Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Puca li savez Plenkovića i Pupovca, ili će jedan 'Hristos se rodi' spasiti stabilnost?

Možemo li mi onda sad početi razmišljati o izmjenama hrvatskog Izbornog zakona koji je skrojen po mjeri 2 krila partije i koji nas je doveo do toga da su jezičak na vagi svake parlamentarne većine Pupovčeve ucjenjivačke trupe pa je Hrvatska onemogućena za bilo kakvu krucijalnu reformu?!
16. prosinca 2017. u 16:23 17 komentara 4158 prikaza
Andrej Plenković i Milorad Pupovac

Prilikom samo još jednog cirkusa oko izbora za članove Nadzornog odbora HRT-a, raspravljalo se o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove NO-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Eduard Kunštek.

Milorad Pupovac E. Petranović Pupovčeve Novosti napale one koji ih financiraju i zabile autogol

Na koncu je Kunštek dobio crveno svjetlo od predlagatelja, a nakon pritiska vječitog borca za „naš HRT“ Nenada Stazića kao predvodnika oporbe koja vrišti kako jedan od 4 člana NO-a mora biti iz redova njegove partije, jer ne daj Bože kako bi hrvatski gledatelji preživjeli bez jednog SDP-ovca u NO odboru jedine im nacionalne televizije. Kao da ova 3 iz drugog krila partije nisu dovoljna.

U toj raspravi, značajnu je ulogu i također pritisak prema izboru za HDZ-ovu televiziju osim Stazića vršio višenamjenski i svevremenski profesionalni Srbin Milorad Pupovac (SDSS). 

Pupovac je u raspravi o imenovanju četiri člana NO HRT-a, izrazio zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da SDSS "kao dio vladajuće koalicije nije u tome sudjelovao ni konzultativno ni nekonzultativno"."A doprinijeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta", rekao je Pupovac i poručio: "Moju ruku više neće imati". 

Nakon toga, probudila se sumnja kako Pupovčev SDSS i manjinci koje on godinama suvereno predstavlja u Saboru prestaju podržavati tanku vladajuću većinu te kako se Plenkovićeva „politička stabilnost“ počela tresti. Ne, to naravno nije točno. Ovo je samo novi igrokaz u režiji Milorada Pupovca s ciljem da pokaže još malo lažnog otpora prema HDZ-u i smiri onaj dio svoje glasačke mašinerije koja se ne slaže s koalicijom u kojoj je važna frakcija Vasina bojna te koja je u ne tako davnoj bivšoj vlasti za ministra postavila Hasanbegovića.

Pogledajte kako je HRT ostao bez elitnog sporta:

Andrej Plenković i Milorad Pupovac
1 / 11
HRT ostao bez elitnog sporta

Za Hrvatsku bi najbezbolnije bilo kad bi se te lažne trzavice u profesionalnom većinsko-manjinskom savezu završavale uz jedan diplomatski „Hristos se rodi“ i nekakve usmene isprike ili trostruke poljupce, no kad se Pupovac usprotivi vlastitoj koaliciji to u pravilu znači još malo pozicija za „Srbe u hrvatskim šumama“, još koja tisuća za tjednik Novosti i njegove pisce koje koristi za širenje mržnje da mu daju priliku za kontriranje istima te skori odlazak u Beograd na ugodna ćaskanja s umivenim Četnicima kako bi upozorio na ugroženost Srba u Hrvatskoj… U vrijeme pisanja ovog teksta, vidio sam da u Novostima izlazi intervju s bivšim nogometašem Mariom Stanićem, jednim od poraženih u izboru za predsjednika HNS-a koji je bio u timu Darija Šimića. To je samo još jedan primjer koliko srpski tjednik Novosti radi ono za što se deklarativno zalaže, a to je zaštita prava nacionalnih manjina. Jer kakve veze sa srpskom nacionalnom manjinom imaju izbori za HNS, Dario Šimić ili Davor Šuker?

Stvarno je postalo zabrinjavajuće koliko profesionalni Srbi u Hrvatskoj imaju utjecaja na važne odluke u državi te na koje sve načine ucjenjuju sve Vlade koje su do sada podržavali. Pišem profesionalni, jer ovdje ne mislim na srpsku nacionalnu manjinu koja zaslužuje apsolutno sva prava koja joj zakonski pripadaju te je svakome jasno da nacionalna manjina ima pravo na njegovanje običaja i ravnopravnost. No, ovi profesionalci i ostala elita to nisu, već su ucjenjivači okupljeni oko etnobiznismena zbog kojeg se vrtimo u limbu nakaradnog Izbornog zakona kojeg se niti jedan relativni pobjednik izbora ne usudi dirati. Na ne tako davnu inicijativu o izmjeni Izbornog zakona koju sam podržao kritizirali su nas da „nije vrijeme za to“ zbog previranja u Bosni i Hercegovini te nadolazeće presude u Haagu.

Željka Markić MATE MIJIĆ Četiri razloga zašto novi Markićkin referendum neće uspjeti

Hrvatska šestorka je presuđena i stavljen je ogroman teret na leđa RH, a prijedlog hrvatskih stranaka u BiH parlamentu o izmjeni tamošnjeg Izbornog zakona koji diskriminira konstitutivni hrvatski narod netragom je „nestao“ s dnevnog reda… Jasno je da će prevladavajuća bošnjačka politika na krilima osuđujuće presude šestorki taj zakon svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima pokušati satrati prije nego li dođe do prave rasprave.

Možemo li mi onda sad početi razmišljati o izmjenama hrvatskog Izbornog zakona koji je skrojen po mjeri 2 krila partije i koji nas je doveo do toga da su jezičak na vagi svake parlamentarne većine Pupovčeve ucjenjivačke trupe pa je Hrvatska onemogućena za bilo kakvu krucijalnu reformu?! Ili ni sad nije vrijeme za to, jer ne smijemo rješavati ključna unutarnja pitanja zbog problema oko izgubljene arbitraže sa Slovenijom, izgubljene arbitraže s Mađarskom oko MOL-a ili još nekog posrtaja državništva i naše loše vanjske politike?

Burna rasprava Odbor za medije odlučio o imenovanju Eduarda Kunšteka u NO milijan brkić Kontrolira li Plenković HDZ? ‘Brkića se boje i kad ništa ne radi, pa zato konstruiraju’ Andrej Plenković NINO RASPUDIĆ Amsterdamska u sjeni 'Ivo Lola koalicije'

 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Marko1337:

    Ne bi bilo svih tih cirkusa sa srbima da imaju ista prava u Hrvatskoj, kao Hrvati u srbiji, tim više što su svi ti srbi sudjelovali, direktno, indirektno, latentno i na brojen druge načine protiv Hrvata. Davno je trebalo ponoviti ... prikaži još!i nekoliko traktorijada.

  • tolitol:

    Opet izvrstan komentar. Bez promjene izbornog sustava i njegova usklađivanja sa stanjem u zapadnoj Europi, ništa od napretka. Živimo u partitokraciji u kojoj nam sudbinu kroje partijske vođe i politički trgovci s podrškom koja se mjeri u promilima. Dok se ... prikaži još! ne promjeni izborni sustav nema demokracije, a bez demokracije teško da ćemo ikada iz socijalizma prijeći u tržišno gospodarstvo. A bez tržišnog gospodarstva nema napretka.

  • hrza:

    Kad nije puko savez kad je podignuta optužnica za Banske Dvore onda nikad i neće.