalističkih vatri. One možda počnu kao iskre, ali ako se rasplamsaju, pretvaraju se u požare koji uništavaju sve pred sobom. Nerijetko i one od kojih je iskra krenula.

'DISKRIMINIRANA SAM' Srpska premijerka prvi put o svom intimnom životu: Zovu me dečko, sultanija...

U vremenu dok su još svježa sjećanja na srpsko-hrvatske sukobe i u Hrvatskoj i u BiH, takvim zapaljivim izjavama potpiruje se napetost. Pri tomu se, kao u spomenutom slučaju, ne preza ni od “istraga” po grobljima. Navodno su se “argumenti” za diskreditaciju Željke Cvijanović kao Hrvatice tražili na nadgrobnim spomenicima. Od mrtvih se traži da politički pokopaju svoje žive. I nije Govedarica, nažalost, usamljen primjer. Ni u brojenju krvnih zrnaca ni u potpaljivanju međunacionalnih vatri. I Aleksandar Vučić ponovno je provokacijama izazvao revolt Hrvata.

Podigao je srpsko-hrvatske tenzije iako je i sam često meta radikalnih krugova u svojoj zemlji koji ga optužuju za izdaju i pokušavaju diskreditirati ne birajući metode. Jednako tako i njegove najbliže suradnike, jer nisu samo premijerki RS-a prebrojavali hrvatska krvna zrnca. Sa sličnim prozivanjem suočila se i premijerka Srbije Ana Brnabić. I ona ima hrvatske korijene. Njezin djed Anton Hrvat je s Krka. Samo se ne zna je li, poput djeda Željke Cvijanović, imao veze s ustašama. Kakvog li apsurda – obje srpske premijerke su Hrvatice. Tako barem tvrde srpski radikali koji ih, valjda u nedostatku drugih argumenata, anatemiziraju hrvatskim podrijetlom. Prokleta prošlost!

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • klasika:

    Na hrvatskim portalima muslići i srbići ne posustaju u širenju mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima. Zlo dakle postoji i dela.

  • Armagedon:

    baš zgodno i kod komšija ista priča kao i kod nas..... čiji je djed bio ustaša, čiji partizan...... mi smo svi tako isti i tako jadni i mali i nadalje se koljemo virtualno i putem medija, .... dođi čovječe mi ... prikaži još!i smo zemlja na Balkanu.... i nikada nećemo s njega otići ..... gdje god u svijet pošli.... Balkan je u nama....ili kako poslovica kaže možeš istjerat ljude sa Balkana, ali nikad Balkan iz ljudi.....

  • mikrogrizzly:

    Po tim mjerilima, za vrijeme Milanovićeve Vlade je preko pola ministara imalo kokardašku dedovinu, zar ne? Inače, imam gadnih iskustava s pola-a-pola likovima, koji bukvalno mijenjaju opterećenje na skiji/smučki kako vjetar puše u dotičnim godinama i malo su na jednu ... prikaži još! stranu, a malo na drugu stranu - gazeći pri tome one koji nemaju taj luksuz da imaju obiteljska stabla hrv./srpskog podrijetla. Tako da je pitanje što bi dobili, a da ih SDS nije uštopao - sjetimo se ogavnih izjava srpske premijerke o Hrvatima, kad je udarala "batudu" skupa s Vučićem.