Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dok 'veliki' odlučuju, u Hrvatskoj problem raste

S ljetom se situacija s migrantima pogoršala, što nas čeka u jesen i zimu?
18. kolovoza 2018. u 22:37 3 komentara 1105 prikaza
Migranti
Foto: Reuters/Pixsell

Više od 2500 migranata čeka u susjednoj BiH, u Velikoj Kladuši i Bihaću, na prelazak granice i ulazak u Europi... PU karlovačka zaprimila je dojavu o 12 migranata na području Drežnice kod Ogulina, od čega su dvojica poginula jer se u noći na njim srušila kamena gromada. Djelatnike PU zadarske vozač kombija u Donjem Srbu pokušao pregaziti, ovaj zapucao, pa ranio migrante koje je ilegalac vozio u kombiju...

Akcija hvatanja Pogledajte kako policija u BiH lovi migrante, traže 2500 ilegalaca

To su tek neki od naslova koji su posljednih mjeseci aktualni u Hrvatskoj. Problemi s ilegalnim prelascima hrvatske granice eskaliraju, a započeli su još početkom godine. Podatak samo PU karlovačke po kojem su u prva tri mjesca uhvatili čak 103 osobe u ilegalnom prelasku granice, a u istom vremenu 2017. samo 12 osoba, jasno govori o jačanju migrantskog vala.

Danas je taj broj mnogo veći. Krijumčari u pohlepnoj želji za zaradom na tuđem jadu u stanju su u kombije, kamione, karavane ugurati i 20-ak osoba. Nije im stalo jesu li bez zraka ili vode, jesu li u pitanju djeca.

Prevozio 59 migranata Istraga u tijeku Uhićen kod Kapele Koreničke, krijumčario 59 migranata

Po, iako MUP aktualnu situaciju ne želi nazvati migrantskom krizom, već pojačanom željom migranata da prođu kroz Hrvatsku do bogatijih zemalja Europske unije, za građane je ipak riječ o valu jer skupine ljudi hodaju po šumama, planinama, selima, uz poljske puteve. Sve je počelo u proljeće, s ljetom se situacija pogoršala, što nas čeka u jesen i zimu? Malo tko vjeruje da će se migrantski val smanjivati, posebno stoga jer Europa još nije zauzela stav o tome kakve će i hoće li uopće još primati migrante.

policija Lika Krijumčar migranata iz Srbije bježao policiji pa pao u kanjon dubok 30 metara

Dok se ‘veliki igrači’ ne odluče, u Hrvatskoj će se, bojim se, situacija dodatno komplicirati. Nervozni postaju migranti, ali i krijumčari koje policija sve češće pronalazi i zatvara. Uz to, gotov kao naručeni, javljaju se i napisi nekih stranih medija i svjedočenja migranata o navodnom nasilju koje doživljavaju od hrvatske policije čije djelatnike sve češće migranti i šverceri pokušavaju napasti ili pregaziti, iako su na putu do njih prošli tisuće kilometara valjda kroz ‘med i mlijeko’.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • Igggy:

    Sramotna “kolmuna”!

  • Igggy:

    Koje budalastine...

  • rightside:

    s ve i jednog migranta koji ilegalno prelazi granicu treba kaznit.. treba se uredit sistem kao i u madarskoj,, oni vise nemaju roblem s tim, no drzave sa "puno udruga za ljudska prava" su svakako najbolje za bijeg do eu,,))))hocu ... prikaži još! reci, ako eu ne prigovara orbanu na njegovim postupcima,onda nebi ni nama prigovarala da se npr na brzinu smjene,ili odu plenkovic injegovih par ministara, postavise novi premjer i ministri i krene po uzoru na madare,, i prica oko migranata je zavrsena,