Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Kod nas ne postoji zaštita manjinskih vlasničkih prava

Državno odvjetništvo i sudovi jedini mogu vratiti povjerenje ulagača u hrvatsko tržište kapitala
17. siječnja 2019. u 08:15 2 komentara 1039 prikaza
Zagrebačka burza
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Za nabrojiti društva čijim se dionicama na Zagrebačkoj burzi lani trgovalo prosječno za više od milijun eura mjesečno ne trebaju vam ni svi prsti na jednoj ruci. Bila su samo četiri. Kolege iz Večernjeg lista, na temelju godišnjeg izvješća Zagrebačke burze, izračunali su također da je za otprilike 40 posto ukupnog godišnjeg prometa zaslužno samo deset dionica.

Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić najavljuje nastavak rasta transparentnosti ZAGREBAČKA BURZA Deset dionica za 40% ukupnog prometa

“Činimo velike napore na povratku povjerenja ulagača”, rekla je tim povodom predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ibana Gažić. Ali, povjerenje ulagača u hrvatsko tržište kapitala Uprava Zagrebačke burze ne može nikako povratiti. Jedini koji bi to zaista mogli učiniti su Državno odvjetništvo i sudovi, a oni po tom pitanju, koliko je javnosti poznato, ne čine baš ništa.
Od kupnje vlasničkih udjela u hrvatskim dioničkim društvima svatko pametan odustaje jer vidi da u Hrvatskoj ne postoji učinkovita državna zaštita manjinskih vlasničkih prava pa većinski vlasnici mogu grabiti imovinu zajedničkih poduzeća “k’o da im je ćaćina”.

Investicijskim žargonom rečeno, krupni i većinski suvlasnici mogu tvrtke u koje su uložili dio kapitala tunelirati, a da ih manjinski ni na koji način ne mogu u tome spriječiti u bilo kojem razumnom roku. Tuneliranje, dakako, nije samo hrvatski fenomen i problem. Ali, u Hrvatskoj je dosegnulo gargantuovske razmjere.
Ovih dana čitamo kako je jedan (institucionalni) suvlasnik iz jednog poduzeća izvukao tri puta više novca nego što to poduzeće duguje svim svojim dobavljačima. Direktori tog društva dali su tom suvlasniku toliki kredit bez ikakvih osiguranja povrata, premda u društvu 15 posto kapitala drže i neke druge osobe, pa čak i država.

Konkurencija Banke s Wall Streeta osnivaju “svoju” burzu

Tvrtka je otišla u predstečaj, a “manjinski” su dioničari izgubili sav svoj uloženi novac, pa ipak nismo čuli da se Državno odvjetništvo zainteresiralo za taj slučaj eklatantne “zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju” ili kršenja “dužnosti zaštite tuđih imovinskih interesa”, u ovom slučaju “manjinskih” dioničara. No, prema nekim ostalima, u ovom je slučaju riječ o pravoj sitnici.
 Direktori jednog drugog dioničkog društva (članovi uprave i nadzornog odbora), u tom trenutku s upisanim temeljnim kapitalom od 119 milijuna kuna, dali su samo jednom od dioničara, čak ne ni većinskom, bez ikakvog osiguranja ili protučinidbe, jamstvo za njegove kredite od 18,9 milijardi kuna ili 159 puta veće od jamstvenog kapitala, pa čak i 30 puta veće od ukupne dugotrajne imovine poduzeća povjerene im na čuvanje i upravljanje.


Tvrtka o kojoj je riječ zbog tog je jamstva likvidirana, sva njezina imovina prenesena je najvećem dioničaru (koji ju je upropastio), a svi manjinski su izgubili sav svoj uloženi novac. Potom je izbrisana sa Zagrebačke burze, kao i sve ostale s njom navodno povezane, čime je trenutno izbrisana četvrtina Crobexa, glavnog indeksa Zagrebačke burze. I opet, ni policija, ni Državno odvjetništvo, a ni Hanfa, ne nalaze u tome ništa nezakonito. I vjerojatno očekuju da će se povjerenje ulagača u hrvatsko tržište kapitala ipak nekako povratiti.

VIDEO - Marasova provokacija za avione

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Mimosvit:

    Velika tema koja je kao i mnoge druge trebala biti riješena još prije 25 g. ali nije. Ponešto zbog umreženih interesa, ponešto zbog nestručnosti i nerazumijevanja funkcioniranja tržišta kapitala. Danas se zato plaća cijena. Međutim, kako god bilo, dva naizgled ... prikaži još!d potpuno nepovezana pokazatelja najobjektivnije opisuju pesimizam u društvu. Broj novorođene djece i index burze. A znamo kako stoje.

  • Avatar krilnik jure
    krilnik jure:

    Vi boskovicu pisete kao da planirate put u Zagreb a mislite kako ce vam bit lijepo u New Yorku..prvo i prvo mi u hrvatskoj nemamo definirano vlasnistvo mi smo vlasnici kad treba placati a kad treba uzivati u vlasnistvu onda ... prikaži još!a je to netko drugi najcesce drzava ..primjer vi ste posjednik zemlje ispod koje je vrelo a vi ste vlasnik zemlje do 2 m!!